Kokeile kuukausi maksutta

Uponor ja KWH-yhtymä yhdistävät yhdyskuntatekniset liiketoimintansa

Uponor Oyj ja KWH-yhtymä Oy aikovat yhdistää molempien yritysten yhdyskuntatekniset liiketoiminnat uuteen yhteisyritykseen, Uponor Infra Oy:hyn. Uudesta yrityksestä Uponor omistaa 55,3 prosenttia ja KWH-yhtymä 44,7 prosenttia. Uusi yritys keskittyy yhdyskuntatekniseen liiketoimintaan Pohjois-Euroopassa ja joillakin muilla markkinoilla. KWH Pipe on ollut esimerkiksi Kanadan yhdyskuntatekniikan markkinoilla suuri toimija ja sillä on teollista valmistusta Suomen lisäksi useissa muissa maissa.

Uponor Oyj ja KWH-yhtymä Oy aikovat yhdistää molempien yritysten yhdyskuntatekniset liiketoiminnat uuteen yhteisyritykseen, Uponor Infra Oy:hyn. Uudesta yrityksestä Uponor omistaa 55,3 prosenttia ja KWH-yhtymä 44,7 prosenttia. Uusi yritys keskittyy yhdyskuntatekniseen liiketoimintaan Pohjois-Euroopassa ja joillakin muilla markkinoilla. KWH Pipe on ollut esimerkiksi Kanadan yhdyskuntatekniikan markkinoilla suuri toimija ja sillä on teollista valmistusta Suomen lisäksi useissa muissa maissa.

image

Yritykset ovat käyneet keskustelua yhteistyömahdollisuuksista jo pitkään, mutta viime vuosien talouskriisit ja julkisen sektorin velkaantuminen vauhdittivat päätöksentekoa, koska heikko taloustilanne heijastuu suoraan kunnallisteknisten ratkaisujen kysyntään. Sopimuksella tähdätäänkin tehokkaampaan toimintaan ja parempaan kannattavuuteen samanaikaisesti, kun asiakkaille pystytään tarjoamaan laadukkaita ja kilpailukykyisiä tuotteita.

”Uponor ja KWH vastaavat haastavaan tilanteeseen perustamalla uuden yhteisyrityksen. Tavoitteena on hyödyntää olemassa olevaa kapasiteettia aikaisempaa tehokkaammin ja varmistaa yhdyskuntateknisen liiketoiminnan terve kehitys myös tulevaisuudessa. KWH Pipen yhdistyminen Uponor-konserniin, suurempaan toimijaan muoviputkialalla, antaa myös mahdollisuuksia saavuttaa uudenlaisia mittakaavaetuja”, konsernijohtaja Peter Höglund KWH-yhtymästä kertoo.

”Ensimmäiset neuvottelut kävimme kolme vuotta sitten, mutta puolitoista vuotta sitten alettiin tahtia kiristää, koska yhteiset edut vallitsevassa markkinatilanteessa oli nähtävissä niin selkeästi. Lopputulos oli joint-venture, koska molempilla osapuolilla on halukkuutta pysyä jatkossakin mukana yhdyskuntateknisessä liiketoiminnassa ja kehittää sitä edelleen.”

”Toimialamme on muuttunut merkittävästi niin Suomessa kuin muillakin pohjoismaisilla markkinoilla, kun mukaan on tullut sekä kansainvälisiä että erikoistuneita kotimaisia toimijoita. Samaan aikaan kysyntä on heikentynyt pitkään jatkuneen globaalin talouskriisin seurauksena. Rakennusteollisuus ja kuntasektori, jotka ovat Uponorin tärkeimmät asiakasryhmät, tulevat hyötymään yhdistymisestä, kun pystymme toimimaan aiempaa kustannustehokkaammin ja tarjoamaan laajan valikoiman korkealaatuisia ja innovatiivisia tuotteita ja järjestelmiä”, Uponorin toimitusjohtaja Jyri Luomakoski kommentoi.

Luomakoski korostaa, että yrityksillä on yhteensä yli sadan vuoden kokemus yhdyskuntatekniikasta ja molemmat ovat olleet alan pioneereja. Yksi mennestystekijä tulee olemaan myös se, että yritysten tuotevalikoimat täydentävät erinomaisesti toisiaan ja päällekkäisyyttä on vain vähän.

”Kauppa parantaa sekä kustannus- että tuotantotehokkuutta. Lisäsynergiaa löytyy monin paikoin, mutta erityisellä mielenkiinnolla jään odottamaan, mitä yhdistetyt tuotekehitysresurssit saavat aikaiseksi, kun parhaat insinöörivoimat valjastetaan uuden yhtiön palvelukseen”, Luomakoski toteaa.

Yritysjärjestelyn ei arvioida vaikuttavan merkittävästi Uponorin nettovelkaantumisasteeseen tai omavaraisuusasteeseen. Yhtiön johto uskoo saavuttavansa liiketoiminnan arvoon suhteutettuna merkittäviä kustannussäästöjä, joiden toteutuminen riippuu yhteisyrityksen johdon suunnitelmista ja niiden toteutuksesta.

Molempien osapuolten kaikki yhdyskuntatekniset liiketoiminnat keskitetään perustettavaan yhteisyritykseen. Uudesta yhteisyrityksestä tulee Uponor Oyj:n tytäryhtiö, jonka liiketoiminta raportoidaan Yhdyskuntatekniikka-segmenttinä osana konsernitilinpäätöstä. Uponorin talo- ja yhdyskuntatekniikan liiketoiminnat erotetaan omiksi yhtiöikseen niissä maissa, joissa ne nykyisin muodostavat yhden juridisen yksikön.

Yritysjärjestelyn vaikutusten piiriin kuuluva henkilöstö molemmista yhtiöistä siirtyy uuden yhteisyrityksen palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Samassa yhteydessä on sovittu myös KWH Pipen Ulvilassa sijaitsevan PEX-putkituotannon ja -liiketoiminnan siirtymisestä Uponorille. Nämä toiminnot liitetään osaksi Uponorin taloteknistä liiketoimintasegmenttiä.
Kaupan lopullinen toteutuminen edellyttää tiettyjen ehtojen toteutumista, mukaan lukien kilpailuviranomaisten hyväksyntä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Uponor ja KWH-yhtymä yhdistävät yhdyskuntatekniset liiketoimintansa”

  1. Uponorilla ei ollut paukkuja ostaa.

    Tässä pakkotilanteessa molemmille ehdottomasti fiksu ratkaisu.

    1. Heikompi osti vahvemman ja vahvempi ”tyhmyyksissään” myi

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat