Kokeile kuukausi maksutta

Jätevesiuudistus tulee kotitalouksille arvioitua kalliimmaksi

Kotitalouksille on koitumassa jätevesiuudistuksesta arvioitua suuremmat kustannukset. Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) sanoo, että ministeriö on arvioinut kulut väärin.”Silloin kun tätä asetusta on valmisteltu, on tullut jonkinmoinen arviointivirhe siitä, minkälaiset kustannukset tavalliselle maaseudun asukkaalle tulisivat olemaan.”

Kotitalouksille on koitumassa jätevesiuudistuksesta arvioitua suuremmat kustannukset. Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) sanoo, että ministeriö on arvioinut kulut väärin."Silloin kun tätä asetusta on valmisteltu, on tullut jonkinmoinen arviointivirhe siitä, minkälaiset kustannukset tavalliselle maaseudun asukkaalle tulisivat olemaan."

Arvioitua suurempia kustannuksia on kritisoinut julkisuudessa aiempi ympäristöministeri Jan-Erik Enestam (r.). Enestamilla oli merkittävä rooli asetuksen synnyssä, sillä se hyväksyttiin hänen ministerikaudellaan vuonna 2004.

Nyt rakentaessaan kesämökkiä Enestam on saanut konkreettisesti huomata, mistä asetuksessa on kyse. Hän väittää saaneensa siitä harhaanjohtavia tietoja.

”En halua syyttää virkamiestä siitä, että hän olisi tahallaan yrittänyt syöttää minulle vääriä tietoja. Voi olla, että hänkään ei tiennyt”, Enestam totesi STT:lle.

Asiaa valmistellut virkamies ei halunnut kommentoida asiaa.

Enestamin mukaan jätevesijärjestelmän uusiminen voi maksaa jopa 10000 euroa, vaikka hänelle vakuuteltiin summan jäävän korkeintaan 3000 euroon.

”Kuntien käytännöt vaihtelevat”

Haja-asutusalueiden kiinteistöjen on täytettävä uudet vaatimukset viimeistään vuonna 2014. Lehtomäki myöntää, että asetuksen toimeenpanossa on ollut ongelmia. Kotitalouksia on houkuteltu toimeen muun muassa kotitalousvähennyksellä ja pienituloisille tarkoitetulla investointituella.

”Erittäin paljon toimenpiteitä on tehty. Viimeisimpänä on syksyllä tarkoitus antaa ympäristölainmuutos, joka vapauttaisi ikäihmiset investoinneista”, Lehtomäki kertoo.

Enestam on kritisoinut myös kuntien toimintaa, sillä asetusta sovelletaan hänen mukaansa kunnissa eri tavoin.

Lehtomäen mukaan kuntien virkamiehiä neuvotaan vastedes tiiviimmin. Kuntien käsiä ei kuitenkaan voida sitoa täysin.

”Kunnissahan on mahdollisuus antaa erilaisia rakennusmääräyksiä maankäyttö- ja rakennuslain nojalla”, Lehtomäki muistuttaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Jätevesiuudistus tulee kotitalouksille arvioitua kalliimmaksi”

  1. pitää paikkansa tuo jopa 10 000€. Asun itse n 300m2 omakotitalossa maalla. Kunta on rakentanut paineviemärin maantien kupeeseen. Liittyminen paineviemäriin vaatii kiinteistökohtaisen painepumppaamon. Painepumppaamon on oltava paikallisen vesilaitoksen hyväksymä malli, hinta hiukan yli 3000€. Liittymismaksu vesilaitoksen taksan mukaan on talollemme n 3000€. Viemäreiden muutostyöt sekä rakennuksessa sisällä, että uuden viemärilinjan kaivu maksaa kaikkine töineen taasen sen reilun 3000€. Siinä paloi 10 000€, eikä elämä meidän taloudessamme muutu lainkaan. Kaikkea sitä ympäristönsuojelun nimissä joutuu yksityishenkilö maksamaan.

    1. 3 000 € on mielestäni iso kustannus ja varsinkin eläkeläisille, joita on etenkin Pohjois-Suomen maaseudulla kylät väärällään. Ehkäpä siihen lakiin tulee lievennystä iäkkäiden henkilöiden osalta.
      Omat vanhempani asuvat nykyisin kaksistaan. Aikaisemmin heillä oli maataloutta ja eläimiä sekä meitä lapsia lisäki kolme, joten väittäisinpä että talouden jätevesikuormitus on merkittävästi vähäisempi kuin noin 15-20 vuotta sitten.

  2. Jätevesiasetus ”pakottaa” päätymään toimimattomiin pienpuhdistamo-ratkaisuihin (TM-Rakennusmaailma 5/2010) markkinoiden paineessa ja ympäristöhallinnon esitteissään antaman informaation perusteella. Vesiensuojeluyhdistys onkin arvioinut, että pienpuhdistamoratkaisuihin päädytään 95 prosentissa kiinteistöjä. Kuntien käytännössä ehdottomat vaatimukset pienpuhdistamojen rakentamiseksi uudisrakennuksiinkin on seurauksista piittaamatonta ja vastuutonta ympäristöhallintoa. Kokonaiskustannukset nousevat helposti yli 10.000 euron, kun otetaan huomioon myös maankaivu ja louhintatyöt, laite- ja sähköasennukset ja täyttötyöt. Ympäristöbyrokratia on valtaa ilman vastuuta!

    1. Ihan sama. Aion edelleen pissata järveen tilaisuuden tullen!

    2. Umpisäiliö tai komposti WC, niin ollaan reilusti alle asetusta laadittaessa esitetyn 3000,- euron arvion alapuolella, joten en voi ymmärtää väitteitä virhearvioista.

      Jos haluaa kehittyneempää vesijärjestelmää, niin se vaatii CE-testatut laitteistot, joiden hinta vaihtelee asennettuna 10000-15000 euron välimaastossa.

      Kesämökkien kilpavarustelu on lisännyt jätevesien määrää merkittävästi, joten asetus on todella paikallaan muuttuvassa maailmassa

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat