Kokeile kuukausi maksutta

Pekka Seppälä valittiin vuoden rakennusalan diplomi-insinööriksi

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry on valinnut tekniikan lisensiaatti Pekka Seppälän vuoden 2014 rakennusalan diplomi-insinööriksi. Hoksauttajana ja matkasaarnaajanakin tunnettu Seppälä on työskennellyt vuodesta 2002 lähtien laatupäällikkönä Oulun kaupungin rakennusvalvonnassa. Vuoden rakennusalan diplomi-insinöörin tunnustus luovutettiin hänelle perjantaina 11. huhtikuuta Helsingin Säätytalolla.

Rakennusten kunnossapito ja huolto ovat todella tuuliajolla, sanoo Pekka Seppälä Oulun rakennusvalvonnasta.

Seppälän vastuulla ovat olleet useat Oulun rakennusvalvonnan laadun kehittämishankkeet, joita on sovellettu ennakko-ohjauksessa, ammattilaiskoulutuksissa ja rakennusvalvonnan perusprosesseissa. Työssään hän on paneutunut erityisesti rakentamisen suurimpiin nykyhaasteisiin: rakentamisen kosteudenhallintaan, rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen sekä uusiutuvien energialähteiden hyödyntämiseen.

”Tulevaisuuden talossa tavoitteena on lähes nollaenergiataso. Talotekniikan säädön ja automaation merkitys kasvaa, kun energiaa otetaan useista lähteistä”, Seppälä toteaa.

Kuivaketju kuntoon 

Seppälä on huolissaan olemassa olevan rakennuskannan kosteus- ja homeongelmista. Ne on hänen mukaansa saatava hallintaan.

”Koko rakentamisen ketjuun pitää saada aikaan katkeamaton kuivaketju samaan tapaan kuin elintarvikkeilta vaaditaan ehjää kylmäketjua. Rakentamisen kuivaketju takaisi sen, että tuoteosat pysyvät kuivina koko logistisen ketjun läpi”, Seppälä sanoo. Kuivaketju on hänen mukaansa välttämätön varsinkin erittäin energiatehokkaassa rakentamisessa, jossa kosteus ei poistu rakenteista kovin helposti.

Seppälän mielestä rakentamisessa tulisi hyödyntää asiantuntijuutta nykyistä paremmin.

”Rakentamisessa tulee yhä enemmän myös vaatia osaamista ja ammattiylpeyttä. Toisaalta ammattilaisia tulee arvostaa sekä antaa heille aikaa tehdä työ kerralla hyvin. Elinkaaren aikaiseen huoltoon ja ylläpitoon tulee saada yhä enemmän ammattimainen ote”, Seppälä sanoo. 

Seppälän asiantuntemusta on hyödynnetty laajasti ministeriöiden työryhmissä rakentamisen ohjauksen sekä säädösten kehittämistyössä. Seppälä oli keskeisesti mukana muun muassa ministeri Vapaavuoren Energiaviisaan rakennetun ympäristön aika ERA17 -toimintaohjelman määrittelyssä.

Seppälän rooliin on myös kuulunut kehitystyön tulosten vieminen kentälle ja käytäntöön. Hän on kirjoittanut lukuisia artikkeleita laadunohjauksesta sekä pitänyt satoja luentoja ja tilaisuuksia eri puolilla maata. Seppälä on osallistunut aktiivisesti RIL ry:n toimintaan ja ollut sekä RIL:n Pohjois-Suomen alueosaston hallituksen jäsen että sittemmin myös koko RIL:n hallituksen jäsen. 

Vuoden rakennusalan diplomi-insinöörin valitsemisen kriteereinä ovat laadukas insinööriosaaminen, suunnittelun merkityksen edistäminen, henkilön esimerkillisyys, helppo samaistuttavuus sekä ammattikunnan arvostuksen edistäminen. Valinnan tekee RIL:n hallitus. Vuonna 2013 palkinnon sai Ilkka Romo.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Pekka Seppälä valittiin vuoden rakennusalan diplomi-insinööriksi”

  1. laatupäällikkö…… rakennusvalvonnassa. Voi hyvä jumala tätä touhua. Onko Kittilän rakennusvalvonnassa laatupäällikkö ? Onko kunnat tasavertaisessa asemassa?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat