Kokeile kuukausi maksutta

Suomalaisten rehellisyys miellyttää geotekniikan professoria

Aalto-yliopiston geotekniikan professorina tänä kesänä aloittanut puolalainen Wojciech Solowski edustaa hyvin Aallon uusien professorivalintojen linjaa: nuori ulkomaalainen, jolla on hyvät tieteelliset näytöt. Häntä miellyttää suomalaisten suorapuheisuus ja rehellisyys, mutta hän on törmännyt myös suomalaiskolleegojen liialliseen vaatimattomuuteen, joka ei sovi yhteen Aallon korkeiden tavoitteiden kanssa.

Kuva: Matti Vuohelainen

Solowski on erikoistunut geotekniikan  numeerisiin menetelmiin osittain kyllästetyn maan mallintamisessa. Toisaalta hänen tutkimusalansa soveltuu hyvin myös ydinjätteen loppusijoittamiseen sekä arktisen alueen geoteknisten ongelmien ratkaisemiseen.

Insinööritieteet ovat perusolemukseltaan soveltavia tieteitä ja sellaisina luonnollisia käytännön sovellusten tiedonlähteitä. Tästä johtuu se, että myös rakennusalan akateeminen tutkimus on kiinteässä suhteessa alan teollisuuteen ja liike-elämään. Professori Solowski pitää tätä yhteyttä lähtökohtaisesti hyvänä asiana.

”Se on tärkeä muun muassa tutkimustyön rahoituksen kannalta. Samalla on kuitenkin pidettävä huolta, ettei tutkimustyön laadusta tingitä. Ei ole itsetarkoitus julkaista mahdollisimman monia julkaisuja – laatu on tärkeämpi. Tässä suhteessa minulla on suomalaisesta oman alani tutkimustoiminnasta erittäin myönteinen käsitys”, hän kertoo.

”Oli kyse mistä tahansa geotekniikan osa-alueesta, tarvitaan ehdottomasti kansainvälistä yhteistyötä. Aalto-yliopisto, jota voi pitää edelläkävijänä omilla erityisalueillaan, voisi lisätä yhteistyötä esimerkiksi Espanjan, Ranskan ja Sveitsin suuntaan. Noista maistahan löytyy erinomaista osaamista esimerkiksi juuri osittain kyllästyneen maan geotekniikassa”, hän toteaa.

Rehellisiä mutta vaatimattomia

Solowskilla on heinäkuussa Suomeen muuttaneena vasta niukasti sanottavaa suomalaisista opiskelijoista ja suomalaisesta kulttuurista. Etukäteiskäsityksen ja ensivaikutelman hän kertoo joka tapauksessa vastaavan toisiaan.

”Sotakokemustausta ainakin mielikuvatasolla yhdistää puolalaisia ja suomalaisia. Eniten arvostan suomalaisessa kulttuurissa rehellisyyttä: kun suomalainen sanoo ääneen jotakin myönteistä tai kielteistä, voi olla jokseenkin varma, että hän todella kokee niin”, Solowski sanoo.

Wojciech Solowski kertoo vasta lyhyen aikaa Suomessa asuneena jo törmänneensä suomalaisille ominaisena pidettyyn, itseään vähättelevään asenteeseen.

”Minulle on voivoteltu Otaniemen yliopiston pienuutta ja tuntemattomuutta, pyydelty anteeksi olemassaoloa. Tämän vähättelevän itsekriittisyyden kääntöpuolella on kuitenkin tervettäkin itsetarkastelua. Kuten edellä viittasin, on hyvä pitää oma tutkimusjulkaisukynnys mahdollisimman korkeana – siitäkin huolimatta, että joidenkin rahoittajien silmissä julkaisujen pieni määrä voi näyttäytyä miinuksena”, Solowski pohtii.

Wojciech Solowski, CV
Geotekniikan apulaisprofessori 1.8.2014–
36-vuotias puolalainen
PhD-tutkinto Durhamin yliopistossa Australiassa 2008
Ura: tutkijana Australiassa yli viiden vuoden ajan, sitä ennen Isossa-Britanniassa
Oppilaiden kansallisuus: ulkomailta 10–20 prosenttia
Kansainvälinen yhteistyö: University of Newcastle (Australia) ja Chalmers Tekniska Universitetet (Ruotsi)

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomalaisten rehellisyys miellyttää geotekniikan professoria”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat