Kokeile kuukausi maksutta

Lapin Kansa: Paikalliset rakennusyhtiöt kritisoivat Rovaniemen kilpailutuksia

Rovaniemen kaupunki on asettanut rakennushankkeidensa tarjouskilpailuihin niin korkean liikevaihtorajan, että se sulkee käytännössä suuren osan paikallisia rakennusyrityksiä kilpailutusten ulkopuolelle. Asiasta kertoi Lapin Kansa.

Rovaniemen kaupunki on asettanut rakennushankkeidensa tarjouskilpailuihin niin korkean liikevaihtorajan, että se sulkee käytännössä suuren osan paikallisia rakennusyrityksiä kilpailutusten ulkopuolelle. Asiasta kertoi Lapin Kansa.

Esimerkiksi Lappia-talon peruskorjaus- ja laajennusurakassa tarjoajilta vaaditaan kolmelta edelliseltä tilikaudelta yhteensä 18 miljoonan euron liikevaihtoa.

Rovaniemeläisen Levi-Rakennuksen toimitusjohtaja Tommi Poutiaisen mielestä kaupungin pitäisi huomioida, että yrityskoot ovat pieniä Lapissa.

Paikallisen MY-Rakennuksen toimitusjohtaja Juhani Ylipekkala puolestaan ehdottaa, että kaupunki voisi pilkkoa isoja hankkeita vaiheisiin, mikä mahdollistaisi myös pienempien yritysten osallistumisen kilpailutuksiin.

Rovaniemen Tilaliikelaitoksen johtaja Pekka Latvala vastaa kritiikkiin toteamalla, että esimerkiksi Lappia-talon kilpailutuksessa on noudatettu yleisesti käytössä olevia hankintaohjeistuksia.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Lapin Kansa: Paikalliset rakennusyhtiöt kritisoivat Rovaniemen kilpailutuksia”

  1. Liikevaihtoraja on helppo tapa rajata osanottajien lukumäärää. Toisaalta liikevaihto korreloi edes jotenkin yrityksen taloudellisen kantokyvyn kanssa. Tämänkin voisi kyllä hoitaa vakuuksin.

  2. Ei nuo Lapin vähäiset isot urakat taida paljoa tuoda verotuloja kuntiin. Muistissa on vielä kun Skanska voitti poliisihallinnon ison hankkeen Rovaniemellä tarjoamalla tekijöiksi virolaisia. Eli voittorahat menivät Ruotsiin ja verot Viroon jos sinnekään.

    1. Onko todella noin, että jos virolainen Suomessa työskentelee, menevät verorahat Viroon? Miksi sitten virolaisillakin pitää olla veronumero Suomesta? Voisko joku verotusalan ammattilainen vastata.

      1. ”Onko todella noin, että jos virolainen Suomessa työskentelee, menevät verorahat Viroon? Miksi sitten virolaisillakin pitää olla veronumero Suomesta? Voisko joku verotusalan ammattilainen vastata.”

        Kaikilla pitää olla veronumero. Pääsääntö on se, että JOS työntekijä on alle 6 kk Suomessa, tämä on ns. rajoitetusti verovelvollinen. Eli ei kuulu progressiivisen verotuksen piiriin, vaan 35 % lähdeveron piiriin. Lisää tietoa tästä löytyy verottajan sivuilta:

        http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Kansainvaliset_tilanteet/Tyonantajat/Ulkomailta_Suomeen_tulevan_verotus%2814356%29#2_Verotus%20ja%20suomessa%20enint%C3%A4%C3%A4n%20kuusi%20kuukautta%20oleskelevat%20eli%20rajoitetusti%20verovelvolliset

        Asian tekee kuitenkin monimutkaisemmaksi se, että Suomi on tehnyt joukon verosopimuksia eri maiden kanssa, joissa on sovittu, miten kunkin maan kohdalla toimitaan niin, että henkilö verotetaan toisessa maassa, mutta ei molemmissa:

        https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Kansainvaliset_tilanteet/Muita_ohjeita/Voimassa_olevat_verosopimukset_112013%2812108%29

        Pääsääntö on kuitenkin siis se, että Suomessa töissä olevan ulkomaalaisen tuloja verotetaan Suomessa, ja vastaavasti ulkomailla töissä olevan suomalaisen tulot verotetaan siellä, JOS työnantaja on paikallinen. Jos työnantaja on puolestaan ulkomaalainen, maksetaan verot usein lähtömaan verotuksen mukaan lyhytaikaisilla jaksoilla. Eli verotus riippuu työjakson pituudesta ja työnantajasta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat