Kokeile kuukausi maksutta

Kainuussa vastustetaan Talvivaara Sotkamon konkurssiyhtiön kaavailemaa jätevesien purkuputkea. Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon on tullut ennätysmäärä eli noin 500 asiaa koskevaa muistutusta ja mielipidettä. Niistä suurimmassa osassa todetaan, ettei putkelle pidä myöntää ympäristölupaa.

”Aikoinaan esimerkiksi Vuotoksen lupa-asiassa tuli 190 muistutuskirjelmää ja Helsinki-Vantaan lentoaseman ympäristölupa-asiassa noin 250 muistutusta tai mielipidettä. Edellisellä Talvivaaran lupakierroksella muistutusten ja mielipiteiden määrä oli noin 400. Ennätysluvuissa siis ollaan”, ympäristöneuvos Sami Koivula Pohjois-Suomen avista kertoo.

Konkurssipesä haluaa rakentaa liki 20 kilometriä pitkän purkuputken kaivosalueelta Nuasjärveen. Putki helpottaisi vesien hallintaa kaivosalueella, jossa on tällä hetkellä yli 9 miljoonaa kuutiota ylimääräistä vettä.

Vastustajien joukkoon kuuluvat muun muassa kalastajat. Sotkamolainen ammattikalastaja Esko Korhonen on kalastanut kuhaa Nuasjärvellä kolme vuotta. Hänen pyydyksensä ovat suunnitellun purkuputken suulla.
”Jos purkuputki tulee, sen jälkeen ei tarvitse Nuasjärven kalaa enää lähialueille kaupitella. Kalan maine on mennyt”, Korhonen suree.

Nuasjärven matkailu- ja virkistyskäyttö kalastusmahdollisuuksineen on tärkeä myös Vuokatin matkailulle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Talvivaaran purkuputki huolestuttaa Kainuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat