Kokeile kuukausi maksutta

Ympäristöministeriö tyrmäsi Helsingin: Palautti päätöksen Malmin lentokentän suojelusta takaisin valmisteluun

Uudenmaan ely-keskus on jättänyt rakennusperintölain huomiotta ja tarkastellut lentokenttää vain kaavoituksen näkökulmasta.

Kuva Malmin lentokentästä huhtikuulta 2018. Kuva: Mika Ranta / HS

Ympäristöministeriö pudotti perjantaina pommin Helsingin päättäjien ja Uudenmaan ely-keskuksen viranomaisten syliin: ministeriö palautti Malmin lentoasemaa koskeneen rakennussuojeluasian takaisin valmisteluun.

Uudenmaan ely-keskus päätti taannoin, ettei lentoasemaa rakennuksineen ja kiitoratoineen tarvitse suojella. Ympäristöministeriön mukaan ely-keskus oli katsonut asiaa vain kaavoituksen näkökulmasta, kun sen olisi pitänyt tarkastella asiaa myös rakennusperintölain valossa.

Ministeriön mukaan Uudenmaan ely-keskus ei ole päätöksessään ottanut huomioon rakennusperintölakia toisin kuin sen olisi pitänyt.

Ympäristöministeriö edellyttää, että ely-keskus käsittelee asian uudelleen niin, että se ottaa huomioon myös lain rakennusperinnöstä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kiista Malmin lentoaseman tulevaisuudesta palaa lähtöpisteeseensä.

Ministeriö korostaa, ettei se ota kantaa siihen, pitääkö alue suojella vai ei. Se toteaa vain, että ely-keskuksen tarkastelu on perusteluiltaan puutteellinen.

Helsingin kaupunki haluaa rakentaa Malmin lentoaseman alueelle asuntoja noin 25 000 asukkaalle. Alueen kaavoitus ja suunnitelmat ovat kaupungin virkamiesvalmistelussa ja poliittisessa päätöksenteossa pitkällä. Ympäristöministeriön päätös tarkoittaa, että myös nämä suunnitelmat menevät nyt jäihin.

Muun muassa Malmin lentoaseman ystävät -yhdistys on lukuisaan kertaan ja eri tavoin valittanut Helsingin suunnitelmista. Se jätti Uudenmaan ely-keskukselle suojeluhakemuksen, jossa vaadittiin suojelemaan kenttä rakennuksineen ja lentokenttäalueineen. Tämän suojeluesityksen Uudenmaan ely-keskus siis hylkäsi.

Helsinki päätti Malmin rakentamisen sisältävästä yleiskaavasta pari vuotta sitten.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ympäristöministeriö tyrmäsi Helsingin: Palautti päätöksen Malmin lentokentän suojelusta takaisin valmisteluun”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat