Kokeile kuukausi maksutta

Huoneistokohtaiset vesimittarit pian pakollisiksi uudisasuntoihin

Kaikkiin uusiin asuntoihin asennettaneen lähivuosina asuntokohtaiset vesimittarit. Asiaa pohtinut työryhmä esittää, että mittarit määrätään pakollisiksi uudisasuntoihin vuonna 2012. Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) on kuitenkin valmis nopeuttamaan aikataulua.

Kaikkiin uusiin asuntoihin asennettaneen lähivuosina asuntokohtaiset vesimittarit. Asiaa pohtinut työryhmä esittää, että mittarit määrätään pakollisiksi uudisasuntoihin vuonna 2012. Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) on kuitenkin valmis nopeuttamaan aikataulua.

-Lämpimän veden kulutuksella on yllättävänkin suuri merkitys jopa koko Suomen energiankulutuksen tasolla. Näissä ilmastotalkoissa on ihan selvä, että siihen pitää puuttua, Vapaavuori sanoi STT:lle perjantaina.

Ministerin mukaan asialla on kiire, sillä asunnot rakennetaan monien kymmenien vuosien tarpeisiin.

-Jos nyt rakennettaviin taloihin ei asenneta mittareita, seuraava realistinen mahdollisuus on vasta putkiremontin yhteydessä joskus 40 vuoden päästä.

Raporttiluonnoksen mukaan asuntokohtaiset mittarit vähentävät veden kulutusta ainakin 10 prosenttia. Vanhoissa taloissa voidaan päästä vieläkin suurempiin säästöihin, jos myös koko vesijärjestelmä uudistetaan ja asukkaita opastetaan säännöllisesti vedenkulutuksessa.

-Pitää muistaa, että arviot on tehty sillä olettamuksella, että veden ja energian hinta pysyy samana. Huomattavasti todennäköisempää on kuitenkin se, että energian hinta kasvaa tulevaisuudessa, Vapaavuori huomauttaa.

Vanhoihin rakennuksiin asuntokohtaiset vesimittarit tuskin tulevat pakollisiksi. Vapaavuoren mukaan se olisi liian suuri harppaus, kun muitakaan sitovia energiansäästöä koskevia määräyksiä ei ole niiden osalta vielä tehty.

Yhtiöjärjestystä täytyy muuttaa

Aivan halpaa asuntokohtaisiin mittareihin siirtyminen ei ole. Työryhmä laskee huoneistokohtaisen järjestelmän asennuksen maksavan noin 500-700 euroa asuntoa kohti. Lisäksi talous maksaa vuosittain parinkymmenen euron luenta-, laskutus- ja huoltokustannukset. Lisäksi mittarijärjestelmä on peruskorjattava noin kymmenen vuoden välein, mistä aiheutuu parinsadan euron kustannukset jokaiselle asunnolle.

Asuntokohtaisten mittareiden käyttöönoton edessä on muitakin ongelmia. Isännöintiliiton hallituksen puheenjohtaja Mikko Peltokorpi huomauttaa, etteivät mittauslaitteet ole täysin luotettavia, etenkin jos veden kulutus on vähäistä.

-Toiseksi käyttöönotto vaatisi muutoksen yhtiöjärjestykseen.

Jos jo käsittelyssä oleva uudeksi asunto-osakelaiksi ehdotettu esitys hyväksytään, mittareiden käyttöönotto kuitenkin helpottuu.

-Uuden lain mukaan yhtiöjärjestystä on mahdollista muuttaa yksinkertaisella enemmistöllä, Vapaavuori kertoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Huoneistokohtaiset vesimittarit pian pakollisiksi uudisasuntoihin”

  1. tuo ollut jo arkipäivää toistakymmentä vuotta

  2. Mitenkäs kerrostalossa lämpimänvedenkierto huomioidaan, tällöinhän kuumavesi pitäisi mitata kierron päättymisen jälkeen lähellä vesikalustetta, jolloin niitä tarvittaisiin yhtä monta kuin on lämminvesipisteitä per asunto.

    Vai onko sellaisia mittareita jotka huomioivat jatkuvan kiertoveden erikseen.

    entäpä kerrostaloasunto jossa on useampi nousulinja taas tarvitaan useampi mittari asuntoa kohden.

  3. Kärsikää, ilmastoterroristit!

    Joka patteriin ja hanaan oma energiamittari, se on ainoa keino vähentää kulutusta. Onneksi vesimittareita, kuten muitakin tuotteita voidaan valmistaa nollapäästöillä..

    Ostan itsekin tonnin vesimittarin – 10% vedensäästöllä sen takaisinmaksuaika on vain joitakin satoja vuosia.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat