Kokeile kuukausi maksutta

Myrskyääkö rakentamisessa syksyllä? – Raksa-tv:n uusin jakso avaa suhdannenäkymiä

Rakentamisen suhdannetilannetta ja -näkymiä avaa Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo. Katso haastattelu painamalla kuvan keskellä olevaa painiketta tai tästä linkistä.

Rakennuslehden Raksa-Studiossa käsitellään päivänpolttavia uutisaiheita. Tällä kertaa aiheena on rakentamisen suhdannetilanne ja syksyn näkymät.

Millainen on suhdannetilanne juuri nyt, RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo?

”Rakentamisen suhdanne valahti kesän aikana aika lailla heikoksi. Ei ehkä elinkeinoelämän pahnanpohjimmaisina olla, mutta ei olla kovin kaukana sieltä.”

Syksy näyttää suhdanteissa varsin epävarmalta. Syynä epävarmuuteen on Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa. Sen taloudelliset vaikutukset pyyhkäisevät läpi Euroopan ja maailmankin.

Yritysten luottamus tulevaan on mittareiden mukaan heikentynyt. Kuluttajien luottamus valahti kesällä ennätyksellisen alhaalle. Suomen vientialueen ennakoivat tiedot ennustavat Vihmosta mieluummin taantumaa kuin hidasta kehitystä.

”Syksyllä reivataan Suomen talouden ennusteita alaspäin.”

Toisaalta hän kysyy, onko esimerkiksi kuluttajaluottamuksen heikkenemiselle katetta, kun katsotaan vaikkapa työllisyystilannetta. Hän uskookin, että luottamuksessa nähdään toipumista.

Näkymät loppuvuodelle ovat epävarmat, mutta rakennusalan odotetaan silti päätyvän tänä vuonna plussalle. Vihmon mukaan tuotanto on edelleen varsin korkealla tasolla.

Hän muistuttaa myös, että Suomen talouden uskotaan kasvavan tänä vuonna ja myös ensi vuonna.

Entä mitä mieltä Vihmo on rakentamisen eri sektoreiden kehityksestä syksyllä? Mikä on Ukrainan sodan vaikutus rakentamiseen? Katso koko haastattelu täältä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Myrskyääkö rakentamisessa syksyllä? – Raksa-tv:n uusin jakso avaa suhdannenäkymiä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat