Kokeile kuukausi maksutta

Ideaparkin alihankkijaa syytetään alipalkkauksesta

Lempäälän Ideaparkin rakennustyömaalla työskennelleiden puolalaisten palkkakiistaa puidaan Tampereen käräjäoikeudessa. Syytteen mukaan alihankkija maksoi liian vähän palkkaa lähes 90 puolalaiselle sähkömiehelle.

Lempäälän Ideaparkin rakennustyömaalla työskennelleiden puolalaisten palkkakiistaa puidaan Tampereen käräjäoikeudessa. Syytteen mukaan alihankkija maksoi liian vähän palkkaa lähes 90 puolalaiselle sähkömiehelle.

Vuonna 2006 työmaalla työskennelleet sähkömiehet saivat palkkaa keskimäärin viisi euroa tunnilta, kun työehtosopimuksen mukainen vähimmäispalkka oli yli 12 euroa. Lisäksi miehet jäivät ilman ylityökorvauksia, vaikka tekivät kymmentuntisia työpäiviä.

Yhtiö maksoi jälkikäteen noin 700 000 euron palkkasaatavat vuonna 2007. Tuolloin tapaus oli jo poliisin tutkittavana. Syyttäjä vaati tiistaina neljälle miehelle sakkorangaistusta kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä tai avunannosta siihen. Lisäksi syyttäjä vaati kolmelle syytetylle liiketoimintakieltoa.

Syytetyt kiistävät syytteet. Jutun suulliseen käsittelyyn on varattu kolme päivää.

Tätä artikkelia on kommentoitu 8 kertaa

8 vastausta artikkeliin “Ideaparkin alihankkijaa syytetään alipalkkauksesta”

  1. Asia on vakava myös hankkeen projektinjohtourakoitsija SRV:lle ja sitä kautta kaikkien järjestäytyneiden urakoitsijoiden keinoille kontrolloida harmaata taloutta ja ulkomaisen työvoiman polkumyyntiä. Yritys on moneen kertaan vakuuttanut, että sen aliurakoitsijoiden kontrollijärjestelmä on luotettava ja aukoton. Myös tilaaja- ja työntekijäpuoli on ehtinyt kiitellä SRV:n järjestelmää. Nyt tuosta aukosta meni läpi 90 puolalaista. Millä tavalla kontrollia pitäisi parantaa? Odotan SRV:ltä vastausta.

    1. Eipä taida olla SRV oikea vastaaja, mutta Sähköpeko olisi, ai miksikö? Sähköpeko tilaajana oli valinnut edullisimman alihankkijan MSB:n, jonka palveluksessa työntekijät saivat tämän vitosen tunnissa verollisena. Imetellä pitäisi sitä, että miksi Sähköpeko ei ole syytettynä, vaikka oli pelin järjestäjä ja keskeinen hyötyjä alhaisesta MSB:n urakkahinnasta?

      1. Kuinka pitkälle vastuuketjussa pitäisi mennä? Tilaajavastuulain mukaan viime kädessä vastuu on tilaajalla. Tämän on luonnollista, koska tilaajahan kaikkein eniten hyötyy alihintaisista urakoista. Vain onko Sukarille yksi hailee mistä työ tulee, kunhan tulee halvalla? Onko sama periaate myös huonekalubisneksessä? Jos liikaa alkaa kysellä, niin se tuntuu omassa kukkarossa.

        1. Loppujen lopuksi tässä jutussa, vaikka Sukari oli lopullinen tilaaja hän ei saanut halpatyön voittoja, mutta joku sai ison tilin? Sukarin kannattaisi lukea ”Gookolin” kuolleet sielut ja vetäytyä rakennuttamisesta paremmin tuottavaan kalutekauppaan.

    2. Eiköhän koko homma ole lähtöisin Sähköpekosta. Homma on pyörinyt vuosikymmenet hämärän ympärillä ja en ymmärrä miten ne selvisivät tästä kusetuksesta. Kuka lie se oikea syyllinen ”alipalkkauksiin”. Huhun mukaan Peko itse kärytti yhteistyökumppaninsa jolla teetti alihintaista hommaa. Ideana oli saada työt ilmaiseksi. Kuulemma saivatkin, kun eivät joutuneet maksamaan edes laskuja joita oikeudessa perittiin.
      Kyllä urakoinnissa pärjää kun aina välillä polttaa kirjanpidon. Siitähän selviää pelkällä parin vuoden menopaussilla.

      1. Vieläkö antti poka on liiketoimintakiellossa?

  2. Viimekädessä vastuun pitäisi olla tilaajalla.
    Sukari voi vetää Ideaparkkinsa hanuriin, itse en moisen ”yrittäjän” liikkeissä asioi.

  3. Huolestuneelle:
    Kaikkein suurin hyöty tuskin menee tilaajalle asti. Aina joku väliporras vetää ketkuilun suurimmat tuotot taskuunsa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat