Kokeile kuukausi maksutta

Uudet asunnot tekivät kauppansa viime vuonna

Asuntokaupan tahti oli vuonna 2016 selvästi edellisvuotta vilkkaampi uusissa asunnoissa, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL.

Vuodesta 2016 muodostui kokonaisuutena parempi asuntokauppavuosi kuin vuodet 2014 ja 2015 ovat olleet.

Tahtipuikkoa positiivisessa kehityksessä on heiluttanut uusien asuntojen kauppa. Uusien asuntojen kauppamäärä ylsi tammi-joulukuussa 2016 kokonaisuutena arviolta noin 25 prosentin kasvuun edellisvuoteen verrattuna.

Myös vanhojen välitettyjen asuntojen kauppa hivuttautui vuoden aikana ylöspäin ja kasvoi kokonaisuutena tammi-joulukuussa 2016 noin 3,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Vanhoista asunnoista eniten ostajia vuoden aikana keräsivät kerrostaloasunnot, joiden myyntimäärä kasvoi edellisestä vuodesta yli 5 prosenttia. Välitettyjen rivitaloasuntojen kauppaan kirjattiin noin 2,5 prosentin parannus edellisvuoteen nähden. Suhteessa heikoimmin käytetyistä asunnoista ovat käyneet kaupaksi käytetyt omakotitalot: niiden kauppa kasvoi vajaalla prosentilla edellisvuoteen nähden.

”Hieman aiempaa kirkkaammat talousnäkymät ja työllisyystilanteen kohentuminen vahvistavat suomalaisten luottamusta omaan ja maan talouteen. Kun asuntorahoituksen saatavuus on vielä hyvä ja mieluisia ostokohteita löytyy, henkii tilanne tällä hetkellä positiivisesti myös asuntokauppaan. Maan talouden kehittymisen kannalta on erityisen tärkeää, että asuntokauppa kehittyisi jatkossakin myönteisesti – niin suuret ovat asuntokaupan positiiviset talousvaikutukset eri puolille yhteiskuntaa”, KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Uudet asunnot tekivät kauppansa viime vuonna”

  1. Suomessa on noin 2 miljoonaa asuntoa. 100 vuoden romutusvauhdilla pitäisi rakentaa reilut 20000 kämppää vuodessa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat