Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistönvälitysala haluaa LKV-pätevyyden pakolliseksi

Suomen kiinteistönvälitysala haluaa varmistaa kiinteistönvälittäjien osaamisen pakollisilla pätevyysvaatimuksilla ja ammattilaisten rekisteröinnillä. ”Haluamme, että laillistettu kiinteistönvälittäjä (LKV) -pätevyys tulisi pakolliseksi kaikille alalla. Lisäksi haluaisimme, että toimijat tulisivat viranomaisen rekisteriin. Tämä parantaisi kuluttajan turvaa ja ajaisi meitä parantamaan omaa työtasoamme”, Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) toimitusjohtaja Jukka Malila sanoo.

Suomen kiinteistönvälitysala haluaa varmistaa kiinteistönvälittäjien osaamisen pakollisilla pätevyysvaatimuksilla ja ammattilaisten rekisteröinnillä. "Haluamme, että laillistettu kiinteistönvälittäjä (LKV) -pätevyys tulisi pakolliseksi kaikille alalla. Lisäksi haluaisimme, että toimijat tulisivat viranomaisen rekisteriin. Tämä parantaisi kuluttajan turvaa ja ajaisi meitä parantamaan omaa työtasoamme", Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) toimitusjohtaja Jukka Malila sanoo.

Kiinteistönvälitystä valvoo aluehallintoviranomainen (avi). Malilan mukaan ala haluaa kehittää kiinteistönvälitysalan koulutusta myös siksi, että se parantaisi osaltaan alan arvostusta. ”Ensimmäinen askel on pakollinen LKV-tutkinto.”

KVKL:n näkemyksen tukena on Kiinteistöalan Koulutussäätiön tammi-helmikuussa teettämä kysely, johon vastasi vajaat 600 eli runsas neljännes Suomessa toimivista ammattimaisista kiinteistövälittäjistä. Kysely tehtiin toista kertaa.

Suurimmiksi muutostoiveiksi alan sisällä listattiin arvostus alaa kohtaan, työmoraali alan sisällä sekä koulutustaso. Kyselyyn vastanneista 59 prosenttia mainitsi keinoksi parantaa alan arvostusta valvonnan tiukentamisen.

Suomessa kiinteistövälitysalalla toimii noin 4500 välittäjää. Heistä arviolta 2500:lla eli vähän yli puolella on LKV-tutkinto.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Kiinteistönvälitysala haluaa LKV-pätevyyden pakolliseksi”

  1. Mihinkäs unohtui jo virallisen aseman saavutttanut ja Opetushallituksen hyväksymä:
    Kiinteistönvälitysalan ammattitutkinto,
    joka on jo nyt osa virallista, koko valtakunnan kattavaa tutkintojärjestelmää?

    Ks. tutkinnon perusteet osoitteesta: http://www.oph.fi

  2. Sinänsä kiinteistönvälittäjien ammattitaidon lisääminen ja varmistaminen on kuluttajien etu. Muutaman välittäjän kanssa asioineena ovat LKV-välittäjät poikkeuksetta erottuneet edukseen ns. amatöörivälittäjiin verrattuna. Asunto ja kiinteistökaupassa liikkuvat suuret rahasummat, eikä ole aivan yhdentekevää millaisella ammattitaidolla asioita hoidetaan.

    Toisaalta tutkinnon pakollistaminen voisi vähentää välittäjien määrää, mikä taas nostaisi välittäjien perimiä välityspalkkioita. Tämä ei olisi kuluttajien etu.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat