Kokeile kuukausi maksutta

Kilpailun reiluus tai epäreiluus puhuttaa, kun betoni- ja puulobbarit ovat vastakkain Raksa-tv:ssä

Betoni- ja puurakentamisen keskinäistä kilpailua ovat puimassa Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Mattila ja Puutuoteteollisuus ry:n toimitusjohtaja Matti Mikkola. Keskustelua johdattaa Rakennuslehden toimittaja Jukka Lyytinen. Katso haastattelu painamalla kuvan keskellä olevaa painiketta tai tästä linkistä.

Jussi Mattila (vas.) ja Matti Mikkola kävivät suorapuheisen ja hyvähenkisen keskustelun betonin ja puun asemasta suomalaisessa rakentamisessa. Kuva: Ile Laine

Rakennusmateriaalien välinen kilpailu käy kovana. Puurakentamisen nousua on ennustettu jo muutaman vuosikymmenen ajan, mutta isoa läpilyöntiä ei ole tapahtunut.

”Puurakentamisen osuus kaikesta rakentamisesta Suomessa on melkein kolmannes. Osuus on viime vuosina jopa noussut vähän”, sanoo Puutuoteteollisuus ry:n toimitusjohtaja Matti Mikkola.

”Julkisella puolella esimerkiksi joka neljäs opetusrakennus tehdään tänä päivänä puusta.”

Pientaloissa puu on perinteisesti hyvin suosittu materiaali.

”Yli 85 prosenttia pientaloista on puurakenteisia. Kaupunki- ja kerrosrakentamisesta puhutaan paljon. Siellä odotukset on kovat, että miten päästään breikkaamiseen (puun käytön suhteen). Puualan yrityksiä on syntynyt hyvin paljon ja se tuo resursseja ja uskottavuutta toteuttajapuolelle, koska pitkään on kysytty, onko toteuttajia, jos puurakentamisen breikkaus tapahtuu”, Mikkola mainitsee.

Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Mattila hämmästelee, miten valtiovalta on jo pitkään tukenut vahvasti puurakentamista.

”Näin kilpailijan asemasta voin kummastella, että kun metsäteollisuus on Suomessa tosi vahva ja yksittäinen metsäteollisuusyritys voi olla suurempi kuin koko betoniteollisuus Suomessa, niin miksi tällaista tukea puurakentamiselle tarvitaan”, Mattila sanoo.

”Näillä yrityksillä olisi ihan hirveästi muskelia itsellään.”

Mikkola huomauttaa, että yksikään näistä metsäteollisuusjäteistä ei ole etulinjassa kehittämässä puurakentamista.

”Puurakentamista viedään Suomessa eteenpäin pk-sektorin voimin. Siinäkin mielessä valtion huomio ja aika marginaalinen tuki puurakentamiselle on paikallaan.”

”Tuntuu hieman epäreilulta, että ministeriö ja valtiovalta hoitavat puurakentamisen markkinoinnin ja kehittämisen”

Jussi Mattila sanoo, että rakennusmateriaalien välisen kilpailun pitäisi kuitenkin olla reilua.

”Tuntuu vähän epäreilulta, kun valtiovalta hyppää toiselle puolelle. Tuntuu hieman epäreilulta, että ministeriö ja valtiovalta hoitavat puurakentamisen markkinoinnin ja kehittämisen.”

Mikkola naurahtaa, että ”olisihan se hienoa, jos valtiovalta hoitaisi puurakentamisen markkinoinnin ja kehitystyön, mutta ei se sitä tee”.

”Valtiovalta tukee puuta pienellä rahalla, mutta ehkä puu oin agendallisesti merkittävämpää kuin tukirahoina. Alan kehittäminen tulee kyllä yrityksiltä. Pk-sektori kehittää puurakentamista ja kaikki kehittäminen on otettu niiden selkänahasta.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kilpailun reiluus tai epäreiluus puhuttaa, kun betoni- ja puulobbarit ovat vastakkain Raksa-tv:ssä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat