Ilmalämpöpumput poistumassa julkisivuista? – lämpöpumpulla varustettujen ilmanvaihtolaitteiden myynti rajussa kasvussa: ”Ei aiheuta ilmastointiflunssaa”

Merkittävä ilmanvaihtolaitteiden valmistaja Suomessa Enervent Zehnder kertoo, että poistoilmalämpöpumpulla varustettujen ilmanvaihtolaitteiden myynti kasvaa yli 30 prosentin vuosivauhtia.

Ilmalämpöpumput voivat hävitä rakennusten julkisivuista, kun pumppu integroidaan yhä useammin ilmanvaihtoon.

Ilmalämpöpumput saattavat olla poistumassa rakennusten julkisivuista, sillä ilmalämpöpumppu halutaan nyt integroida suoraan rakennuksen ilmanvaihtoon.

Merkittävä ilmanvaihtolaitteiden valmistaja Suomessa Enervent Zehnder kertoo, että sen tuotteiden kysyntä yhteensä on tänä vuonna yli 20 prosentin kasvussa, mutta poistoilmalämpöpumpulla varustettujen ilmanvaihtolaitteiden myynti kasvaa yli 30 prosentin vuosivauhtia.

”Ilmalämpöpumppu halutaan nyt integroida suoraan ilmanvaihtoon, mikä onkin järkevää. Jos rakennuksessa on useita erillisiä ilmanvaihtoon vaikuttavia järjestelmiä, saattavat ne kilpailla keskenään ja häiritä toistensa toimintaa”, Enervent Zehnderin toimitusjohtaja Jukka Riekkinen toteaa Rakennuslehdelle.

Riekkisen mukaan tuloilmanvaihtoon integroitu jäähdytys aiheuttaa vähemmän ns. ilmastointiflunssaa. Moni erillisen ilmalämpöpumpun omistaja valittaa pumpun aiheuttavan muun muassa vedon tunnetta ja silmien sekä limakalvojen kuivumista.

”Ilmanvaihdon kautta viileä ilma leviää tasaisemmin, eikä sitä tarvitse puhaltaa niin voimakkaasti yhteen kohtaan asuntoa”, Riekkinen sanoo.

Ilmanvaihto voi kuivattaa tai kosteuttaa ilmaa

Poistoilmalämpöpumpulla varustetut Enerventin heat pump eli hp-ilmanvaihtokoneet mahdollistavat lämmityksen ja jäähdytyksen ilmanvaihdon kautta sekä kuivatuksen ja kosteutuksen. Lisäksi niiden energiatehokkuus on korkea, sillä lämmön talteenottoon käytetään kahta järjestelmää.

Enervent kertoo esitteessään, että ilmanvaihtoratkaisuilla voidaan hallita sisäilmastoa sisäilman absoluuttisen kosteustason mukaan. Tiloissa, joissa kosteustason säilyttäminen on olennaisen tärkeää, ilmanvaihtokone voi pitää kosteuden halutulla tasolla.

Koneiden lämpöpumpputeknologian avulla ulkoilmasta voidaan poistaa kosteus, ennen kuin ilma puhalletaan rakennukseen. Tällöin lämpöpumppu jäähdyttää ilman kosteuden poistamiseksi ilmasta ja tuloilman lämpötilan pitämiseksi miellyttävällä tasolla ilma lämmitetään haluttuun lämpötilaan, ennen kuin se puhalletaan rakennukseen.

Jos sisäilma on liian kuivaa, sitä voidaan kosteuttaa. Ulkoisen kostuttimen ohjaus voidaan hoitaa Enerventin ilmanvaihtojärjestelmän kautta.

Hp-koneissa on kaksinkertainen lämmön talteenotto. Lämpöä otetaan talteen ensin lämpöpumpussa ja sitten pyörivässä lämmönsiirtimessä.

Enerventin mukaan ilmanvaihtokoneen vuosittainen hyötysuhde voi olla jopa yli 80 prosenttia. Lisättäessä tähän lämpöpumpun hyötykerroin (COP = 3–3,5) laitteesta tulee  energiatehokas.

Enerventin antamassa esimerkissä hp-kone nostaa lämpötilan +21 asteeseen käyttämällä noin 1,2 kilowattia energiaa, kun ulkona on -25°C. Enerventin mukaan energiaa kuluisi noin neljä kilowattia saman lämpötilanousun saavuttamiseksi heikon hyötysuhteen omaavalla levylämmönsiirtimellä varustetulla ilmanvaihtokoneella ja ilmanvaihtolaitteen sähköisellä jälkilämmityspatterilla.

Poistoilmalämpöpumpulla varustettu Enervent Pegasos HP -ilmanvaihtolaite. Kuva: Enervent Zehnder

Tätä artikkelia on kommentoitu 15 kertaa

15 vastausta artikkeliin “Ilmalämpöpumput poistumassa julkisivuista? – lämpöpumpulla varustettujen ilmanvaihtolaitteiden myynti rajussa kasvussa: ”Ei aiheuta ilmastointiflunssaa””

 1. Jutun kirjoittaja ei ole ymmärtänyt mitä kirjoitti, ta i juttu oli harhaanjohtava mainoskikka.

 2. Minulla oli vanha ilmatintilaite kompuralla olisiis se Nilan 10. Ei ollut hyvä. Vaihdoin kennolaitteeseen ja erlliseenlämpöpumppuun. Paljon parempi.
  Samaa mieltä. Myyntimiehen puhetta.

 3. Vanhoihin rakennuksiin ei voi jäähdytyksellä olevaa poistoilmalämpöpumppua asentaa ilman, että vaihtaa iv putket eristettyihin malleihin. Normaalit putket kondensoi muuten vettä talon eristeisiin. Näihin taloihin paras, suositeltavin ja halvin ratkaisu on perus ilmalämpöpumppu.

 4. Jälkilämmitys ei suinkaan ole 4 kW pikkukoneessa.

  Enerventin mukaan energiaa kuluisi noin neljä kilowattia saman lämpötilanousun saavuttamiseksi heikon hyötysuhteen omaavalla levylämmönsiirtimellä varustetulla ilmanvaihtokoneella

  1. Kyseessä siis poistoilmalämpöpumppu eli PILP. Onhan noita ollut jo vuosikymmeniä. Ongelmana tuossa on energian tarve huoneistoon suuremmilla lämmitys ja jäähdytys tarpeilla, kun ilmamäärät ovat kuitenkin suhteellisen pieniä.

 5. En tainnut ihan ymmärtää jutun sisältöä. Mutta poistoilmalämpöpumppu on siis käyttötarkoitukseltaan hyvin erilainen laite kuin ulos asennettava ilmalämpöpumppu – vaikka molemmat lämpöä ilmasta pumppaavatkin. Ulos asetettavia ilmalämpöpumppuja hyödynnetään etenkin jäähdytykseen. Poistoilmalämpöpumppu puolestaan on erikoistunut poistoilman lämmöntalteenottoon, jolla sitten lämmitetään vettä ja tuloilmaa. Niistä osaa voi hyödyntää myös hiukan viilentimenä, mutta poistoilmalämpöpumppujen jäähdytystehot ovat usein tyyliin kymmenesosa ulos sijoitettavan ilmalämpöpumpun jäähdytystehosta, eli varsinaisia jäähdytyslaitteita ne eivät ole. Poistoilmalämpöpumppu on hyvä laite rakennuksen lämmitysenergialaskun vähentämiseen, koska niistä moni kykenee ottamaan lämpöä talteen paitsi ilmaan, myös veteen aika hyvällä suhteella. Jäähdytykseen on eri laitteet.

 6. Se on Enerfent Bandaalin mainos pilpparaisella höystettynä, juu ostakaa pilp ja katukaa loppuikänne.

 7. Nibe f750 +sam 40 poistoilmaläpöpumppu jaksaa tehdä pelkästään kompressorilla 100m2 taloni kiertovedet ja käyttövedet – 10c asti. Sen kylmemmällä ottaa sitten lisälämpöä vastuksella, mutta MALTILLISESTI. Koskapa koko talouden kokonais sähkönkulutus v. 2018 oli n. 6400kwh Raahen korkeudella.

 8. IlmaIämpöpumpun korkeaa hyötysuhdetta ja lämmönsiirrossa tapahtuvaa 350 m3- 800 m3 ilmamäärää ei koskaan voida saavutta ilmanvaihtokanavien avulla. Ilmanvaihdossa puhutaan kymmenistä kuutioista/ h. Poistoilmalämpöpumput ja vastaavat soveltuvat ilmanvaihtoon, ei lämmitykseen kuten ilmalämpöpumppu.
  Kirjoittanut kokenut alan urakoitsija.

  1. Toivottavasti kokenut urakoitsija säätää ilmanvaihdot vähän isommiksi kuin muutama kymmenen kuutiota tunnissa. Tuommoisella alakanttiin mitoitetulla 60 l/s ilmanvaihdolla vaihtuu ilmaa 216 kuutiota tunnissa.

 9. Piilomainontaa. Teknisesti arveluttavaa jäähdyttää kanavia ja aiheuttaa hikoilua kosteusvaurioineen.

 10. Tällaiset järjestelmät kouluihin ja muihinkin julkisiin tiloihin. Eiköhän ala sisäilmaongelmat ratkeamaan!

  Taito

Vastaa