Kokeile kuukausi maksutta

Uusi YIT aloittaa Caverionin tulosvaroituksen siivittämänä

Reilu vuosikymmen sitten YIT ilmoitti pörssille haluavansa pois rakennusalan yritysten joukosta. Heinäkuussa se tekee paluun rakentajaksi, kun konserniin ostetut kiinteistötekniikan liiketoiminnat itsenäistyvät Caverion-nimiseksi yritykseksi. Uusi YIT on erittäin kannattava yritys yli 10 prosentin liiketuloksellaan. Caverion sen sijaan on vaikeuksissa, mistä kertoo sekin, että koko konserni joutui viimeisinä päivinään antamaan tulosvaroituksen kiinteistötekniikan heikentyneen alkuvuoden takia.

Reilu vuosikymmen sitten YIT ilmoitti pörssille haluavansa pois rakennusalan yritysten joukosta. Heinäkuussa se tekee paluun rakentajaksi, kun konserniin ostetut kiinteistötekniikan liiketoiminnat itsenäistyvät Caverion-nimiseksi yritykseksi. Uusi YIT on erittäin kannattava yritys yli 10 prosentin liiketuloksellaan. Caverion sen sijaan on vaikeuksissa, mistä kertoo sekin, että koko konserni joutui viimeisinä päivinään antamaan tulosvaroituksen kiinteistötekniikan heikentyneen alkuvuoden takia.

image

YIT:tä vetää jatkossa kaksi nuorta diplomi-insinööriä eli tässäkin suhteessa se on palannut takaisin juurilleen yleiseksi insinööritoimistoksi lyhyen juristivetoisen kauden jälkeen. Insinöörit ovat kuitenkin muuttuneet vanhasta ”iloisen insinööritoimiston” ajasta, sillä toimitusjohtaja Kari Kauniskangas (39 v) harrastaa suunnistusta ja varatoimitusjohtaja Tero Kiviniemi (42 v) myös pidempiä juoksumatkoja, mikäli metsästykseltä ja veneilyltä ehtii.

Vaikka molemmat ovat ilmeisen kilpailuhenkisiä, Kauniskangas sanoo, että se 20 vuoden ajanjakso, jona YIT:n johtaminen oli pelkästään tulosorientoitunutta, on nyt takana. ”Tulosta vaaditaan edelleen, mutta uudet sukupolvet painottavat liiketoiminnassa myös muiden arvojen merkitystä. Tästä asiasta meillä on tehty iso kyselykin.”

Ykkösjohtajien painopistealueiden voi odottaa olevan selvät, sillä YIT:n kasvun painopiste on kansainvälisessä toiminnassa, mikä on Kauniskankaan vahvuusaluetta. Ruotsissa syntynyt ja siellä työuransa aloittanut Kiviniemi puolestaan on vetänyt pitkään Suomen toimintoja. Suomen osuus on kaksi kolmasosaa liikevaihdosta.

Kauniskangas jatko-opiskeli vuonna 2009 kauppakorkeakoulussa organisaatioiden johtamista. Jo silloin hän vihjaisi Rakennuslehden haastattelussa halunsa soveltaa näitä oppeja myös YIT:n rakenteisiin. Kiireisin tehtävä hänellä oli kuitenkin saada suuria investointeja vaatinut, mutta tappiota tuottanut Venäjän toiminta jaloilleen. Siinä hän on onnistunut ehkä joidenkin yllätykseksikin mainiosti venäläistämällä toimintaa ja pienentämällä projektien ja asuntojen kokoa ja samalla myös riskejä.

Pääoman tarvetta ja tasetta on kevennetty sillä, että tonttien maksuerät on sidottu rakennuslupien myöntämisen aikatauluihin. Kun aiemmin asunnot myytiin vasta aivan rakentamisen loppuvaiheessa, niin nyt myytyjen asuntojen valmiusaste on noin 60 prosenttia. Käyttöpääomasykli on näillä toimilla pystytty supistamaan yli viidestä vuodesta alle kolmen vuoden.

Rakentaminen porskuttaa idän imussa


 

Kiinteistötekniikka alkoi vaatimattoman tuloksensa vuoksi olla jo jarru kovassa tuloskunnossa olevalle rakennusliiketoiminnalle. Samalla kun Venäjän suhteellinen ja absoluuttinenkin osuus toiminnasta kasvaa, kiinnostanee YIT dynaamisena yrityksenä entistä enemmän niitä sijoittajia, jotka ovat painottamassa toimintaansa kehittyvien maiden markkinoille. YIT pystyi pitkän tauon jälkeen kertomaan uudesta aluevaltauksestakin, kun se aloitti asuntotuotannon Venäjän öljy- ja kaasuteollisuuden keskuksessa ja maan toiseksi rikkaimmassa kaupungissa Tjumenissa.

”On parempi, että omistajat päättävät mihin rahansa sijoittavat, kuin että yrityksen johto sen tekisi”, Kauniskangas perustelee jakoa sijoittajien näkökulmasta. Nyt sijoittajilla on vaihtoehtona kaksi erilaista yritystä, joista toinen on kovia tuottoja ja riskejä hakevassa pääomabisneksessä ja toinen tasaiseen tuottoon pyrkivässä kassavirtabisneksessä. Lisäksi YIT:n painopiste on idässä (7 maassa) ja Caverionin lännessä (13 maassa). Ainoaa merkittävää päällekkäistä toimintaa on Suomessa.

Kiinteistötekniikan poistuminen näkyy YIT:n toiminnassa konkreettisesti esimerkiksi siinä, että energiansäästöllä ei ole enää samanlaista merkitystä kuin aiemmin. Nykyinen hyvä taso riittää jo asunnonostajille, joten tason nostamisella ei saada enää mitään lisäarvoa, josta kuluttajat olisivat valmiita maksamaan.

Caverionilta heti tulosvaroitus

YIT työllistää 6000 henkeä ja Caverion 18 000. YIT:n  2 miljardin euron liikevaihdosta 24 prosenttia tulee Venäjältä ja 7 prosenttia Baltiasta ja Itä-Euroopasta. Puolaankin yritys oli menossa, mutta siellä yrityskaupat eivät toteutuneet. Liikevoittoa se teki viime vuonna 201 miljoonaa euroa eli erinomaiset yli 10 prosenttia liikevaihdosta, kun Caverion joutui tyytymään 2,8 miljardin euron liikevaihdolla 61 miljoonan euron eli 2,2 prosentin liiketulokseen. Caverionin toimitusjohtajaa Juhani Pitkäkoskea tulostaso ei tyydytä, koska se on tippunut kauaksi hänen asettamastaan yli viiden prosentin tasosta.

Mielenkiintoista on, että aikoinaan kiinteistötekniikkaa pidettiin YIT:ssä suhdanteita tasaavana toimintana, mutta käytännössä kuitenkin asunto- ja infrarakentaminen ovat pärjänneet matalasuhdanteessa parhaiten, toinen matalan korkotason vuoksi ja toinen sen vuoksi, että valtion elvytysrahoja ohjataan perinteisesti infrarakentamiseen. Caverion sen sijaan on kärsinyt teollisuusrakentamisen ja toimisto- ja liikerakentamisen laskusta.

Kaiken lisäksi Caverionin tuloskehitys on ollut ennakoitua heikompaa vuoden toisella vuosineljänneksellä. Syynä tuloskehityksen heikkenemiseen on suunniteltua alhaisempi kapasiteetin käyttöaste erityisesti huollossa ja kunnossapidossa. Tästä syystä ”vanha” YIT-konserni joutui vielä viimeisinä päivinään kesäkuun lopulla antamaan tulosvaroituksen, jossa liikevoiton kasvuennuste muuttuikin arvioksi, että liikevoitto säilyy viime vuoden tasolla.

Rahaa tulee parhaiten omasta tuotannosta

”Uusi” YIT kertoo ensimmäistä kertaa nyt infrarakentamisen suuruuden. Se on neljäsosa Suomen rakentamispalveluiden 1,3 miljardin euron liikevaihdosta eli runsaat 300 miljoonaa euroa.

YIT:n tavoitteena on edelleen lisätä omaperusteisen tuotannon osuutta. Tämä koskee nyt myös infrahankkeita. Silti kolmasosa YIT:n liikevaihdosta tulee kohteista, joissa sillä ei ole myyntiriskiä. Sellaisia ovat esimerkiksi toimistotalot, jotka on myyty jo alkuvaiheessa.
Kuluvan vuoden liikevaihdon ja tuloksen odotetaan olevan viime vuoden tasolla. Kasvanut epävarmuus yleisestä makrotaloudellisesta kehityksestä saattaa kuitenkin vaikuttaa toimintaan. Negatiivinen uutinen on myös se, että Venäjä alensi BKT:n kasvuennusteensa 2,4 prosenttiin aiemmasta 3-4 prosentista.

”Paljon riippuu siitä, miten asuntomarkkinat kehittyvät loppuvuonna”, Kauniskangas sanoo. Kotimaan asuntomarkkinoilla aiheuttaa epävarmuutta myös se, että pankit nostavat eri tahtiin marginaalejaan. Siksi YIT pyrkii auttamaan asiakkaita rahoituksen järjestämisessä erilaisilla rahoitusinstrumenteilla. Suhdannevaihteluihin varaudutaan myös sillä, että omavaraisuusasteen tavoitetta on nostettu 35 prosentista 40 prosenttiin.

Kun YIT vielä pari vuotta sitten halusi esitellä toimittajille vain uusia, entistä kalliimpien asuntojen konsepteja, on suunta nyt kohtuuhintaisissa, kuluttajan kukkarolle paremmin sopivissa asunnoissa. Kauniskankaan mukaan kohtuuhintaisuuden raja on kaupungista riippuen 100 000 – 200 000 euroa. Helpoiten tuohon tavoitteeseen luonnollisesti pääsee myymällä entistä pienempiä asuntoja. YIT:n uusi mini-asuntokonsepti on noin 30 neliön suuruinen sinkkuasunto.

Hieman isompaa ja kalliimpaa asumismuotoa tarjoaa huoneistohotellikonsepti. Kauniskankaan mukaan muitakin kohtuuhintaisen asumisen konsepteja on luvassa, mutta hän ei halua kertoa niistä enempää tässä vaiheessa.

Johdossa vähän muutoksia

YIT:n johtajakaarti on säilynyt pitkälti ennallaan. Sakari Toikkanen tosin siirtyi yrityskauppojen asiantuntijana Caverioniin ja uutena kehitysjohtajana aloitti tekniikan lisensiaatti Juhani Nummi. Toimialajohtajina ovat tutut Harri Isoviita, Matti Koskela, Timo Lehmus, Jouni Forsman, Tom Sandvik, Teemu Helppolainen ja Mikhail Voziayanov ja uutena nimenä vahvaa Moskovan aluetta vetävä Juri Belomestnov, sillä sitä pitkään menestyksekkäästi johtanut Valeri Kim luopui vähemmistöomistuksestaan keväällä. Virva Salmivaara palasi viestintäjohtajaksi.

 

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Uusi YIT aloittaa Caverionin tulosvaroituksen siivittämänä”

  1. Toimitusjohtajat ovat kuin ammattiurheilijoita: vain viimeisen kauden tulos merkitsee. YIT:ssä tuli tarve vaihtaa ykkösketjun pelinrakentajaa, kun kakkosketjun kaveri teki enemmän maaleja. Tämä tehtiin siirtämällä pelinrakentajat kokonaan eri joukkueisiin. Toinen tähyää sijoittajien silmissä mestarien liigaan, mutta toivottavasti toisen joukkueen kohdalla ei ole jämähtäminen farmiliigaan, josta on tunnetusti vaikea nousta?

    Järjestelyjen taustalla häärivät myös rahan arvon tuntevat omistajat Ernroorhtit ja Herlinit. YIT:n kurssikehitys oli jämähtänyt, mutta nyt ainakin toisen yrityksen osakkeilla voi odottaa saavansa hyviä arvonnousuja, joskin ehkä isoja heilahtelujakin. Molemmissa tapauksissa taitava sijoittaja kerää potin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat