Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusala Afrikkaan Namibian kautta

Tietoa kirjoittajasta Minna Keinänen-Toivola
Projektipäällikkö FT, Satakunnan ammattikorkeakoulu, energian ja rakentaminen osaamisalue, Vesi-instituutti WANDER, Rauma
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Tekesin ja ulkoasiainministeriön yhteinen Team Finland -ohjelma ”Business with Impact, BEAM” on käytännön mahdollisuus suomalaisyrityksille edetä Afrikan markkinoilla. BEAM on uudenlainen työkalu bisneslähtöiseen innovaatiotoimintaan ja kehitysyhteistyöhön. Tavoitteena on saada yritykset kehittämään yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa innovaatioita, jotka lisäävät hyvinvointia köyhissä maissa. Samanaikaisesti syntyy kestävää liiketoimintaa sekä Suomeen että kehitysmaihin. Suomen suurlähetystöt kuten suurlähetystö Namibian Windhoekissa auttavat osaltaan Afrikan kehittyville markkinoille tähtääviä toimijoita.

Afrikan rakentaminen vaatii johdonmukaista ja pitkäaikaista toiminnan kehittämistä. Afrikan väestönkasvu on nopeaa, arvioiden mukaan 25 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Väestöstä peräti 70 prosenttia tulee asumaan megakaupungeissa, joten slummiutuminen on vakava uhka. Myös tulotaso kasvaa, arvioiden mukaan yli 50 prosenttia, ja se luo valtavat markkinat. Afrikassa tarvitaan uutta, nykyaikaista infrastruktuuria: rakennuksia, liikenneyhteyksiä, vesitekniikkaa, jätehuoltoa, energiantuotantoyksiköitä ja tietoliikenneyhteyksiä.

Afrikka on potentiaalinen maanosa, jossa on pitkät etäisyydet ja erilaiset, paikalliset olosuhteet. Mantereen kokoa kuvaa se, että Afrikan pinta-ala vastaa niin Kiinan, USA:n, Intian, Japanin ja useiden Euroopan maiden pinta-aloja yhteensä. Koska maanosa on valtava, ei kannata tähdätä sarvikuonoja satunnaisesti, vaan valita väylä mitä pitkin edetä. Luontainen väylä rakennusalan liiketoiminnalle on Namibian kautta, sillä maidemme välillä on yli 150 vuotta kestäneet lämpimät suhteet. Presidentti ja Nobelin rauhanpalkinnon saaja Martti Ahtisaari oli keskeinen neuvottelija Namibian itsenäisyysponnisteluissa Etelä-Afrikasta ennen vuoden 1990 itsenäistymistä.

Namibia on demokraattinen, kehittynyt ja suhteellisen turvallinen Afrikan maa. Maitamme yhdistää laaja pinta-ala suhteessa vähäiseen väestömäärään. Väestönkasvu on tietyillä alueilla erittäin nopeaa, joten hallittu infrastruktuurin kehittäminen toimii käytännön mallina muillekin alueille Afrikassa. Rakentamisen näkökulmasta kylmään ja lämpimään varautuminen vaatii samanlaisia toimintamalleja. Tosin kun Suomessa haasteena on pakkanen ja lumi, niin Namibiassa sitä on aurinko ja hiekka. Suurimpana vaikeutena on kuivuus; maa on Saharan eteläpuolisen Afrikan kuivimpia. Namibia on ollut edelläkävijä vesiteknologiassa, sillä pääkaupungin Windhoekin juomavedestä kolmannes on puhdistettua jätevettä. Vesi on hanasta otettaessa juomakelpoista.

Yksi mielenkiintoisimpia alueita on Walvis Bay, jonka Etelä-Afrikka luovutti Namibialle vuonna 1994. Walvis Bayssä on syväsatama, jossa on parhaillaan käynnissä 300 miljoonan euron laajennusprojekti. Walvis Bay on luonteva väylä Namibian ja Afrikan markkinoille, sillä se on ainoa merkittävä satama eteläisen Afrikan kauppa-alueella (The Southern African Development Community SADC). Walvis Bay on myös Raumalla rakennetun tutkimusalus RV Mirabiliksen kotisatama. Walvis Bay ja Windhoek ovat Satakunnan ammattikorkeakoulun valmisteilla olevien infrastruktuurin tutkimus- ja kehittämisprojektien pilottialueita.

Kannustan suomalaisia yrityksiä ja muita toimijoita tähtäämään Afrikkaan, lukemattomien mahdollisuuksien maanosaan, nyt!

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Rakennusala Afrikkaan Namibian kautta”

  1. Hei can give us information if are there finnish company in Namibia, ready ? in case we are Namibia studying construction and carpentery, we are interesting to do työharjoittelu or job training in our oun country through Finnish project that are in namibia

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Minna Keinänen-Toivolahttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/minna-keinanen-toivola/