Kokeile kuukausi maksutta

Sweco on ostamassa FMC Groupin

Suunnittelualan konsulttiyhtiö Sweco on ostamassa samalla alalla toimivan yritysryhmä FMC Groupin. Ostetun liiketoiminnan arvoksi on sovittu 65 miljoonaa euroa ja se maksetaan käteisen ja osakkeiden yhdistelmällä. Yrityskaupan toteutuminen edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksyntää ja kaupan odotetaan vahvistuvan ensimmäisen kvartaalin 2012 aikana. Yritysten yhdistymisen seurauksena muodostuu Suomen toiseksi suurin suunnittelualan yritys, joka työllistää Suomessa 1 600 henkeä.

Suunnittelualan konsulttiyhtiö Sweco on ostamassa samalla alalla toimivan yritysryhmä FMC Groupin. Ostetun liiketoiminnan arvoksi on sovittu 65 miljoonaa euroa ja se maksetaan käteisen ja osakkeiden yhdistelmällä. Yrityskaupan toteutuminen edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksyntää ja kaupan odotetaan vahvistuvan ensimmäisen kvartaalin 2012 aikana. Yritysten yhdistymisen seurauksena muodostuu Suomen toiseksi suurin suunnittelualan yritys, joka työllistää Suomessa 1 600 henkeä.

image

Käytännössä kauppa toteutetaan siten, että Sweco hankkii FMC Groupin emoyhtiön Finnmap Consulting Oy:n osakkeet. Myyjinä ovat yrityksen perustajat ja toimiva johto. Kauppahinta 65 miljoonaa euroa maksetaan käteisen ja osakkeiden (Swecon B-sarja, 795 000 kpl) yhdistelmänä.

Muodostuvasta uudesta yhtiöstä tulee Suomen ohella myös Pohjoismaiden toiseksi suurin suunnitteluyritys. Yrityskauppa kasvattaa Swecon liikevaihdon noin 700 miljoonaan euroon ja henkilöstömäärän 7 300 henkeen, joista 1 600 on Suomessa. Pohjoismaiden markkinaykkönen on tanskalainen Ramboll Group, jonka palveluksessa on noin 10 000 henkeä ja jonka liikevaihto oli viime vuonna noin 800 miljoonaa euroa. Suomen markkinoiden ykkönen on puolestaan ollut jo pitkään Pöyry, jonka palveluksessa on 7 000 asiantuntijaa eri puolilla maailmaa, ja sen liikevaihto oli 682 miljoonaa euroa vuonna 2010.

”Yrityskauppa on tärkeä askel Swecon johtavan aseman vahvistamisessa pohjoismaisilla markkinoilla. Yhdessä FMC Groupin kanssa meillä on erittäin vahva asema myös Suomessa ja pystymme tarjoamaan asiakkaillemme hyvin laajan palvelukokonaisuuden. Olemme selkeä vaihtoehto Pöyrylle, Suomessa haluamme olla markkinajohtaja”, Sweco-konsernin pääjohtaja Mats Wäppling sanoo.

”Voimien yhdistäminen Swecon kanssa vahvistaa merkittävästi markkina-asemaamme ja palvelutarjontaamme, josta hyötyvät erityisesti asiakkaamme. Yhdessä meistä tulee entistä vahvempia monilla tärkeillä alueilla, erityisesti isoissa projekteissa, joissa vaaditaan laaja-alaista osaamista”, FMC Groupin emoyhtiön Finnmap Consultingin toimitusjohtaja Markku Varis toteaa.

Sweco esittää verkkosivuiltaan löytyvässä materiaalissa tavoittelevansa markkinajohtajan asemaa myös Pohjoismaissa. 

Sweco aktiivinen yritysostaja

FMC Group -konsernissa on 1 100 työntekijää. Sillä on Suomen markkinajohtajan asema rakennetekniikassa ja vahva markkina-asema myös talotekniikan ja teollisen suunnittelun aloilla sekä yhdyskuntasuunnittelussa. FMC Groupin vuosittainen liikevaihto on noin 80 miljoonaa euroa ja raportoitu käyttökate (EBITA) oli 9,4 miljoonaa euroa tilikaudella 2011, joka päättyi elokuun lopussa. FMC Groupilla on 21 toimistoa eri puolella Suomea sekä toimintaa Baltian maissa, Puolassa, Venäjällä ja Intiassa. Yritysryhmään kuuluvat muun muassa Finnmap Consulting, Aaro Kohonen  ja Airix-yhtiöt.

Ruotsissa pääkonttoriaan pitävä Sweco on Pohjoismaiden johtavia suunnittelualan konsulttiyrityksiä, jolla on toimeksiantoja parhaillaan 80 maassa ympäri maailmaa. Swecolla on tällä hetkellä Suomessa lähes 500 työntekijää suunnittelun, projektijohdon ja arkkitehtuurin alalla.

Swecon mukaan yhtiöt täydentävät toisiaan useilla eri alueilla, erityisesti rakenne- ja teollisuus-suunnittelussa. Yhdistyminen luo erinomaiset kasvumahdollisuudet myös ympäristö-, energia- ja infrasuunnittelun aloille.

Sweco on ollut aktiivinen yritysostaja. Se on 2000-luvun alusta lähtien ostanut yli 80 yritystä, joissa työskentelee noin 4 000 työntekijää. Liikevoitto on vastaavana aikana kasvanut keskimäärin 16 prosentilla vuosittain.

Tätä artikkelia on kommentoitu 10 kertaa

10 vastausta artikkeliin “Sweco on ostamassa FMC Groupin”

  1. Keskittyminen näkyy toteutuvan suunnittelusektorillakin, missä ovat kohta ne nokkelat yrittäjät ja alan joustavat pienyritykset?

    1. Miksi tällaisista uutista tulee vain pahalle tuulelle? Ramboll osti Malmbergin, Skanska osti Sorasetin, amerikkalaiset ostivat Teklan jne. Myyjät tietenkin kehuvat, että suuruu tuo synergiaa. Todellisuudessa vain muutamien takatasku pullottaa kun kymmenien tai satojenkin ihmisten elämäntyö myydään ulkomaille. Konsulttitoimistoissa varsinkin aina omaisuus on ihmisissä. Taitaa vituttaa niitä, jotka jäävät katsomaan uusien miljonäärien häipymistä eläkkeelle kun itse pitää raataa ulkomaisen pääoman hyväksi, josta ei seuraa kuin entistä kovemmat tulostavoitteet, jotta ostorahat saataisiin maksatettua henkilökunnalla.

  2. Ei se mitään, jos kauppa käy. Rakennuslehti voisi tehdä tutkimusta siitä, millä rahalla nämä Rambollit ja Swecot ostaa suomalaisia toimijoita. Maksaako ne yleensä edes veroja Suomeen (vrt. Mehiläinen), rahaa kertyy, jos ei tarvitse maksaa voitoista veroa. Edellä mainitut firmat häärävät myös Infra-markkinoilla, jotka ovat veronmaksajien rahalla rahoitettuja. Kohta ei suomalaisia suunnittelutoimistoja ole kuin SITO ja Pöyry

  3. Pöyryn omistaa Ehrnroothit ulkomaisten sijoitusyhtiöiden kautta joten mitään veroja Suomeen makseta. Aino isompi suoraan kotimaisessa omistuksessa oleva konsulttiyritys on FCG, omistajina mm. Kuntaliitto, Helsingin Yliopisto ja Suomen valtio.

    1. Ernroothien suomalaisomistuksista (mm. Pöyry ja YIT) hyöytyy valtiosta vain Luxemburg. Eli se siitä sinivalkoisesta omistamisesta. Yksi ratkaisu olisi, että palautettaisiiin omaisuusvero siltä osin, jos omistamisesta ei makseta ollenkaan veroa. Tämä koski silloin ainakin näitä ulkomaisia veronkiertokeinoja. Ja tehosteeksi voitaisiin laittaa jenkkien rangaistuskäytäntö eli jos valehtelet verottajalle, niin istut kymmenen vuotta miettimässä mitä tarkoittaa ”rehellinen suomalainen omistaja”.

      Kuka sitten maksaa nämä ulkomaalaisten yritysostot? Siihen vastaus on yksinkertainen: suomalainen henkilökunta ja osittan myös veronmaksaja. Ainakin CRH käytti systeemiä, jossa ostohinta siirrettiin suomalaisyhtiön velaksi, joka sitten revittiin henkilökunnan ja asiakkaiden selkänahasta. Monopolimarkkinoilla tuo oli jopa helppoa. Verottaja jäi nuolemaan näppejään, koska raskaasti velkaantuneet yhtiöt näyttivät tietenkin surkeaa tulosta sen jälkeen, kun rahat oli imetty Irlantiin. Nyt kun pääomat on maksettu, sama konsti ei onnistu. En tiedä käytetäänkö rakentamisessa sitten tuota Mehiläisen mallia, jossa hieman toisella tavalla kotimaan yhtiö saadaan näennäisesti raskaasti velkaantumaan emoyhtiölle, jolloin verotettava tulos saadaan nollattua.

      Se mietityttää, miten Skanska ja NCC onnistuvat näyttämään niin vaatimatonta tulosta? Miten esimerkiksi emokonsernille siirretty asuntogryndaus käsitellään tuloksessa ja verotuksessa? YIT ja JM (Ruotsissa) tekevät niillä kuitenkin parhaimmillaan 10-20 prosentin katetta.

      1. Ei koske pelkästään ulkomaalaisia yrityksiä, vaan myös suomalaiset yritykset perustavat ja ostavat tyttäriä, jotka sitten erilaisilla ”palvelumaksuilla” ja ”palkkiolla” imetään aina vuosittain kuiviin. Henkilökuntaa sitten piiskataan minkä keretään. Näennäisenä kannustimena on tulospalkkio, jota ei kuitenkaan koskaa voi saada, koska ikinä ei tehdä voitollista tulosta. Jopa valtio harrastaa tätä, joten miksei yrityksetkin. Rehellistä omistajuutta ei ole olemassakaan. Ainut keino jolla itsekkin tästä hyötyisi, on samojen konstien käyttäminen.

        1. Eikä siinä vielä kaikki:

          03.01.2012 – 13:13 A-Insinöörit osti rakennesuunnittelutoimisto Porin Juvan »
          03.01.2012 – 11:29 Ramboll osti oululaisen insinööritoimisto Liidean »

          1. Rambollilla on näköjään vauhti päällä:

            Ramboll osti Kiuru & Rautiaisen » 02.12.2011
            Ramboll osti Insinööritoimisto Magnus Malmbergin » 31.10.2011 17:13 Talous
            Ramboll osti Entreconin liiketoiminnan » 03.10.2011 11:59 Talous
            Ramboll ostaa vaasalaisen Talentekin » 01.06.2011 9:55 Talous
            Ramboll osti johdon konsultti Advansiksen » 12.04.2011 9:53 Talous
            Ramboll ostaa Net Effectin » 01.02.2011 10:05 Talous
            Ramboll osti nyt Groundian » 01.12.2010 13:52 Talous
            Ramboll osti Kari Narkaus Oy:n » 02.11.2010 10:09 Talous
            Ramboll osti Tuomi Yhtiöt » 29.10.2010 15:14 Talous

          2. Kyseisten toimistojen omistajat eivät siis usko, että tulevaisuus olisi valoisa ja myyvät, kun vielä pystyvät.

            2012 tulee näköjään olemaan myrkkyä konsulttitoimistojen rivi-insseille.

            Täytyneekin lopettaa pokkurointi ja aloittaa esimiesten perseennuolenta…

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat