Vähähiilisyys vaatii järjen käyttöä

Tietoa kirjoittajasta Topi Paananen
Toimitusjohtaja, Peikko Group
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Ympäristöministeriön virkamies Petri Heino kertoi Näkökulma-palstalla elinkaariarvioinnin heikkoudesta (Vähähiilisyys vaatii puun käyttöä, Rakennuslehti 30.11., verkkoversion linkki). Koska elinkaariarvioita on vaikea tehdä, rakentamisessa pitäisi hänen mielestään käyttää vain vähähiilisiä vaihtoehtoja, eli siis puuta, oli kohde sitten Pasilan juna-asema tai mikä muu tahansa. Näin itse rakentamisesta aiheutuva ns. hiilipiikki ei pääse isoksi. Toisarvoista on sitten mm. se miten rakennusta lämmitellään tai viilennetään vuosien aikana.

Kirjoituksessa ehdotettu logiikka voi aluksi tuntua oikealta, mutta tarkemmin ajateltuna se on harmillisen lyhytnäköinen ja jopa vastenmielinen. Ympäristöministeriön suosituksen mukaan, siis valitettavasti vain hivenen kärjistäen, nykyisten runkorakennusmateriaalia valmistavien yritysten:

  • ei kannata keksiä uusia innovatiivisia tuotteita, jotka pitkällä ajanjaksolla vähentäisivät hiilijalanjälkeä
  • ei kannata panostaa kiertotalouteen eli materiaalien uudelleen kierrättävyyteen
  • kannattaa ostaa paljon metsää, ja alkaa sahata siitä materiaaleja uusiin kertakäyttöisiin juna-asemiin.

Puu on upea materiaali ja useissa runkorakennustyypeissä erittäin toimiva sellainen. Oma yritykseni on tälläkin hetkellä mukana useissa mittavissa puurakentamisen projekteissa. Mutta jopa Euroopan tasolla ollaan Suomea nyt poikkeuksellisesti ajamassa päin mäntyä.

Maailmaa voidaan harvoin muuttaa paremmaksi lyhytnäköisyydellä, eikä niinkin monimutkaiseen ongelmaan kuin vähähiilisyyteen ole olemassa vain yhtä oikeaa ratkaisua. Ympäristöministeriön yhden materiaalin lobbauslinja ei aja Suomen etua, vaan tarvitsemme monipuolista, vaativaa mutta myös materiaalineutraalia lainsäädäntöä ympäristömme hyväksi.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vähähiilisyys vaatii järjen käyttöä”

Vastaa