Kokeile kuukausi maksutta

Työtodistusten ja palkkalaskelmien antamisen laiminlyönti johti sakkoihin

Pirkanmaan käräjäoikeus on 26. elokuuta tuominnut tamperelaisen konkurssiin menneen sähkösuunnittelualan yrityksen hallituksen puheenjohtajan sakkorangaistukseen kahdesta työsopimuslakirikkomuksesta. Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan entisille työntekijöilleen vahingonkorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja.

Pirkanmaan käräjäoikeus on 26. elokuuta tuominnut tamperelaisen konkurssiin menneen sähkösuunnittelualan yrityksen hallituksen puheenjohtajan sakkorangaistukseen kahdesta työsopimuslakirikkomuksesta. Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan entisille työntekijöilleen vahingonkorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja.

Hallituksen puheenjohtaja oli loppuvuodesta 2012 laiminlyönyt antaa työsopimuslain edellyttämät palkkalaskelmat ja työtodistukset kahdelle entiselle työntekijälleen, vaikka nämä olivat asiakirjoja pyytäneet. He olisivat tarvinneet asiakirjoja palkkaturvahakemusten tekemiseen. Koska niitä ei heille annettu, jäivät palkkaturva-asiat hoitamatta ja työntekijät menettivät heille kuuluvia palkkasaatavia yli 11 000 euroa.

Kun työtodistuksia ja palkkalaskelmia ei työntekijöille annettu, he kääntyivät työsuojeluviranomaisen puoleen. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue kehotti kirjallisesti työnantajaa antamaan kyseiset asiakirjat. Kun kehotukset eivät tepsineet, työsuojeluviranomainen teki tapauksesta rikosilmoituksen poliisille.

Käräjäoikeus totesi, että oikeudenkäynnissä oli yhtenevällä henkilötodistelulla selvitetty, että vastaaja oli huolimattomuudesta laiminlyönyt antaa entisille työntekijöilleen näille kuuluvat työsuhdeasiakirjat. Laiminlyönneillään hän oli aiheuttanut heille vahinkoa, joka nyt määrättiin korvattavaksi.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue joutuu vuosittain puuttumaan kymmeniin tapauksiin, joissa työnantaja laiminlyö antaa työntekijöilleen palkkalaskelmia ja työtodistuksia. Työnantajan pitää antaa asiakirjat, jos työntekijä niitä pyytää. Mikäli työsuojeluviranomaisen antama kehotus ei tuota tulosta, asiat ilmoitetaan rikoksina poliisille.

Palkkalaskelmat ovat tarpeen, jotta työntekijä voi tarkistaa hänelle maksetun palkan oikeellisuuden. Työtodistuksia tarvitaan paitsi työpaikkoja haettaessa, myös esimerkiksi työttömyysturva-asioissa.

Yrityksen hallituksen puheenjohtaja sai 10 päiväsakon eli 1 500 euron sakkorangaistuksen kahdesta työsopimuslakirikkomuksesta. Lisäksi hän joutuu maksamaan vahingonkorvauksia entisille työntekijöilleen yli 11 000 euroa näiden saamatta jääneistä palkkaturvasaatavista sekä lähes 1 500 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Työtodistusten ja palkkalaskelmien antamisen laiminlyönti johti sakkoihin”

  1. Hei,
    Minulle tyoantaja ei antanut tyotodistusta ja kun viimein sain sen tyosuojelupiirin avustuksella niin siihen laitti tyonantaja toisen tyonimikkeen ja kieltaytyi antamasta oikeaa tyonimiketta vastaavan todistuksen, en tiennyt etta tyosuojelupiirin tekee asiasta ilmoituksen, minule sanottiin etta minun pitaa hakea oikaisu karajaoikeudesta, ok, viela tama asia on avoin koska minulta pidatettiin palkkoja koska en kuulemma ollut toiminut oikein tyosuhteen lopetuksen kanssa eli 16.03.2011 lahtien asia on ollut oikeudessa ja nyt odottelen hovioikeuden paatosta asiaan, ja jos huono tuurini jatkuu niin en saa palkkojani pois ja saan toistakymmenta tuhatta euroa maksettavaa….eli..kun kirjallinen sahkopostitse jatetty irtisanoutuminen ei riita tai siis ei ole mennyt perille…

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat