Kokeile kuukausi maksutta

Sääntelyn pitää luoda hyvä kehikko

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakentamisen sääntely on ikuisuusaihe, johon löytyy monia tulokulmia. Ne ovat hyvinkin erilaisia riippuen siitä, onko kyse lainsäätäjästä, tilaajista, rakentajista, viranomaisista vai käyttäjistä. Keskustelua käydään yleensä siitä, kuinka paljon julkisen vallan pitäisi ohjata ja määrätä rakentamista ja kuinka paljon markkinoiden olisi annettava löytää parhaat ratkaisut, jolloin esimerkiksi asuntojen ostajat ratkaisevat, millaisissa asunnoissa haluavat asua, ja markkinat rakentavat sellaisia.

Skanska Suomen toimitusjohtaja Tuomas Särkilahti totesi muutama viikko sitten Rakennuslehden verkkosivujen Raksa-studion ohjelmassa, että ”siinä vaiheessa kun kaavoittaja rupeaa kertomaan, että minkä kokoinen nojatuoli pitää mahtua makuuhuoneeseen, niin se on sitten kysymys, että antaisiko markkinan ohjata sitä puolta. Tapetin ja verhon väriä en ole vielä kuullut säädeltävän, mutta eiköhän sekin voi vastaan tulla.”

Sääntelyn perimmäisenä tarkoituksena on tietysti varmistaa, että rakennettu ympäristö on käyttäjilleen terveellistä ja turvallista, mikä onkin olennaisinta rakentamisessa. Tavoitteet ovat hyvät, mutta vaarana on, että sääntelystä tulee monipolvinen ja pikkutarkka kudelma, kun tarjolla on niin EU:sta kuin kotimaasta tulevaa sääntelyä sekä eri tason viranomaisten ohjeistuksia, suosituksia ja tulkintoja, jotka muuttuvat velvoittaviksi käytännöiksi.

Rakennuttajien ja rakentajien toiveena varmasti on, että sääntely-ympäristö on selkeä ja vakaa. On erikoista, että edelleen esimerkiksi eri rakennusvalvonnat tulkitsevat eri tavoin samoja asioita. Samoin on erikoista, että esimerkiksi tuore rakentamislakiesitys aiheuttaa hämmennystä epäselvien ja osittain ristiriitaisten muotoilujen vuoksi. Sääntelyn pitäisi mahdollistaa, ei vaikeuttaa rakentamista. Siksi muutoksissa on hyvä olla mukana alan käytännön asiantuntijoita.

Kyse ei siis ole vain siitä, että käytäisiin kamppailua markkinaliberaaliuden ja tiukan sääntelyn välillä. Selvästi tarvitaan myös parempaa yhteispeliä lainsäätäjien, sääntelyä tulkitsevien viranomaisten ja rakennushankkeita toteuttavien kesken. Tavoitteet hyvästä, turvallisesta ja laadukkaasta rakentamisesta ovat yhteisiä – mutta millä keinoilla eri toimijoiden keskusteluyhteyttä saataisiin kehitettyä?

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Sääntelyn pitää luoda hyvä kehikko”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat