”Meitä länsimaisia kohdellaan jopa paremmin kuin paikallisia, sillä emme ole mukana korruptiossa. Pyrimme tekemään kaiken mahdollisimman oikein. Venäläiset sen sijaan yrittävät suuren byrokratian takia oikoa mahdollisimman paljon. Lisäksi asiakkaat pitävät meitä luotettavina. Pidämme lupaamamme, mikä ei ole lainkaan itsestään selvää Venäjällä”, Lemminkäisen talonrakentamisen aluejohtaja Juha Vättö sanoo.
Rakas byrokratia
Venäjällä tarvitaan keskimäärin 50 puoltavaa viranomaislausuntoa rakennusluvan saamiseksi. Pietarissa byrokratiaa on kuitenkin vielä enemmän kuin muualla maassa. Niinpä rakennusluvan saaminen Pietarissa edellyttää peräti 150 puoltavaa viranomaislausuntoa. Paperirumba voi jatkua vielä vuosia kohteen valmistumisen jälkeen.
”Se on kovaa byrokraattista vääntöä ja kääntöä. Pilkku on tänään väärin tässä ja huomenna tuossa”, Vättö kertoo.
”Vaaditaan suunnittelua, neuvotteluja ja lehmän hermoja, kunnes päästään allekirjoittamaan sopimusta”, ZAO Hansastroin pääjohtaja Kari Mölsä toteaa.
Venäläisjärjestelmässä on myös etunsa. Vuosikausien kaavavalitusmylläköitä ei ole. Virkamiehet voivat hylätä valituksen, ellei siihen heistä ole perusteita. Suomessa valitusprosessi etenee joka tapauksessa ja voi pysäyttää rakennushankkeen vuosiksi.
Lue aiheesta lisää tällä viikolla ilmestyneestä 3T-lehdestä.
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Suomalaisrakentajien hyvä moraali tuo kilpailuetua Venäjällä”