Kokeile kuukausi maksutta

Länsi-Suomen infrayrittäjät vaativat lisää alan koulutuspaikkoja

Varsinaissuomalaisia alan yrittäjiä edustavan Infra Länsi-Suomi ry:n mukaan uusia alan koulutuspaikkoja pitäisi luoda välittömästi sekä nuoriso- että ammattikorkeakouluasteelle, sillä alaa uhkaa ”ukkoutuminen”. Yhdistys uskoo, että alalta voisi uudelleenkoulutuksen kautta löytyä töitä myös telakkateollisuudesta tuleville työttömille, mikäli valtio investoisi nopealla aikataululla alueellisiin väylähankkeisiin kuten valtatie 8:n perusparannukseen.

Varsinaissuomalaisia alan yrittäjiä edustavan Infra Länsi-Suomi ry:n mukaan uusia alan koulutuspaikkoja pitäisi luoda välittömästi sekä nuoriso- että ammattikorkeakouluasteelle, sillä alaa uhkaa "ukkoutuminen". Yhdistys uskoo, että alalta voisi uudelleenkoulutuksen kautta löytyä töitä myös telakkateollisuudesta tuleville työttömille, mikäli valtio investoisi nopealla aikataululla alueellisiin väylähankkeisiin kuten valtatie 8:n perusparannukseen.

image

Valtakunnallisesti infra-alan työntekijöistä joka neljäs on yli 55-vuotias. Määrä on ollut kasvussa vuodesta 2004. Kun vielä 1990-luvun puolivälissä 35-44-vuotiaiden työntekijöiden osuus kokonaistyövoimasta oli 30 prosenttia, on ikäryhmän osuus tippunut nyt 20 prosenttiin. Tilanne on samansuuntainen myös Varsinais-Suomessa. Pulaa on muun muassa ammattitaitoisista työnjohtajista, joiden puute juontaa juurensa 2000-luvun alkupuolella väliaikaisesti lakkautettuun rakennusmestari-koulutukseen.

”Alalla ei ole tarjolla nuorisoasteen koulutuspaikkoja, joten nuoria ei voida opastaa alalle esimerkiksi ammatinvalinnanohjauksen kautta. Alalle hakeutuvien koulutus on tällä hetkellä yritysten harteilla. Kovan kilpailutilanteen vuoksi yrityksillä ei jatkossa ole enää taloudellisia mahdollisuuksia koulutuksen järjestämiseen”, Infra Länsi-Suomen hallituksen puheenjohtaja Hannu Jokisalo toteaa.

”Alalle olisi mahdollisimman pian luotava koulutusjärjestelmä, jossa nuorisoasteen koulutuksen kautta valmistuu koneenkuljettajia ja ammattikorkeakoulujen kautta alan rakennusmestareita sekä insinöörejä”, Jokisalo jatkaa. 

Yrittäjät odottavat kasitien perusparannuksen aikaistamista

Henkilöstön ikääntymisen ja koulutetun työvoiman puutteen lisäksi alan yritykset painivat laman jälkiseurausten kanssa. Infra-ala on toipumassa taantumasta, jonka seurauksena liiketoiminnan volyymit laskivat viime vuonna noin 10 prosenttia. Kesän aikana kohentuneesta tilanteesta huolimatta tuleva talvi näyttää monessa alan yrityksessä taas epävarmemmalta.

VTT:n syyskuussa julkaisema, maa- ja vesirakennusalan näkymiä 2010-2011 luotaava raportti toteaa, että ala kääntyisi kasvuun vasta vuonna 2012. Varsinaissuomalaiset infra-alan yritykset odottavatkin kiivaasti kasitien perusparannuksen aloituksen aikaistamista, mikä olisi seudun työllisyystilanteen kannalta merkittävä piristysruiske.

”Yleinen tunnelma infra-alalla kuvastaa suurta epävarmuutta: isoja valtion hankkeita ei ole alueella ollut, uutta elvytysrahaa valtiolta ei enää tule ja kunnat ovat lyöneet investointihanat tiukasti kiinni. Mikäli valtio saataisiin nopealla aikataululla investoimaan erilaisiin Varsinais-Suomen alueen infrahankkeisiin, voisi uudelleenkoulutuksen kautta alalta löytyä töitä esimerkiksi telakkateollisuudesta tuleville työttömille”, Infra ry:n puheenjohtaja Per Fjäder linjaa.

Maa- ja vesirakentaminen työllistää suoranaisesti 42 000 suomalaista ja muilla toimialoilla saman verran työntekijöitä. Infra Länsi-Suomi ry:n jäsenyritykset työllistävät yhteensä yli tuhat työntekijää ja toimihenkilöä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Länsi-Suomen infrayrittäjät vaativat lisää alan koulutuspaikkoja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat