Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki voitti ensimmäisen erän Sipoon liitosalueen korvauksesta

Helsingin hallinto-oikeus päätti perjantaina, että Helsingin kaupunki korvaa Sipoon kunnalle 7,9 miljoonaa euroa Sipoosta Helsinkiin liitetystä laajasta maa-alueesta. Noin 30 neliökilometriä Sipoosta liitettiin osaksi Helsinkiä viime vuoden alussa. Kuntien väliset korvausneuvottelut epäonnistuivat, ja kiista siirrettiin Helsingin hallinto-oikeuden puitavaksi.

Helsingin hallinto-oikeus päätti perjantaina, että Helsingin kaupunki korvaa Sipoon kunnalle 7,9 miljoonaa euroa Sipoosta Helsinkiin liitetystä laajasta maa-alueesta. Noin 30 neliökilometriä Sipoosta liitettiin osaksi Helsinkiä viime vuoden alussa. Kuntien väliset korvausneuvottelut epäonnistuivat, ja kiista siirrettiin Helsingin hallinto-oikeuden puitavaksi.

Sipoo vaati Helsingiltä 95 miljoonaa euroa. Kunnan mielestä summa olisi kohtuullinen korvaus kiinteistöistä, irtaimistosta, kunnallistekniikasta, maapohjasta ja verotulojen menetyksestä. Nyt tehty päätös on Helsingin kaupungin kannan mukainen. Sipoolle hallinto-oikeuden kanta oli pettymys.

-Se oli yllättävä ja tyrmistyttävä päätös. Se on tehty yksioikoisesti pelkästään Helsingin näkemyksiin perustuen, kommentoi Sipoon kunnanvaltuuston puheenjohtaja Christel Liljeström STT:lle.

Sipoon kunta vie korvausasian korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavaksi. Liljeström on toiveikas, että KHO:ssa päädytään toisenlaiseen ratkaisuun.

-Periaatteellisessa mielessä päätöksen olisi pakko muuttua, koska ihmisten oikeustaju ei tällaista hyväksy. Ei voi olla niin, että Sipoon asukkaat ensin maksavat alueen infrastruktuurin ja investoinnit ja sitten alue siirretään toiselle kaupungille, mutta laskut jäävät sipoolaisille.

Sipoolaiset epäluuloisia

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen puolestaan on tyytyväinen oikeuden päätökseen.

-Hallinto-oikeuden näkemys on pitkälti samanlainen kuin Helsingin kaupungin oikeuspalveluilla on ollut. Olemme yrittäneet kertoa omaa näkemystämme prosessin eri vaiheissa, ja nyt oikeus on asettunut samalle kannalle, Pajunen sanoi.

Pajunen ei usko, että edelleen jatkuva riita haittaa Helsingin ja Sipoon yhteistyötä.

-Käsittääkseni yhteistyö on kehittynyt erittäin hyvin. Siihen asti, kun tämä liitosasia oli avoin, oli tietysti erilaisia näkemyksiä, vaikka silloinkin asiat etenivät virkamiestasolla hyvin.

Christel Liljeström ei ole auvoisesta yhteiselosta yhtä vakuuttunut.

-Kyllähän meitä kismittää tämä suuren kaupungin oikeus päättää asioista. Voi olla, että Sipoon päättäjät tuntevat tiettyä epäluuloa, kun Helsingin kanssa neuvotellaan.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Helsinki voitti ensimmäisen erän Sipoon liitosalueen korvauksesta”

  1. No niin
    Päätös nyt vain sattuu olemaan lainmukainen. Siinä korvataan Sipoon investoinnit, kunnalliset rakennukset ja y-tontit ym. kuten laki vaatii. Sipoon kanta ei perustu lakiin vaan tunteisiin, kun se vaatii korvausta mentetetyistä tulevien vuosien verotuloista. Nehän tarvitaan nyt Helsinkiin kuuluvan alueen menoihin.

    1. Sipoo vaati Helsingiltä korvauksia 95 miljoonaa euroa, mutta on hallinto-oikeuden päätöksellä saamassa 7,9 miljoonaa euroa. Sipoon vaatimukseen oli sisällytetty alueen asukkaiden myötä menetetyt verotulot. Jos menetetyt verotulot unohdetaan ja lasketaan Sipoon menetyksiin vain Östersundomin kiinteistöt ja infraan sijoitetut rahat ja vähennetään siitä Helsingin korvaus 7,9 miljoona euroa, on kunnan menetyksen ja Helsingille määrätyn korvauksen erotus 36,1 miljoonaa euroa. Siitä voidaan laskea, että velkarahalla rakennetun Östersundomin kiinteistöjen ja infrastruktuurin menettäminen maksaa 2384 euroa jokaiselle sipoolaiselle.

      Tämä taasen tarkoitaa että nelihenkinen perheemme maksaa 10000€. Helsingille kuuluvia velkoja!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat