Kokeile kuukausi maksutta

Oikeusministeriöltä esitysluonnos uudesta asunto-osakeyhtiölaista

Oikeusministeriö on saanut valmiiksi luonnoksen uudeksi asunto-osakeyhtiölaiksi. Luonnos perustuu asunto-osakeyhtiölakityöryhmän 2006 antamaan mietintöön ja siitä saatuun lausuntopalautteeseen. Hallituksen esitys uudeksi asunto-osakeyhtiölaiksi on tarkoitus antaa syksyllä 2008. Tällöin uusi laki voisi tulla voimaan vuoden 2010 alussa.

Oikeusministeriö on saanut valmiiksi luonnoksen uudeksi asunto-osakeyhtiölaiksi. Luonnos perustuu asunto-osakeyhtiölakityöryhmän 2006 antamaan mietintöön ja siitä saatuun lausuntopalautteeseen. Hallituksen esitys uudeksi asunto-osakeyhtiölaiksi on tarkoitus antaa syksyllä 2008. Tällöin uusi laki voisi tulla voimaan vuoden 2010 alussa.

Ehdotuksen tavoitteena on, että asuminen voitaisiin järjestää mahdollisimman taloudellisesti ja turvallisesti sekä riittävän ennakoitavalla tavalla. Uudella lailla selvennettäisiin menettelytapoja ja eri osapuolten vastuuta tavalla, jonka oletetaan vähentävän yhtiön sisäisiä riitoja.

Hissien jälkiasennuskustannukset hyödyn mukaan

Ehdotuksen mukaan hissin jälkiasennuksen kustannukset voitaisiin jakaa tavallisella enemmistöpäätöksellä kullekin osakehuoneistolle tulevan hyödyn mukaan. Kustannukset jyvitettäisiin yleensä huoneiston sijaintikerroksen perusteella. Jos esimerkiksi ullakolla on sellaisia tiloja, joiden käytön helpottuminen lisää samalla tavalla kaikkien huoneistojen arvoa, osa kustannuksista voitaisiin periä normaalin vastikeperusteen mukaisesti.

Ehdotuksen mukaan osakkeenomistajan omalla kustannuksellaan suorittamasta kunnossapito- tai muutostyöstä yhtiön myöhemmässä rakennustyössä koituva säästö voidaan ottaa huomioon osakkeenomistajan maksuvelvollisuuden vähennyksenä. Tarkoituksena on kannustaa osakkaita kunnossapitoon ja helpottaa yhtiölle tulevan säästön huomioon ottamista kaikissa huoneistoissa myöhemmin yhtiön toimesta toteutettavassa kunnossapidossa.

Osakkaan ilmoitusvelvollisuus laajenee  

Yhtiön ja osakkeenomistajan välisen kunnossapitovastuun jako säilyisi ennallaan. Osakkeenomistaja vastaisi yleensä huoneiston käytön perusteella kuluvista rakenteista, pinnoista ja laitteista. Yhtiö vastaisi kunnossapidosta siltä osin kuin se ei kuulu osakkeenomistajalle. Osakas olisi velvollinen ilmoittamaan esimerkiksi rakenteisiin vaikuttavasta kunnossapitotyöstään yhtiölle etukäteen vastaavasti kuin muutostyöstä. Yhtiö voisi valvoa kunnossapitotyötä kuten muutostyötä.

Jos yhtiön putkiremontista tai muusta toimenpiteestä aiheutuu vaurio osakkeenomistajan vastuulla olevalle seikalle, yhtiö olisi velvollinen korjaamaan tällaisen vaurion yhtiössä sovittuun tasoon. Yhtiön pitäisi ilmoittaa osakkeenomistajille riittävän ajoissa kunnossapitotoimista, jotka vaikuttavat huoneiston käyttämiseen. Yhtiöllä olisi oikeus teettää kunnossapitotyö osakkeenomistajan kustannuksella, jos tämä laiminlyö lakiin tai yhtiöjärjestykseen perustuvan kunnossapitovastuunsa.

Osakkeenomistajien tekemissä muutostöissä osakkaan ilmoitusvelvollisuutta laajennettaisiin siten, että hänen olisi ilmoitettava sellaisista muutostöistä, jotka voivat vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan hallinnassa olevien tilojen käyttämiseen työn aikana.

Asunto-osakeyhtiölakiin ehdotetaan myös kattavia säännöksiä yhtiön ja osakkeenomistajan vahingonkorvausvastuusta. Nykyisin asunto-osakeyhtiöissä ilmenevien vahinkojen korvaamiseen sovelletaan käytännössä yleensä yleisen vahingonkorvauslain säännöksiä. Osakkeenomistajan vahingonkorvausvastuu ei edellyttäisi törkeää huolimattomuutta kuten nykyisin. Vastuu syntyisi jo pelkällä huolimattomuudella aiheutetusta vahingosta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Oikeusministeriöltä esitysluonnos uudesta asunto-osakeyhtiölaista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat