Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki suunnittelee tarjouskilpailun järjestämistä Hietalahden kauppahallista

Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tilakeskus valmistelee avoimen ostotarjouskilpailun järjestämistä Hietalahden kauppahallista. Kiinteistölautakunta käsittelee ehdotusta rakennuksen myyntiperiaatteista torstaina 26. marraskuuta.

Jos lautakunta hyväksyy ehdotuksen, kauppahallia koskeva tarjouskilpailu alkaa joulukuussa ja tilakeskus ottaa ostotarjouksia vastaan tammikuun loppuun asti. Lautakunta pidättää oikeuden hyväksyä tai hylätä saadut tarjoukset kokonaisarvioinnin perusteella.

Kiinteistölautakunta on linjannut jo aiemmin, että Hietalahden kauppahallin käyttötarkoitus rajataan jatkossakin kauppahallitoimintaan. Näin ollen tilakeskus ehdottaa, että tarjousten arvioinnissa vaikuttavat sekä hinta että rakennukseen suunniteltu toiminta.

Tilakeskuksen mielestä Hietalahden kauppahalli olisi perusteltua myydä sellaiselle taholle, jolla on kykyä ja resursseja kehittää kauppahallitoimintaa oikeaan suuntaan. Kaupungille kauppahallin toiminnan ylläpitäminen on ollut taloudellisesti tappiollista.

Ostotarjousten tekijöiltä on tarkoitus pyytää toimintasuunnitelma ja pohjapiirros, josta selviää, mihin hallin eri tiloja on tarkoitus käyttää. Hallissa on myymälätilaa 650–750 neliötä ja kokonaispinta-alaa noin 1 900 neliötä.

Arkkitehti Selim A. Lindqvistin suunnittelema, jugend-henkinen Hietalahden kauppahalli on valmistunut vuonna 1903. Rakennus on toiminut 2000-luvulla muun muassa luomu- ja antiikkihallina, ja nykyisin talon liiketoimintaa ylläpitävät pääosin ravintola- ja kahvilayritykset. Jos kauppahalli myydään, voimassa olevat vuokrasopimukset siirtyvät sellaisinaan rakennuksen uudelle omistajalle.

Kauppahallin kauppakirjaan ja maanvuokrasopimukseen kirjataan ehto, jonka mukaan rakennusta on jatkossakin käytettävä kauppahallitoimintaan. Myös asemakaavassa on määrätty, että kauppahallia käytetään liikerakennuksena. Toimintasuunnitelman on oltava linjassa talon kaava- ja suojelumääräysten kanssa.

Kauppahallin viereinen torialue jää jatkossakin kaupungin omistukseen ja hallintaan, ja Helsingin Tukkutori jatkaa edelleen Hietalahden kirpputorin järjestämistä.

Kiinteistövirasto ehdotti aiemmin syksyllä, että Hietalahden kauppahalli olisi vuokrattu hallissa toimivalle Roslund Oy:lle, joka olisi voinut halutessaan myöhemmin ostaa rakennuksen. Lautakunta palautti tuolloin asian valmisteltavaksi uudelleen avointa ostotarjouskilpailua varten.

Helsingin kaupunki on vuodesta 2012 lähtien pyrkinyt entistä aktiivisemmin luopumaan rakennuksista, joita ei tarvita sen ydintoimintaa varten.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsinki suunnittelee tarjouskilpailun järjestämistä Hietalahden kauppahallista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat