Kokeile kuukausi maksutta

Rautaruukki sai 100 000 euron rapsut jätettyään noudattamatta pörssisääntöjä

Helsingin pörssin kurinpitolautakunta on 29. elokuuta antanut Rautaruukki Oyj:lle varoituksen ja määrännyt 100 000 euron kurinpitomaksun. Lautakunnan mukaan Rautaruukki rikkoi pörssin sääntöjä elo-syyskuussa 2013.

Pörssin markkinavalvonta oli havainnut poikkeuksellisia piirteitä Rautaruukin osakkeen kaupankäynnissä elo-syyskuussa 2013. Pörssin kurinpitolautakunnan mukaan osakkeen kaupankäyntivolyymi ja hinta nousivat useita kertoja merkittävästi kyseisenä aikana. Lautakunta kertoo myös ottaneensa useita kertoja yhteyttä Rautaruukkiin pyytääkseen tietoja mahdollisista syistä osakkeen epätavallisten hintamuutosten takana. Yhtiön avainkontaktihenkilöt olivat kiistäneet epäilykset siitä, että yhtiöllä oli mahdollisesti meneillään merkittäviä projekteja tai julkaisematonta tietoa.

Rautaruukin ja ruotsalaisen SSAB:n yritysjärjestely julkistettiin virallisesti vasta tammikuussa 2014, mutta järjestelystä oli käyty neuvotteluja jo marraskuusta 2011. Pörssin kurinpitolautakunta katsookin, ettei Rautaruukki noudattanut velvoitteitaan yritysjärjestelyä koskevien tietojen luovuttamisesta pörssille sen jälkeen, kun markkinavalvonta oli havainnut poikkeuksellisia piirteitä kaupankäynnissä Rautaruukin osakkeella.

Pörssisääntöjen mukaan pörssin edellytetään tarjoavan markkinoille riittävää ja luotettavaa valvontaa kaikenlaisten väärinkäytösten välttämiseksi ja poistamiseksi sekä julkisen luottamuksen edistämiseksi. Sääntöjen mukaan listatun yhtiön on puolestaan tehtävä yhteistyötä markkinavalvonnan kanssa ja tarjottava sille kaikki sen tarvitsema tieto.

Kurinpitolautakunnan mukaan myöskään Rautaruukin hallinnon toiminta ei täyttänyt listayhtiöille asetettuja vaatimuksia. Mikäli kontaktihenkilöksi nimetty ei ole tietoinen yhtiön meneillään olevista merkittävistä hankkeista, yhtiön hallinto ei kurinpitolautakunnan mielestä ole riittävällä tavalla organisoitu.

Rautaruukin vastauksen mukaan ennen tapahtuma-aikaa käydyt keskustelut SSAB:n kanssa olivat olleet alustavia ja elokuussa 2013 neuvottelut olivat keskeytyneet, joten yhtiön käsityksen mukaan tietojen luovuttamisvelvollisuutta hankkeesta ei ollut.

Rautaruukki ilmoittaa suhtautuvansa pörssin sääntöjen noudattamiseen hyvin vakavasti ja pyrkivänsä vastaisuudessa terävöittämään entisestään hallintonsa toimintaa vastaavanlaisten tilanteiden välttämiseksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rautaruukki sai 100 000 euron rapsut jätettyään noudattamatta pörssisääntöjä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat