Kokeile kuukausi maksutta

TS: Radonrajan tiukennus johtaa remonttiin 200000 kodissa

Ministeriön kaavailema radonin ohjearvon kiristys vaatisi remontin yli 200000 asunnossa, kertoo Turun Sanomat. Remontit maksaisivat yhteensä 500 miljoonaa euroa.

Ministeriön kaavailema radonin ohjearvon kiristys vaatisi remontin yli 200000 asunnossa, kertoo Turun Sanomat. Remontit maksaisivat yhteensä 500 miljoonaa euroa.

”Asetuksen vaikutukset asuntokauppaan olisivat huomattavat, ja terveysviranomaisten valvonnan määrä kasvaisi valtavasti”, lääkintöneuvos Mikko Paunio sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo.

Paunio olisi valmis harkitsemaan, että vanhojen asuntojen kohdalla tehtäisiin poikkeus. Tähän asti vanhoissa asunnoissa on hyväksytty kaksinkertainen määrä radonia verrattuna uusiin. Ministeriö ehdottaa, että vanhojen asuntojen radonraja laskettaisiin jatkossa samaan kuin uusissa asunnoissa.

Radioaktiivisen radonkaasun määrää mitataan, koska sen on todettu lisäävän keuhkosyövän riskiä. Suomessa pahimpia radonalueita ovat jyrkkärinteiset soraharjut kuten Pispalanharju Tampereella ja eräät Salpausselän alueet.

www.ts.fi

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “TS: Radonrajan tiukennus johtaa remonttiin 200000 kodissa”

  1. Opittiinko mitään jätevesifiaskosta? Ei näköjään. Tätäkin ajetaan asetuksena joka sitten kaatuu kun asetuksella ei voi näin kalliita juttuja määrätä jne jne. Ei voi muuta kuin ihmetellä mihin on kadonnut maalaisjärki tästä maasta!

  2. Meidänkin talo sijaitsee salpausselän päällä. Edellinen asukas (vanha mummo) eli tässä talossa reilusti yli 80-vuotiaaksi ilman keuhkosyöpiä, vaikka en uskaltaisi päästää radonmittaajia kellariin pyörimään… 🙂
    Radon on taas yks näitä yhden totuuden juttuja Suomessa…

    1. Kyllä radonin vaarat on kansainvälisesti tunnistettu ja niitä torjutaan kaikkialla.
      Harmillinen tilanne sinulle jälleen myydessäsi kohdetta, mikäli siellä on radioaktiivisuus ongelma.
      Kannattaa mitata ja laittaa asia kuntoon.

      1. Hoitamalla radon asian kuntoon tulee samalla myös mikrobiongelma hoidettua.

  3. Radon koskettaa varmasti sitten teitäkin riittävästi kun lähipiiristä muutamat tupakoimattomat on kuolleet keuhkosyöpään.
    Aisia on erittäin vakava, eikä sitä voi verrata mitenkään jätevesiasetuksiin. Lakikin ohjaa selkeästi työnantajien vastuuta asiaan. Kotonahan arvot voi olla mitä tahansa, mutta työpaikalla ei!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat