Kokeile kuukausi maksutta

Ympäristövaliokunnan Korhonen: Talvivaaran riskit eivät ole hallinnassa

Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.) sanoo, että Talvivaaran ympäristöriskit eivät ole luotettavalla tavalla hallinnassa.

Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.) sanoo, että Talvivaaran ympäristöriskit eivät ole luotettavalla tavalla hallinnassa.

”Tilanne on todella huolestuttava, siinä on monta ongelmaa”, Korhonen sanoi ympäristövaliokunnan käsiteltyä Talvivaaran tilannetta.

Korhosen mielestä veden varastointitilojen riittämättömyys on merkittävä riski erityisesti kevään lähestyessä. Jos lumi ei haihdu suuressa määrin vaan sulaa vedeksi, edessä voi olla täysin hallitsematon ylivuoto-ongelma.

Valiokunnan mukaan kaivosalueelle tarvitaan kiireesti tehokas järjestelmä veden puhdistamiseen.

Ratkaisuksi vesienhallintaan on kaavailtu myös purkuputkea, joka veisi kaivosalueelta parinkymmenen kilometrin päähän Nuasjärveen. Ympäristövaliokunnassa ei nähdä tätä ainakaan pidemmän päälle kestävänä ratkaisuna, sillä osa vesistä päätyisi vesistöön käsittelemättömänä.

”Purkuputki poistaa sen hetkellisen vesiongelman, mutta ympäristöongelmaa se ei poista.”

Kainuun ely-keskuksella on purkuputkesta erilainen käsitys kuin Korhosella.

”Sen kautta ei poistettaisi käsittelemätöntä vettä Talvivaarasta. Jos Pohjois-Suomen aluehallintovirasto myöntää putkelle ympäristöluvan, määrää se myös siitä, minkä laatuiseksi vesi on kaivosalueella käsiteltävä ennen vesistöön juoksuttamista”, ely-keskuksen viestintäasiantuntija Ville Kinnunen sanoo STT:lle.

Korhosen mielestä purkuputkeen ei kyettäisi laskemaan nykyjärjestelmällä riittävän puhdasta vettä. Hänen mukaansa putkesta päätyisi vesistöön vuosittain muun muassa 30 000 tonnia natriumsulfaattia, oli vesi sitten käsiteltyä tai ei.

Ympäristövaliokunta vaatii hallitukselta ripeitä toimia, jotta vedenpuhdistus Talvivaarassa saataisiin kuntoon.

”Nyt pitää saada sinne järjestelmä, jolla vedet pystytään puhdistamaan ja puhdasta vettä lasketaan sieltä ulos. Se on se oikea ratkaisu, johon pitää pyrkiä kaikin mahdollisin keinoin, Korhonen linjasi.

Hänen mukaansa valtiolle koituvat kustannukset ovat edelleen vahvasti auki, mutta summa pyörii joka tapauksessa kymmenissä miljoonissa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ympäristövaliokunnan Korhonen: Talvivaaran riskit eivät ole hallinnassa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat