Kiinteistö- ja rakennusalaa pidetään usein vanhanaikaisena ja hitaasti muuttuvana. Esimerkiksi eräissä OECD:n toimialavertailuissa tuottavuuden kasvu on ollut viime vuosikymmeninä hitaampaa vain metsästys- ja kalastusalalla.
Juuri nyt kiinteistö- ja rakennusala kehittyy ennennäkemättömällä vauhdilla. Viime vuosien aikana ala on ottanut suuria harppauksia eteenpäin – erityisesti Suomessa. Kehitys on selvästi nähtävissä useista eri innovaatiotoiminnan keskeisistä tunnusluvuista esimerkiksi startuppien, patentoinnin ja kasvuvaiheen yrityksiin kohdistuvien pääomasijoitusten määrissä.
Vuonna 2019 Suomessa toimi yhteensä 136 aktiivista kiinteistö- ja rakennusalan startuppia Unissu-startup-yhteisön markkina-analyysin mukaan. Väkilukuun suhteutettuna luku on Pohjoismaista suurin. Startuppien lukumäärän kasvu on ollut Suomessa vauhdikasta. Aalto-yliopiston ja Boost Brothersin kartoituksen mukaan Suomessa toimi vuonna 2011 vain noin 20 kiinteistö- ja rakennusalan startuppia.
Yhä useampi digitaalisen ajan kasvuyrittäjä kiinnittää huomionsa kiinteistö- ja rakennusalalle. Matala tuottavuuden kasvu ja suuret markkinat ovat luoneet rehevän kasvualustan uusille tuotteille ja palveluille. Erityisen runsaasti startuppeja perustetaan työmaiden ohjaukseen, tietomallintamiseen, suunnitelmien visualisointiin ja sisäympäristön hallintaan. Ratkaisuilla on potentiaalia haastaa alan toimintatapoja globaalisti. Nopea startuppien lukumäärän kasvu kiihdyttää toimialan teknologista kehitystä ja kansainvälistymistä ja tätä kautta koko alan uudistumista ja pitkän aikavälin tuottavuuskasvua.
Kiinteistö- ja rakennusalalle vuosittain myönnettyjen patenttien lukumäärä on kaksinkertaistunut maailmanlaajuisesti viimeisen vuosikymmenen aikana. Patentteja on haettu muun muassa digitaalisiin ratkaisuihin, esivalmistuksen ja työmaiden automatisointiin sekä tuoteosarakenteisiin ja rakennusmateriaaliteknologioihin liittyen. Yksi edelläkävijöistä on Japani, jossa merkittävä osa rakennuksista valmistetaan automatisoiduissa tehtaissa ja liiketoiminta perustuu pitkän aikavälin elinkaarikumppanuuteen.
Ilmiö näkyy myös Suomessa: kiinteistö- ja rakennusalan toimijat tekivät kaikista toimialoista määrällisesti eniten kansallisia patenttihakemuksia vuoden 2018 aikana. Patenttien taloudellinen merkitys vaihtelee, mutta patenttien lukumäärän nopea kasvu kertoo sekä alan t&k-toiminnan että toimijoiden välisen tiedon siirtymisen voimakkaasta lisääntymisestä.
Kiinteistö- ja rakennusalan kehitys on herättänyt myös pääomasijoittajien kiinnostuksen. Alan startupit keräsivät kansainvälisesti yli 4 miljardia euroa rahoitusta 2010-luvun aikana. Vastaavana aikana myös alan pohjoismaiset startupit ovat onnistuneet keräämään rahoitusta yli 300 miljoonaa euroa. Pääomasijoittajien suuret investoinnit kasvuvaiheen yrityksiin viestivät suurista odotuksista kiinteistö- ja rakennusalan kehitykseen korkean teknologian toimialaksi.
Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa
4 vastausta artikkeliin “Kiinteistö- ja rakennusala vauhdilla korkean teknologian toimialaksi”
Tässä kirjoituksessa on niin paljon asiavirheitä, että sen lukeminen on mahdotonta.
Tätä yritystä on mielenkiintoista seurata. Tuottavat varmasti vielä suurimmat innovaatiot koko alalle. Olen kuulolla ja seuraan näitä ahkeria nuoria miehiä mielenkiinnolla.
Pojat tuottavat korkeintaan välttävästi toimivan äpin, joka helpottaa kuluttajan asuntokauppaa ja näin tulevat keräämään omaan taskuunsa myytävää kuluttajamarkkinadataa.
”Olen tehnyt tämän asian aina näin, ja niin tehdään jatkossakin!” Nuorissa on tulevaisuus!