SRV:n tulos koheni Venäjän kauppakeskushankkeista – koko vuoden ohjausta nostettiin

SRV:n liikevaihto kasvoi kuluvan vuoden huhti-kesäkuussa vain hieman verrattuna edellisen vuoden toiseen neljännekseen, mutta yhtiön tulos kasvoi moninkertaiseksi. Keskeinen tekijä hyvän tuloskehityksen taustalla oli SRV:n Venäjän hankkeet. Samalla yhtiö korotti selvästi ohjaustaan koko vuoden lukujen osalta. Toimitusjohtaja Jukka Hienonen hyrisikin tyytyväisyyttään yhtiön tulokseen.

SRV:n liikevaihto kasvoi kuluvan vuoden huhti-kesäkuussa vain hieman verrattuna edellisen vuoden toiseen neljännekseen, mutta yhtiön tulos kasvoi moninkertaiseksi. Keskeinen tekijä hyvän tuloskehityksen taustalla oli SRV:n Venäjän hankkeet. Samalla yhtiö korotti selvästi ohjaustaan koko vuoden lukujen osalta. Toimitusjohtaja Jukka Hienonen hyrisikin tyytyväisyyttään yhtiön tulokseen.

image

”Päätöksemme keskittyä Venäjällä kauppakeskusten kehittämiseen, rakentamiseen ja kaupallistamiseen on osoittautunut erinomaiseksi valinnaksi.”

Pearl Plaza -kauppakeskus avataan muutaman viikon kuluttua Pietarissa. SRV:n tavoitteena on käynnistää Okhta Mall -hankkeen rakentaminen loppuvuonna 2013, kun lopullinen rakennuslupa on saatu. Hienonen korostaa sitä, että Pearl Plaza -hankkeessa mukana olleen tiimin siirtäminen Okhta Mallin toteutukseen tuo oppimisen myötä taloudellisia hyötyjä.

”Olen varma siitä, että ensimmäisen hankkeen kokemuksilla tämä seuraava hanke toteutetaan tehokkaammin ja saamme parempia tuottoja. Koska Okhta Mall on vielä mittakaavaltaan selvästi isompi hanke, uskon, että myös sen taloudelliset tulokset tulevat olemaan merkittävästi parempia. Jo tämän ensimmäisenkin hankkeen taloudellisista tuloksista voi sanoa, että ne tulevat olemaan hyvät”, Hienonen sanoi tulosinfossa.

SRV:n kansainvälisen liiketoiminnan liikevaihto kohosi toisella neljänneksellä 50,4 miljoonaan euroon ja oli noin 2,7-kertainen vuotta aiempaan verrattuna. Samalla sen liiketulos nousi 12,3 miljoonaan euroon, kun se oli vuosi sitten 1,9 miljoonaa euroa miinuksella.

Aivan kaikki ei ole Venäjälläkään mennyt kuin Strömsössä. Jo neljä vuotta sitten käynnistynyt SRV:n yhteistyö venäläisen suurpankin VTB:n ja brittiläisen Ashmoren kanssa ei ole vielä tuottanut konkreettista tulosta. Tässä yhteistyössä SRV:n kumppaneiden vastuulla on etsiä potentiaalisia rakennushankkeita, ja pankkien osaaminen kiinteistökehittämisessä ei ole täysin vakuuttanut Hienosta.

”Siellä istuu enimmäkseen pankkimiehiä. Heidän ajattelutapansa on sen verran erilainen, että välillä kaipaisi, että siellä olisi joku kiinteistökehittäjäkin mukana. Voi olla, että niitä hankkeitakin olisi silloin syntynyt. Aihioita siellä on kuitenkin sen verran ollut, että siitä määrästä olisi pitänyt jo pystyä perkaamaan jotain.”

Kotimaan asuntorakentaminen

Kotimaassa SRV:llä ei mennyt yhtä vahvasti kuin Venäjällä. Kotimaan liikevaihdosta lähti toisella neljänneksellä lähes 15 prosenttia viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna ja samalla liikevoitto supistui alle puoleen vuoden takaisesta. ”Tässä markkinassa se ei varmasti ole yllätys kenellekään.”

Kotimaassa etenkin kuluttajille myytävien omaperusteisten asuntojen myynti oli vähäistä.

”Tätä on tullut kompensoimaan aika monet asuntorahastot. Yleensähän näillä rahastoilla ei ole omaa tonttivarantoa, jolle rakentaa asuntoja. Tässä markkinassa mekin olemme olleet aktiivisesti mukana.”

”Kotimaan asuntomyynti on pitkälti näiden instituutioiden ja sijoittajatahojen ansiosta säilynyt hyvällä tasolla, mutta kyllä se kuluttajamyynti on aika selvästi jarruttanut varainsiirtoveropäätöksen jälkeen. Kokonaisluvut ovat kuitenkin ihan hyvät.”

Toisella neljänneksellä SRV myi Suomessa yhteensä 178 asuntoa, joista suoraan kuluttajille myytyä omaperusteista tuotantoa oli ainoastaan 64 asuntoa ja sijoittajille neuvottelu-urakoina myytyjä 114 asuntoa.

Kotimaan toimitilarakentaminen

Myös kotimaan toimitilarakentamisessa liikevaihto kutistui toisella neljänneksellä hieman vuotta aiemmasta ollen 74,6 miljoonaa euroa. Sen sijaan tilauskanta paisui kesäkuun loppuun mennessä peräti 41 prosenttia 458,7 miljoonaan euroon.

Pääkaupunkiseudun toimistomarkkinoiden ylitarjonta näkyy kuitenkin sijoittajakysynnässä. SRV ei ole vielä saanut kaupaksi Espoon Perkkaalle rakentamaansa Derby Business Parkia, jonka ensimmäinen vaihe valmistui elokuussa 2012 ja toinen vaihe kesäkuussa 2013. Kohteen vuokrausaste on yli 90 prosenttia.

”Kertoohan se paljon tästä markkinasta, että tällaiselle lähes täyteen vuokratulle uudelle ja teknisesti erittäin korkealuokkaiselle ja ekotehokkaalle toimistolle ei oikein tahdo löytyä ottajia. Kun Espoossa on parikymmentä prosenttia tyhjää toimistotilaa, niin se on se tekijä, joka sijoittajia tuntuu tässä arveluttavan.”

Korotus näkymiin

SRV teki toisella neljänneksellä huomattavan määrän uusia sopimuksia 384,5 miljoonan euron edestä, minkä johdosta tilauskanta nousi jälleen uusiin ennätyslukemiin yhtiön historiassa. Tilauskanta oli kesäkuun lopussa 959,2 miljoonaa euroa.

SRV nosti arviotaan konsernin koko vuoden 2013 luvuista. Nyt yhtiö ennakoi kuluvan vuoden liikevaihdon ylittävän 700 miljoonaa euroa ja tuloksen ennen veroja olevan vähintään noin 20 miljoonaa euroa.

Aiemmin SRV arvioi koko vuoden 2013 liikevaihdon arvioidaan olevan vähintään edellisen vuoden tasoa (641,6 Me) ja tuloksen ennen veroja arvioidaan olevan edellisen vuoden tasoa korkeampi (2,8 Me).

SRV-konserni 4-6 2013/4-6 2012

 • Liikevaihto milj. euroa 179,4/169,7
 • Liikevoitto % 7,6/1,8
 • Tulos ennen veroja milj. euroa 13,3/2,5

1-6 2013/1-6 2012

 • Liikevaihto milj. euroa 337,8/310,4
 • Liikevoitto % 4,4/1,6
 • Tulos ennen veroja milj. euroa 14,0/2,8
 • Omavaraisuusaste % 35,2/29,7
 • Tase milj. euroa 677,4/603,4
 • Tilauskanta  milj. euroa 959,2/746,3

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “SRV:n tulos koheni Venäjän kauppakeskushankkeista – koko vuoden ohjausta nostettiin”

 1. Hieno homma, sen verran kokeneita poikia että muistavat varmaan kuinka nopeasti Venäjällä mennään laidasta laitaan…ne maariskit !

 2. Onko se oikeaa liiketoimintaa tai tuloksentekoa kun perustetaan kiinteistöyhtiö, otetaan velkaa koko projektin arvosta kiinteistöyhtiön nimiin, kiinteistöyhtiö tilaa velan arvosta rakennus-urakan omalta rakennusosastolta ja näytetään sitten ”tulosta” ?

 3. Eikös tuloksessa iso osa ollut realisoitumatonta arvonnousua venäläisestä kauppakeskuksesta ?
  No, erittäin hienoa, jos suomalainen urakoitsija haluaa tienata ulkomaantoiminnoilla tulonsa. Kannattaa jättää nää Suomen räkäiset markkinat muille, eiks ni ?

  1. Viruhotelli, Virun Kauppakeskus, Kamppi mitä näitä nyt olikaan sama soimaaminen loppu tulee ja toistuvasti ovat selvinneet.

   Vähän kun Hypon ennusteet kohta tippuu markkinat lopulta osuu kohdalleen kokonaissaldo voi silti olla tyydyttävä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat