Kokeile kuukausi maksutta

Yksi tietomalli, kiitos – mutta millä mausteilla?

Tietoa kirjoittajasta Sakari Tohmo
Tietomallikoordinaattori, Wise Group Finland, rakennuttamistoimiala
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Olen useasti kuullut kysyttävän, mitä rakennushankkeen tietomallintaminen oikein tarkoittaa. Yhdellä virkkeellä asian voisi määritellä siten, että kyseessä on suunnitteluprosessi, jossa hyödynnetään rakennuksen geometrisia muotoja sekä fysikaalisia ja toiminnallisia ominaisuuksia kuvaavia virtuaalisia malleja.
Todellisuudessa vastaus on aika paljon pidempi. Se johtuu siitä, että hankkeen tietomallintaminen on monimutkainen prosessi, joka voidaan toteuttaa usealla eri tavalla ja jokainen näistä menettelytavoista voi olla juuri se oikea. Kun sanotaan, että ”hanke tietomallinnetaan”, jätetään siis vielä paljon kertomatta.

Kysyin noin vuosi sitten diplomityöni haastatteluosiossa useilta rakennusalan ammattilaisilta, mitä tietoa hankkeessa tulisi mallintaa ja miten mallintamisen eri prosessit toimivat. Mitkään saamistani vastauksista eivät olleet keskenään samanlaisia, mutta ne kaikki olivat ”oikein”. Erilaisten haastatteluvastausten kautta kävi ilmi, että rakennusalan ammattilaisilla on erilaisia tulkintoja siitä, mitä tietoa hankkeissa tulisi mallintaa, miten ne tulisi mallintaa ja kuka vastaa mistäkin malleihin liittyvästä asiasta.

Useat haastatelluista myös mainitsivat, että esimerkiksi tietomallintamisen liian vähäinen määrittely suunnittelusopimuksissa on syynä moniin hankkeiden ongelmiin.

Yksi diplomityöni johtopäätöksistä oli, että ainoastaan tietomallintamisen hankekohtaisella määrittelyllä voidaan varmistaa, että rakennuttaja saa haluamansa suunnitelma-aineiston tarvitsemallaan tietosisällöllä ja laatutasolla. Millä esimerkiksi suunnittelija voi tietää, mitä hankkeen muut osapuolet tietomalleilta odottavat, jos asiasta ei ennen suunnittelun aloittamista keskustella? Tämä lienee yksi syy siihen, että 94 prosenttia diplomityötäni varten haastattelemistani henkilöistä korosti tietomallintamista koordinoivien henkilöiden roolia hankkeissa.

Kaikki haastattelemani suunnittelijat suhtautuivat positiivisesti siihen, että hankkeen tietomallintamiselle asetettaisiin ohjeita tai vaatimuksia. Kaikki haastattelemani 26 henkilöä olivat sitä mieltä, että tietomallintamista määrittelevät ohjeet tulisi asettaa hankkeen suunnittelusta laadittavien sopimusten liitteiksi. Sopimuksessa viittaaminen pelkkään YTV 2012 -ohjeeseen ei kuitenkaan riitä, koska YTV 2012 jättää monia hankkeen mallintamista koskevia asioita määrittelemättä.

Tietomallinnettujen hankkeiden avainhenkilöiksi nousevat ne, jotka osaavat kuvata tietomallintamisen suoritustavan sellaisilla ohjeilla, jotka kaikki osapuolet tulkitsevat samalla ja yhteisellä tavalla. Vastaavanlaiseen tulokseen tuli myös allekirjoittaneen diplomityö, jonka tuloksena rakennuttajakonsulttien käyttöön syntyi toimintamalli, työkalu ja asiakirjapohjat hankkeen tietomallintamista määrittelevien asiakirjojen laatimiseen.

Koko rakennusala on jo vuosia nähnyt tietomallintamisessa suuren mahdollisuuden. Tuon mahdollisuuden realisoimiseksi tarvitaan hankkeen tietomallintamisen määrittelevät ohjeet sekä asiantuntevaa ohjausta, jotta suunnittelutyötä hankittaessa tulkitsisimme toisemme oikein.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Yksi tietomalli, kiitos – mutta millä mausteilla?”

  1. Tietomalliin lisättävä – suunnittelijan omassa prosessissa tarpeeton – sisältö pitää määritellä, jotta sen aiheuttaman työn pystyy arvioimaan ja hinnoittelemaan sopimuksessa.

  2. BSF voisi tulla ulos kaapista ja alkaa ympäripyöreän puuhastelun sijaan pikku hiljaa laatimaan sellaista käyttökelpoista aineistoa, jolla tietomallin ostaminen tehdään oikein.

    HANKEKOHTAISESTI laadittavat tietomallistrategia (mitä, miksi, koska, kenen tarpeeseen mallinnetaan), tietomallisuunnitelma (aikataulu, tarkastus, tarkkuustaso) ja tietomalliohje (miten, kuka) tarvitsevat aidosti aukikirjoittamista ja RT-kortiston mallit.

    Hyvin yksinkertainen asia, joka oikein vaihestamalla voi olla suuri hyöty koko hankkeelle tai pahimmillaan ylimalkaisesti räpeltäen (”tehdään YTV2012 mukaisesti”) se on suunnittelulle iso haitta ja hukkaan heitettyä rahaa.

    VINKKI: siellä se on yhden miehen haastattelemana ja valmiiksi pureskeltuna S. Tohmonkin dippatyön perssä valmiiksi tarjolla.

    1. No ei se nyt ihan niiiin yksinkertaista ole. Kai tämä muuten olisi tehty jo. Oletko itse yrittänyt?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Sakari Tohmohttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/sakari-tohmo/