Kokeile kuukausi maksutta

VVO vaatii hallitukselta vuokra-asuntotuotannon tukitoimia

Vuokra-asuntoyhtiö VVO-Yhtymä Oyj haluaa kiinnittää asuntopolitiikan huomion kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjoamiseen. Yhtiön mukaan vuokra-asuntoaloitukset romahtavat ilman erityistoimia. Tämän johdosta VVO ehdottaa tulevalle hallitukselle kuusikohtaista toimenpidelistaa vuokra-asuntotilanteen helpottamiseksi.

Vuokra-asuntoyhtiö VVO-Yhtymä Oyj haluaa kiinnittää asuntopolitiikan huomion kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjoamiseen. Yhtiön mukaan vuokra-asuntoaloitukset romahtavat ilman erityistoimia. Tämän johdosta VVO ehdottaa tulevalle hallitukselle kuusikohtaista toimenpidelistaa vuokra-asuntotilanteen helpottamiseksi.

VVO:n ehdottamat toimenpiteet ovat:

  1. Korkotukilainaehtojen parantaminen
    Korkotukilainaehtoja on kehitettävä siten, että niissä on korkotasosta riippumatta aina jonkintasoinen tukielementti ja tuki aidosti vaikuttaa siten, että vuokrataso pysyy kohtuullisena. Tämä varmistetaan pudottamalla omavastuukorkoa puoli prosenttiyksikköä ja säilyttämällä edellisellä hallituskaudella käytössä ollut käynnistysavustus 10 000 euroa/asunto. Näiden yhteisvaikutus alkuvuokriin on kohteen hankinta-arvosta ja keskipinta-alasta riippuen 2,00-2,50e/m2/kk.
  2. Yleishyödyllisyyslainsäädännön kehittäminen
    Nykyiset yleishyödyllisyysmääräykset eivät kannusta toimijoita käyttämään valtion tukitoimia kohtuuhintaisten asuntojen rakentamisessa. Saavutettava hyöty ja lainsäädännön asettamat rajoitukset ovat keskenään räikeässä ristiriidassa. Asuntojen käyttöä rajoittavat 40 vuoden kohdekohtaiset rajoitukset ja omistavaa yhtiötä lisäksi niin sanotut yleishyödyllisyyslainsäädännön ikuiset tuoton tuloutusta ja vakuudenantokieltoa koskevat rajoitukset. Lainsäädäntöä on kehitettävä siten, että se kannustaa kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakentamiseen, omistamiseen ja ylläpitämiseen.
  3. Rakennuskustannusten alentaminen
    Rakennuskustannusten kalleus on seurausta useiden eri tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Ympäristöministeriö järjesti vajaa kaksi vuotta sitten niin sanotut normitalkoot, jonka tehtävänä oli nostaa esiin turhat rakentamisen kalleutta aiheuttavat tekijät. Kaava- ja rakentamismääräykset ovat liian yksityiskohtaisia ja joustamattomia. Normitalkoiden tulokset on otettava käyttöön ripeästi.
  4. Korjaustoiminnan tason turvaaminen
    Valtaosa jo rakennetusta asuntokannasta on korjausiässä. Uusien energiamääräysten ulottaminen sellaisenaan korjaustoimintaan uhkaa ilman erityistoimia pudottaa korjaustoiminnan volyymiä huomattavasti alhaisemmaksi kuin mitä kiinteistöjen kuluminen ja todellinen korjaustarve edellyttää. On pikaisesti luotava tukijärjestelmä, joka kohdistetaan sellaisten rakenneosien korjaamisen tukemiseen, jotka edistävät uusien energiamääräysten toteutumista.
  5. Asumistukilainsäädännön kehittäminen
    Asumistukijärjestelmää on kehitettävä kokonaisvaltaisesti siten, että se ei ohjaa asunnontarvitsijoita hakeutumaan pieniin ja ahtaisiin asuntoihin suurempien ja neliövuokraltaan edullisimpien asuntojen kustannuksella. Tämä lisää entisestään pienten asuntojen kysyntää ja nostaa niiden markkinavuokria.
  6. 20 vuoden korkotukimallin käyttöönotto
    Vuokra-asuntotarjonnan kannalta on tarkoituksenmukaista, että asuntojen tuotantomäärät ovat tasaiset. Perinteisen korkotuen lisäksi on kehitettävä malli, missä rajoitukset ovat lievemmät ja valtion tukielementti pienempi. Tämä lisää toimijoiden sekä vuokra-asuntotuotannon määrää ja toimisi vuokran määräytymisen ja asukasvalinnan suhteen markkinaehtoisemmin kuin perinteinen korkotukituotanto.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “VVO vaatii hallitukselta vuokra-asuntotuotannon tukitoimia”

  1. ”Yleishyödyllisyys” tarkoittaa uusimman tilaston mukaan, että voittot ovat noin 25-38% liikevaihdosta. 😉
    Ihan hyvin pärjäävät. Tuollaisen voittoprosenttien jatkamisella ei voi harjoittaa kohtuuhintaista vuokra-asuntotuotantoa. No ongelmia en vähättele, mutta tulokset ovat kieltämättä hyviä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat