Montun pohjalta voi nousta

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennusyhtiö SRV kertoi reilu viikko sitten rajuista toimista, joilla se pyrkii oikaisemaan kriisikierteensä. Yhtiö myy omaisuuttaan – muun muassa omistuksensa kauppakeskus Redistä – ja järjestelee velkojaan ja yhtiön omistusta. Uutta rahaa tarvitaan taltuttamaan talousvaikeudet.

SRV:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila kuvailee toimittaja Mikko Kortelaisen haastattelussa SRV:n ongelmia ”valtavaksi koettelemukseksi”. Vahvasti sanottu kokeneelta rakentajalta. Lausunto kuvastaa toisaalta kriisin syvyyttä ja toisaalta myös vankkaa sitoutumista omaan yhtiöön.

Myös ulkopuolisista on ollut hämmentävää seurata SRV:n kuluneita kuukausia. Rakentamisen roimassa noususuhdanteessa yhtiö on pudonnut askel askeleelta syvemmälle suohon. Kurssin korjaamiseksi on tehty monia toimenpiteitä, mutta vasta uusin käänne toi tujummat lääkkeet tautiin. SRV:n suurimmaksi omistajaksi nouseva Kokkiloiden sijoitusyhtiö Pontos kuvaili omassa tiedotteessaan SRV:n ottavan nyt uuden alun.

Kovin pala SRV:lle on ollut Redi-hankkeen monenlaiset ongelmat. ”Se on ollut yksi Redin monttu, joka on tuottanut lähes yksistään nämä tappiot”, Kokkila sanoo. Epäonnistuneet investoinnit ja heikko ajoitus voivat suistaa vakaan suuryhtiön nopeastikin radaltaan. Yrityshistoria tuntee tällaisia tapauksia paljon. Kuuluisin on tietysti Nokia, mutta reippaita harha-askeleita on otettu niin metsäteollisuudessa, ict:ssä kuin vaikkapa kaupan alallakin.

Positiivista on, että monet kriisiyhtiöt ovat nousseet uudestaan – yleensä voimakkaasti muuttuneina, mutta myös vahvistuneina. SRV:n tulevaisuus on vielä mittaamatta, mutta toivoa sopii, että nyt tehdyt muutokset ovat alku uudelle. Rakennusalalle on olennaista, että kilpailua on riittävästi – myös kotimainen omistus on alan kehitykselle tärkeää.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Montun pohjalta voi nousta”

Jätä kommentti