Kokeile kuukausi maksutta

Ikkuna-asentaja kuoli pudottuaan seitsemännestä kerroksesta

Ikkunaa asentanut mies kuoli tiistaina Espoossa, kun hän putosi maahan noin 20 metrin matkan. Mies astui seitsemännen kerroksen asunnon ikkunasta nostotelineelle, kun telineen pohja petti hänen altaan.

Ikkunaa asentanut mies kuoli tiistaina Espoossa, kun hän putosi maahan noin 20 metrin matkan. Mies astui seitsemännen kerroksen asunnon ikkunasta nostotelineelle, kun telineen pohja petti hänen altaan.

Olarilaisessa kerrostalossa tehtiin asunto-osakeyhtiön ikkunoiden vaihtotyötä hammastangon varassa kiipeävältä työlavalta. Työlavaa oli jatkettu sisäänpäin teleskooppiputkin ja niiden päälle asennetuin vanerilevyin. Ikkuna-asentaja putosi puutteellisesti kiinnitetyn levennyksen pettäessä hänen astuessaan sen päälle.

Mies oli syntynyt vuonna 1980.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat huomauttavat, että samantapaisissa onnettomuuksissa on lähivuosina kuollut jo kaksi ihmistä. Konsolijatkeilla on sattunut myös muita vakavia työtapaturmia.

 

Työtapaturmaa tutkii Espoon poliisi yhteistyössä Uudenmaan työsuojelupiirin kanssa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 32 kertaa

32 vastausta artikkeliin “Ikkuna-asentaja kuoli pudottuaan seitsemännestä kerroksesta”

  1. kaikki telineviritykset ovat hengenvaarallisia!
    eletään 2010 vuotta ja vielä tämmöisiä voi tapahtua?
    missä on työmaan valvonta?
    joka työmaalla on työturvallisuusvastaava ja hänellä työturvallisuuskortti. nää telineasiat käydään koulutuksessa läpi aika hyvin. ASENTEEN työturvallisuus asioihin täytyy muuttua!

    1. Meidän iskä oli vielä vanhoilla päivillään hitsarina ja joutui jostain syystä työmaalle telineelle erään toisen miehen kanssa ja seitsemäs kerros oli tuolloinkin kyseessä. Miehet olivat aloittelemassa töitään toinen telineen päässä ja toinen keskivaiheilla kun teline petti. Se jäi roikkumaan toisesta päästään pystysuorassa 7. krs. korkeudelle ja isäni roikkui tyhyyden päällä vain käsivoimiensa varassa. Jotenkin heidät, myös isäni, saatiin pelastetuksi. Vieläkään isä ei muistele tuota tapausta kovin mielellään.Kauheita tapauksia joita ei pitäisi sattua. Osanottoni pudonneen perheelle ja suvulle.

      1. Telineet on täynnä näitä meidän iskiä. Siksi työturvallisuudesta huolehtiminen pitäisi näillä pienilläkin työmailla, joita ikkuna-asennustyömaat ovat, saada isojen rakentajien tavoin osaksi arkipäivää.

  2. OTTAKAA NYT JO OPIKSI PRL!
    hullu saa olla muttei tyhmä!
    prl vastuuseen työmaajohto!
    kerrostalo työmaa on niin iso työmaa, että siellä on oltava työnjohto paikalla koko ajan. pois tietokoneen äärestä ja kentälle seuraamaan töitä! jos vielä näen yhdenkin mestarin istuvan tietsikan ääressä face bookia selaamassa, työt loppuu siihen paikkaan!!!!

    1. Pankaa ensin resurssit siihen kuntoon, että on oikeasti mahdollisuus toimia näin. Ei riitä että pitää pyyhkiä duunarin persettä ja kuunnella voivotuksia..pitää tarkastaa telineet, vahtia että kaveri käyttää huomioväritettyjä kalsareita ja sukkia, saatikka sitä kypärää, nuohota paikkoja ja vahtia että urakoitsija pyyhkii pölyt poistuessaan mestalta, pitää vahtia että sinne jätelavalle ei naapuri käy tyrkkäämässä omia remonttijätteitään, pitää muistaa tilata just oikeanlaisella puuterilla vuoratut nahkarukkaset, pitää pitää pitää..Lista on loputon ja sit vielä…eihän se saatanan urakoitsijan duunari ymmärrä mitä sille sanot. No niin, nyt on tyäpäivästä kulunu jo puolet..tällä välin joku onnekas on ryssiny ja vetäny sitä perkeleen vesieristettä parketin päälle..ja eikun tekemään rekkulaa..koittaa iltapäiväkahvin aika ja nyt tuntuu siltä että vois ehtiä kattomaan mitä tontilla on tapahtunu..kunnes vastaa tulee rimpula listamies ja on tikku kädessä..voi voi.. Ja eikun tekemään tapaturmailmoitusta ja täyttämään vakuutustodistuksia. Mutta onneksi kello on jo puoli neljä ja pääsee kotiin..Aamulla sit vastaava huutaa korvat punasena että miksi on tehty niin ja näin vaikka aikataulussa ja aloituspalavereissa ja muissa vitun foorumeissa on toisin sovittu..Juu, ei kaikki sitä naamakirjaa töissä selaile..

      1. Niinpä muuten oli, että ei niitä valjaita (vielä) ole pakko käyttää noissa nostolavoissa… mutta pääurakoitsija ja tai esimies voi asian myös päättää, että niitä valjaita on käytettävä.. (aina ei tarvii minimi vaatimusten mukaan mennä).

        Olipa hyvä kuvaus mestarin ”huippu” hetkistä…

        1. Näissä aina vaaditaan kovin työnjohtoa tilille, vaikka duunarit perseilee kunnes vaikka kuolevat. Työnjohdon pitää tehdä tarkastukset ja seurannat, mutta kuka varmistaa / kouluttaa, että työnjohdolla on tarvittavat taidot näihin kaikkiin erilaisiin nostin – ja telinetyyppeihin? Jos telineellä päivittäin työskentelevät asentajat eivät asiaa hallitse, niin vaikeaa se on mestariltakaan olettaa hallitsevansa täysin näitä nostimia, telineitä, laatoitustöitä, paalutusta yms. mitä on kovan pohjan ja talon harjan välissä. Tietenkin nämä viritykset täytyy nähdä otsallaankin ja puuttua asioihin.
          Enemmän vastuuta ja sanktioita sille duunarille, joka tietoisesti määräyksiä vastoin työskentelee ja tekee näitä ansoja ja kuolemanloukkoja työtovereilleen. Ja Rakennusliitto sinne mestoille omiensa perään myös katsomaan, ettei rivit harvene lisää tänä vuonna putoamisten takia, ylityökielto oli enemmänkin suositus mutta ilman kypärää työskentely on lain ja asetusten vastaista, kuten muukin turha perseily työturvallisuusasioissa. Nyt huomio siihen.

          1. Lehden tämän viikon paperilehdessä on tosiaakin hyvä kuva, josta työmaan nostolavaviritys selviää, toisen pään viritys on paikoillaan ja toinen tippunut miehen mukana. Ilmeisesti konevuokraajalta ei kuvan kaltaista viritystä saa pyytämälläkään. Eikä lupaa moisen virityksen tekemiseen. Mesujen asemasta työmailla on tähän viestiketjuun monta hyvää kommenttia kertynyt, mutta ihmetellä täytyy, ellei tämän työmaan mesu ole ollut tästä virityksestä tietoinen.
            Luulisi moisen nostolavan olleen osa aloituskatselmusta.

  3. samaa mieltä, otan huomenna asiaksi mesut ja asenteet.

  4. Mestari ei voi aina olla seisomassa selän takana. Kyllä työturvallisuusasenteen on lähdettävä ihan jokaisesta itsestään.

  5. ¨kyseessä as oy jossa menossa ikkonoidenvaihto, niin kuin jutussa lukee. Noissa ikkunfirmojen touhuissa on ihan viidakon lait. Mastolavoista puuttuu harukset ja rajaraudat yms. Äijät hyppii ikkunoista lavoille yms. ….työnjohtaja käy alussa työmaalle kun urakka alkaa ja sen jälkeen ei äijää näy. Ikkunafirmat pesevät kätensä hommasta myymällä asennuksen alihankkijalle.

  6. Ihmettelen kirjoittelua jossa heti syytetään työnjohtajaa. Onko tietoa, että jotain on laiminlyöty työnjohdon puolelta. Työnjohtaja on voinut käydä asiat läpi perehdytyksessä ja tarkistanut nostolaitteen. Aika usein olen huomannut, että työntekijät nopeuttaaksen omaa työtään, tekevät virityksiä ja vähät välittää ohjeista ja määräyksistä. Valvonta ei voi olla 100% ajasta selän takana. Työntekijä usein ottaa turhia riskejä ja vaarantaa oman ja muiden terveyden. En myöskään halua vähätellä työnjohdon vastuuta ja valvonnan tärkeyttä. Asenteet kuitenkin tulee muuttua kautta linjan, että homma saadaan riitävän turvalliseksi ja tällaiset otsikot jää historiaan.

  7. Saman tunnetun ikkunafirman työmaalla Hgissä kuoli muutama vuosi sitten 2 miestä ja alla oli samanlainen nostolaite. Arvaten nämä tämän firman alihankkijoilta ei edellytetä minkäänlaista työturvallisuustuntemusta eikä ko firma ilmeisesti edellytä tt-korttia tai järjestä kurssia.

    1. Aika kauheeta tekstiä siihen nähden, että kukaan ei edes tiedä mikä siellä on mennyt vikaan. Ikkunanasentajana voin kertoa, että mestareita ei ole jokaisessa kohteessa, koska olisi järjetön palkata mestaria vain kahta kaveria varten, jotka on jo vuosia hommaansa tehneet ja ovat täysin ammattilaisia. Valvojat on joka työmaalla ja hyvin on aina sujunut. Nostolavojen pystytyksissä me asentajat, jotka ollaan isojen talojen kimpussa, osataan monesti huomattavasti paremmin ja joutusammin siirtää, sekä asentaa lava, kuin perus työmaajampat, jotka saattaa pitää kuukausia lavaa samassa kohdassa. Joskus timpuri leikkaa sormensa, lentäjä tiputtaa koneensa, kassa laskee rahat väärin ja joskus käy näin paha juttu, että inhimillinen virhe vaatii ihmishenkiä. Jokainen on silti erehtyväinen, vaikka oma ammattitaito on priimaa. Pudonnut kaveri oli hyvä ystäväni, työparini ja upea ihminen. Rauha hänen muistolleen…

    2. Kukaan kaveri ei tee rakennustyömaalla töitä ilman työturvallisuuskorttia. Se taitaa olla nääs pakollinen ja myös kyseinen ikkunafirma hoitaa vuosittain koulutuksia alihankkijoille.

      1. Työturvallisuuskortin käyttöönotto on vapaaehtoista, mutta useat tilaajayritykset edellyttävät alihankkijoidensa työntekijöiltä työturvallisuuskortin.

        ”Ikkunanasentajana voin kertoa, että mestareita ei ole jokaisessa kohteessa, koska olisi järjetön palkata mestaria vain kahta kaveria varten, jotka on jo vuosia hommaansa tehneet ja ovat täysin ammattilaisia”

        Jos täysin ammattilaisia 20 vuotiaita tipahtelee tällaisin seurauksin, jokin mättää ja pahasti. Jos työmaalla kävisi mestari aina kun nostolaitteeseen on tehty jokin muutos ja tarkastaisi, että muutos on tehty asianmukaisesti, ei ukkoja tipu vanerilevyjen ”kippaamisen” seurauksena. Jos lehtitiedot pitävät paikkansa, tästä oli kyse.

        Varmuudella asenteissa on ollut vikaa. Nostolaitteet ja turvavälineet pitää tsekata aina ennenkuin maan pinnalta noustaan.

        1. Missä oli turvavaljaat! (pääsimpä ekana sanomaan, niin surullista kuin se oli…)

          Työnjohtajana en voi muuta kommentoida kuin yleisesti:

          Nykysysteemi on syvältä… Vastuu pitää oikeasti olla myös työntekijällä… Työnjohtajana en voi ketään käskeä/pyytämään tekemään töitä vaarallisesti, vaarallisilla välineillä tai vaarallisissa olosuhteissa, mutta jos joku jästipää ihan oma.aloitteisesti tekee jotain typerää… niin miten piip se voi olla minun vika!

          Ehdotan laki muutosta, jossa työntekijä joutuu itse maksamaan viulut jos omaa välinpitämättömyyttään itseään tai muita satuttaa…

          Ja mitä tulee mesun ajankäyttöön, niin nykyään on mesulle keksitty paljon kaikkea kivaa pikkupuuhaa mitä yleensä joutuu tekemään toimisto/neuvottelupöydän ääressä (terveisiä sille ekalle työpäälikölle vai mikä lie).

          Korostan että em. jorinat ei välttämättä siis liity tähän tapaukseen.

          Rauha kaverin muistolle..

          1. Kertokaas määräysten tarkat tietäjät, eikös tosiaan turvavaljaat tulleet nostimissa työskenteleville pakollisiksi tämän vuoden alussa. Eihän ne pelasta, jos koko nostin kaatuu (harvinaista), mutta putoamiset kyllä loppuu kertalaakista, jos valjaat on asianmukaisesti käytössä.

          2. Valjaat tuli pakollisiksi ainakin liikkuvissa nostimissa, tosin vaikea todeta missä tarvii käyttää ja missä ei.
            Mastolavat yms. paikoilleen kasatut henkilönostimet ovat kuitenkin sellaisia keksintöjä, ettei niihin ole edes rakennustöistä vuosikymmenien kokemuksen omaavilla ikkuna-asentajilla yms. siis ei kenelläkään muulla kuin valtuutetuilla asentajilla lupa mennä tekemään muutoksia. Ennakkopäätös olemassa, jos työnjohto teki asialliset paperit niin vastuun kantaa työntekijä…..

  8. Perehdyttämiset,asennus-ohjeet, työturvakortit jne.jne. hoidettu ja tarkistettu.Ohjeita noudatetaan tai ei noudateta riippuen tekijästä. Puutteet korjataan jos niistä huomautetaan,pari siirtoa ja taas mennään vanhaan malliin.
    Jos työsuojelupiiri tekee tarkastuksen ja huomaa vaaralliset viritykset niin kuka on työsuojelu virheen tekijä? Aivan,pääurakoitsija tietenkin valvonta puutteellista.

    Urakoitsija ja työntekijät siirtyvät seuraavalle työmaalle ja sama leikki jatkuu uudelleen ja uudelleen kunnes se nuorin ja kokemattomin putoaa ja kuolee.Pääurakoitsijan edustaja eli vastaava tuomiolle.
    Miksei tätä ketjua voi korjata esim. työsuojelupiirin toimesta? Urakoitsijalle parin tonnin ja työntekijälle parin sadan sakot sillä ensimmäisellä työmaalla, varmasti pysyy mielessä paremmin seuraavaa pystytystä tehdessä.
    Työsuojepiiri kehittelee kaiken näköisiä uusia ohjeita liittyen työmaiden pölyttömyyden tarkistus menetelmiin, vaatii loppusiivoojille suojalaseja ja kypäräpakkoa mutta urakoitsijoiden ja työntekijöiden oma vastuu tekemisistään on jätetty täysin työmaa valvonnan huoleksi.

  9. Aamulla en näköjään ollut vielä kunnolla herännyt koska toimin samoin kuin suuresti arvostamani työsuojelupiiri.Kerroin miten pitäisi toimia mutta en kuinka se tehdään.

    Nykypäivänä on hyvin yksinkertaista ottaa ja välittää valokuva työmaalla havaituista epäkohdista. välitetään valokuva työsuojelupiiriin esim väärin pystytetystä mastolavasta, ulokkeiden vanerit irti,tms.
    Urakoitsijan tiedot ja työntekijän tiedot mukaan ja lyhyt selostus tapahtuneesta. Työsuojelupiiri lähettää omistajalle parin tonnin laskun ja yhtä tärkeää että työntekijä saa sen parin sadan laskun.Työsuojelupiirillähän on jo nyt oikeus sakoittaa esim. tilaajavastuulain laiminlyönnistä. Oikeudesta pari ennokko tapausta jos joku kieltäytyy maksamasta. Vuoden päästä meidän isoilla työmailla ei ole yhtään ohjeitten vastaisesti pystytettyä nostinta,telinettä,tms. Pienten työmaiden tilanteelle kukaanhan ei voi yhtään mitään.

    1. Vastuunkantajalle: minkähän ihmeen takia pitää odottaa vuosi, että nostimet isoilla työmailla on kunnossa. Ne piti olla tälläkin työmaalla. Ja jos eivät ole maanantaina sekä tällä että myös muilla työmailla, niin isoilla kuin pienillä, laita homma seis, kunnes tilanne on hallinnassa. Vai odotatko seuraavaa äkkilähtöä!

  10. ”Piti olla kunnossa myös tällä työmaalla” No miksi ne sitten ei ollut kunnossa? Syyllinenhän on jo löydetty niinkuin viestit tämän ketjun alkupäässä kertoo.
    Minun asiani on, että jos työntekijän ainoa sanktio työsuojelu rikkomuksesta on vakava loukkaantuminen tai kuolema niin hinta on liian kova.Asennekasvatuksesta on turha puhua, niin on puhuttu koko minun urani ajan (se on riittävän pitkä) nyt olisi aika kokeilla jotain muutakuin työmaan työnjohdon syyllistämistä
    Työsuojelu on vakava asia, tiedän sen.
    Turvallista kevättä kaikille

    1. Lehtikuvien perusteella näytti kyseessä olevan kiinteämastoinen mastolavanostin. Työsuojeluohjeiden perusteella mm. työtasot pitää tarkastaa päivittäin. Tarkoittanee käytännössä sitä, että ensimmäisen kerran, kun ne kiinnitetään. Tuollainen telekooppityyppisten lavanlevennysten käyttö on erikoista, kun levennysten ympärille ei ole laitettu ilmeisesti kaiteita ollenkaan. Onko levennys tarkoitettu siis hetkeksikään työtasoksi tai kulkutieksi?

  11. Huh huh.. enpä haluaisi että osuisi omalle kohdalle. Mestarit vastuuseen! toivottavasti maanantaina jokainen älyää tarkistaa oman työmaan telineet perin pohjia myöten..

  12. aivan turhaa mesuja syyttää tälläisestä.Itsekkin lasihommia tehneenä tiedän millaisista virityksistä noita laseja asennellaan.Ollaan jopa lasiauton pukista nostettu julkisivulaseja niin että pari sälliä on seissyt pukin korkeimmassa kohdassa ja asentanut lasit seinille.Telineitä on tehty millon kuormalavoista ja laudasta tai muusta paskasta mitä työmaalta on löytynyt.Itse olen työmailla kieltäytynyt menemästä mihkään laitteeseen jos olen huomannut niissä jotain ongelmia tai puutteita.Tosi äkkiä työmailla mesut laittaa paikat asialliseen kuntoon kun sanoo niille että ei kiirettä sinun kioskisi mun palkan maksaa ja mulla on aikaa.

    1. Kirjoitin tapauksesta torstaina ilmestyvään Rakennuslehteen. Kysyin siihen työsuojelupiirin näkemystä asiaan. Vastuukysymyksiin he eivät tässä vaiheessa halua ottaa kantaa, mutta ihmettelivät kuitenkin miksi aikaisemmista tapauksista ja suosituksista ei ole otettu opiksi. Monenko pitää kuolla ennen kuin rakennustyömailla tajutaan, että näin asiat eivät voi jatkua.

      Totean kirjoituksessa muun muassa, että putoaminen on rakentamisen suurin riskitekijä. Erityisen vaarallisiksi ovat osoittautuneet nostolavat, sillä muutaman vuoden aikana kolme rakentajaa on kuollut pudottuaan nostolavalta. Viime viikolla Espoossa ikkuna-asentaja kuoli pudottuaan 20 metrin korkeudelta.

      Yhteistä onnettomuustapauksille on, että lavoja on laajennettu konsolijatkeilla. Tämä on sinänsä joustava tapa sovittaa lava erilaisiin julkisivuihin. Vaarallisen siitä tekee se, että lavan vuokrannut tai myynyt yhtiö toimittaa nostolavan, mutta ”laajennusvirityksiä” tekevät työmiehet itse saatavilla olevasta puu- ja levytavarasta. Varsinkaan korjaustyömailla tekijät ovat harvemmin ammattitaitoisia telinekirvesmiehiä vaan he ovat maalareita, peltiseppiä tai vaikkapa ikkuna-asentajia. Valmistajan käyttöohjeet ovat usein ylimalkaiset eikä niitäkään aina lueta.

      Isoilla työmailla ongelma ei ole ylitarkastaja Keijo Päivärinnan mukaan yhtä vakava, sillä siellä on ammattitaitoisia telinetimpureita.

      Vastaavanlainen kuolemantapaus sattui vuonna 2007 Helsingin Tehtaankadulla. Silloin peltiseppä putosi vesikaton korjaustyömaan työlavalta. Työmaalle oli hankittu kiipeävä henkilönostin. Sen työlavassa oli jatkettava konsolilevennys, johon paikan päällä rakennettiin työtaso vanerilevyistä. Levyjen jatkos ei ollut tuen kohdalla, ja taso irtosi, kun työntekijä seisoi sen päällä. Koneen myynyt yritys oli kouluttanut peltiseppäyrittäjää. Perehdytys ei ollut kuitenkaan tuonut riittävästi esiin riskejä, joita kappaletavarasta tehtävät laajennusosat voivat aiheuttaa.

      Kun Uudenmaan työsuojelupiiri teki edellisten kuolemantapausten jälkeen kierroksen kymmenellä työmaalla, eivät yhdelläkään niistä nostolavat olleet täysin kunnossa. Silloin viranomaiset suosittelivat, että nostolavalaitteiden valmistajat kehittäisivät toimivat esivalmisteiset ratkaisut konsolilevitysten työtasoiksi. He myös edellyttivät, että konsolijatkeiden työtasot on tehtävä valmistajien yksityiskohtaisten ohjeiden mukaisesti, työtasojen tulee olla riittävän lujia ja niiden reunoilta putoamisen tulee olla estetty.

      Uusi turvallisuusasetus tarkensi työnantajien velvoitteita järjestää työntekijöiden putoamissuojaus. Teleskooppi- ja nivelpuominosturin henkilönostokorissa työntekijän on käytettävä henkilökohtaisia putoamissuojaimia. Työtasoja tämä määräys ei kuitenkaan koske. Niille on tehtävä kuitenkin aina käyttöönottotarkastus. Pienillä asennus- ja korjaustyömailla tämä vaatimus jää usein pelkäksi teoriaksi.

      Keijo Päivärinta kehottaa valmistajia, maahantuojia ja rakennuskonevuokraamoja yhteisiin turvallisuusponnistuksiin. Vähintäänkin nostolavan toimittajan pitää laatia perusteelliset käyttöohjeet ja varmistaa perehdyttämisen kautta, että niitä noudatetaan. Jo aiemmin ehdotetut valmisosat, joilla jatko-osat voi tehdä turvallisesti, pitää saada käyttöön. Konevuokraaja voisi myös edellyttää, että nostolava toimitetaan valmiiksi asennettuna.

      Turvallisuusuutisten (www.turvallisuusuutiset.fi) tapaturmaraporteissa on analysoitu 10 telineillä viime vuosina tapahtunutta onnettomuutta. Yhdessä niistä alustaansa kiinnittämätön työtaso kiepahti, kun sen päälle astuttiin. Telineen työtasot olivat kotelotasoja, jotka tulivat 20 senttimetriä yli tukipalkkien reunojen. Kun työntekijä astui työtason päätyreunalle, taso kiepahti ja työntekijä putosi maahan.

      Samanlainen tapaus sattui, kun opiskelija meni työparinsa perässä keskeneräisille Haki-telineille. Lautoja ei ollut tuettu molemmista päistä, joten opiskelija putosi, kun hän astui laudan päälle.

      Yhdessä tapauksessa muurari oli poistanut osan työtasosta saadakseen muurauksessa käytettävän ohjaustangon mahtumaan seinän ja telineen väliin. Sen jälkeen hän kiipesi kiinnittämään tuulen irrottamia pressuja ja palattuaan putosi itse tekemästään aukosta maahan.

  13. Toivottavasti Henrin kuolema ei ollut turha ja tästä TODELLAKIN jotain opitaan! Osanottoni omaisille ja voimia jaksamiseen. Oman lapsen kuolema on maailman kamalin asia, eikä sitä helpota se että ”kaikenmaailman jälkiviisaat viisastelee”. Hävetkää ihmiset!

    1. Tuntuu närästävän joitakin asia, että karmeasta laiminlöynnistä kirjoitetaan (sehän tuo paikalla tehty telineviritys oli). Demokratiassa kehitys perustuu siihen, että puutteita tuodaan esille ja mokaajat pannaan vastuuseen (jos niitä todetaan). Rakennusaikaiset telineet ja tarvittavat nostimet ja niiden käyttö turvallisesti ei ole itsestään selvyys, vaan vaatii jatkuvaa ja jokapäiväistä huomiota. Tässä työturvakulttuurissa on suuria yritys- ja työmaakohtaisia eroja.

      1. Ikkunoita vaihdetaan nyt tosi paljon uusiin, silmään osuu eri firmojen mainoksia Hgin joka kaupunginosassa työmailta ja nostolaitteista.

        Näillä helteillä täytyy toivoa, ettei määräysten noudattaminen ja valvonta petä.

  14. Vastuut vai onko niitä työnjohdolla ollenkaan. Esimerkkinä voin kertoa että olin itse kohtuu suuren rakennusliikkeen omistaja muutama vuosi taaksepäin ja kun eräällä työmaalla sattui asennuksessa onnettomuus niin työsuojelupiirin mielestä omistajan PITÄÄ tietää milloin onnettomuus tulee tapahtumaan (pitää siis ennustaa tulevaisuus minuutilleen) ja estää sen tapahtuma. Itse olin onnettomuuden aikaan 10000 kilometrin päässä ja minut tuomitiin asiasta. Paska juttu kun en ottanut kristallipalloa käteen ja soittanu jätkille että olkaa 5 minuuttia pois hommista niin ei tapahdu mitään…. Siinä vastuut mitä näillä kynän pyörittäjillä

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat