Kokeile kuukausi maksutta

Talotekniikka-ala saa kauan kaivatun oman teollisuusprofessorin

Vaikka talotekniikka-alan tarve koulutuksen lisäämiselle on ollut tiedossa vuosikausia, resursseja ei ole herunut. Lopulta talotekniikka-alan yritykset ja järjestöt kyllästyivät odottamaan ja keräsivät rahat alan omaa teollisuusprofessoria varten.

Tekniikan tohtori Piia Sormunen on nimitetty talotekniikan teollisuusprofessoriksi (industry professor) Tampereen yliopiston rakennetun ympäristön tiedekuntaan.

Tehtävä tuo kauan kaivatun talotekniikka-alan täydennyksen sekä opetukseen että tutkimukseen rakennustekniikan yksikössä.

Sormunen siirtyy yliopistomaailmaan suoraan elinkeinoelämästä, sillä hän on työskennellyt Granlund Consultingin Lean-rakentamisen toimialajohtajan tehtävissä. Hän jatkaa myös edelleen osa-aikaisesti erityistehtävissä Granlundilla.

Sormusella on pedagogista osaamista, vahva prosessiosaamisen tausta niin energiatekniikan kuin talotekniikan puolelta sekä näkemystä asiakkaalle tuotettavaa arvoa korostavan lean-rakentamisen ja yhteistyötä painottavien toimintamallien läpiviemisestä rakennushankkeissa.

Tampereen yliopiston rakennetun ympäristön tiedekunnan rakennustekniikan yksikköön sijoittuva tehtävä täydentää tutkimus- ja opetustarjontaa kiinteistö- ja rakentamisalan yritysten jo pitkään toivomalla tavalla.

Talotekniikka-alan korkeakoulutetuista osaajista ja etenkin tutkijoista on ollut huutava pula rakentamisen volyymien kasvaessa ja alan digitalisaation edetessä. Kasvavasta tarpeesta huolimatta opetuksen ja sen myötä uusien osaajien määrä on ollut aivan liian pieni jo pitkään.

Sormunen kertoo haluavansa päästä vaikuttamaan siihen, että talotekniikka-alan jatko-opinnot ovat kiinnostava ja kannattava vaihtoehto urapolulla. Nyt sekä AMK- että DI-opiskelijat revitään työelämään jo koulunpenkiltä.

”Erinomaista sekin, että töitä riittää, mutta tätä menoa alan tutkimus ja osaajamäärä ei kasva. Ilman jatko-opiskelijoita ja uutta tutkimusta ala jää merkittävästi jälkeen muista rakentamisen osa-alueista, vaikka sen merkitys on huomattavan suuri koko rakennetun ympäristön kontekstissa, unohtamatta etenkään vähähiilisen rakentamisen tavoitteita ja ilmastonmuutoksen hillitsemistä”, Sormunen kertoo.

Sormunen haluaa  tuoda akateemiseen maailmaan uutta potkua sekä 2020-luvulle päivitettyjä ideoita ja näkemyksiä siitä, mitä elinkeinoelämä todella tarvitsee.

”Tutkijan kammioon hautautuminen ei kuulu suunnitelmiini vaan haluan päästä hyödyntämään jo olemassa olevia verkostojani yritysmaailmassa sekä tietysti luomaan rutkasti uusia muun muassa alan eri järjestöjen kanssa”, hän sanoo.

Monen vuoden odottelu

Talotekniikka-alalla Sormusen pesti on otettu tyytyväisenä vastaan.

”Talotekniikka on saatava muun rakentamisen kanssa samalle viivalle. Vaikka tarve alan koulutuksen lisäämiselle on ollut tiedossa jo vuosikausia, kukaan ei ole tarttunut asiaan riittävän rivakasti. Kun saimme innostettua alan yritykset mukaan rahoittamaan Industry Professorin tehtävää, alkoi vihdoin tapahtua”, Talotekninen teollisuus ja kauppa ry:n toimitusjohtaja Ilkka Salo sanoo.

Rakennustekniikan yksikön päällikön, professori Matti Pentin mukaan yksikön osaamisprofiili vahvistuu, kun toiminta kattaa nimituksen jälkeen viimein kaikki rakentamisen keskeiset osa-alueet.

”Tämän tehtävän aikaansaaminen on myös hyvä esimerkki yliopiston ja yritysten välisestä vuoropuhelusta, joka toivottavasti tämän myötä lisääntyy entisestäänkin”, Pentti kertoo.

Yritysten, järjestöjen ja yliopistojen välinen yhteistyö on kantanut hedelmää aikaisemminkin.

Rakennusteollisuus RT:n toimialat ovat olleet osallisina Tampereen yliopiston kiinteistökehittämisen, infran digitaalisen elinkaaren hallinnan ja vaativien betonirakenteiden sekä Aalto-yliopiston betoniteknologian työelämä- ja teollisuusprofessorien rahoituksessa.

Teollisuusprofessuurin rahoitusta on tukenut 14 keskeistä alan organisaatiota, yhdistyksistä yrityksiin. Tärkeä rahoittaja oli myös Rakennustuotteiden Laatu Säätiö. Järjestöistä mukana on niin LVI- kuin sähköala ja talonrakennus. Yritysrahoittajat taas edustavat hyvin talotekniikka-alan teollisuutta, suunnittelua, urakointia ja kauppaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Talotekniikka-ala saa kauan kaivatun oman teollisuusprofessorin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat