Pörssilistaus tekee hyvää rakennusalalle

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Helsingin pörssi on saamassa uusia rakennusalan yhtiöitä listoilleen. Infrarakentaja Kreate ehti jo aloittaa pörssissä helmikuussa, ja suunnittelu- ja konsulttiyhtiö Sitowise ilmoitti pörssiaikeistaan maaliskuun alussa. Muitakin kiinnostuneita yhtiöitä varmasti on. Esimerkiksi rakennusyhtiö Fira on kertonut jo aikaa sitten pörssimahdollisuudesta, ja voi odotella, että vaikkapa pääomasijoittajan omistukseen siirtynyt suunnitteluyhtiö A-Insinöörit tähtää jollakin aikataululla pörssiin, samoin infrarakentaja Destia.

Varsinkin suunnittelualalla isommat yhtiöt ostavat nyt pienempiä ja kasvun yhtenä tavoitteena on olla alan isommissa yritysjärjestelyissä kuskin paikalla tai tähdätä pörssilistaukseen. Pörssinoteeraus myös helpottaa yhtiöiden kasvustrategioiden uusia askeleita.

Ajankohta suunnitelmille on ollut otollinen jo pitkään, kun nollakorkojen maailmassa pörssien arvostustasot ovat olleet tiukasti kohti korkeuksia.

Pörssin lyhyelle rakennusalan yhtiöiden listalle uudet tulokkaat ovat tervetulleita – ja koko alallekin. Pörssilistaus tuo lisää näkyvyyttä rakentamiselle niin sijoittajien silmissä kuin yleisemminkin yhteiskunnassa. Samalla pörssitiedottaminen tuo läpinäkyvyyttä yhtiöiden toimintaan ja altistaa ne sijoittajien jatkuvaan seurantaan. Se voi osaltaan parantaa rakentamisen julkista kuvaa – varsinkin, jos yhtiöt onnistuvat toiminnassaan.

Listautuvien yritysten omistajissa on usein yhtiöiden henkilökuntaa, joka saa yhden palkkion omistajuudestaan, jos he myyvät osakkeitaan listautumisen yhteydessä. Joka tapauksessa he saavat omistukselleen selkeän arvon ja kauppapaikan.

Menestyvän yrityksen luoneille omistajille pörssiin meno on eräänlainen palkkapäivä, ja onnistuneet pörssilistaukset toivottavasti innostavat rakennusalan yrittäjyyteen.

Tavallisille työntekijöille oman työpaikan siirtyminen pörssimaailmaan voi tuoda monenlaisia muutoksia. Esimerkiksi perheyhtiön kaltaisesti toimivan yrityksen muuttuminen pörssin vaatimusten ohjaamaksi julkiseksi yhtiöksi voi muuttaa toimintatapoja ja tuoda uusia menestysvaatimuksia. Taitava omistaja ottaa tämän huomioon ja säilyttää sen hengen ja ytimen, joka on luonut menestystä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pörssilistaus tekee hyvää rakennusalalle”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat