Kokeile kuukausi maksutta

Maailman korkein puukerrostalo sai rakennusluvan

Maailman korkein puurakenteinen kerrostalo on saanut Itävallan Wienissä rakennusluvan. Rakentaminen alkaa ensi keväänä. Talo valmistuu vuonna 2017.

Maailman korkein puurakenteinen kerrostalo on saanut Itävallan Wienissä rakennusluvan. Rakentaminen alkaa ensi keväänä. Talo valmistuu vuonna 2017.

Puukerrostalo sijaitsee Seestadt Aspernissa Wienistä koilliseen, See Park -puiston laidalla. HoHo-talossa on valmiina 24 kerrosta, kun nyt korkein puurakenteinen kerrostalo on rakenteilla oleva 14-kerroksinen talo Norjan Bergenissä.

Arkkitehti Rüdiger Lainerin mukaan puurakentamisen tekninen ja taloudellinen valmius antaa mahdollisuuden hankkeen toteuttamiselle.

”Meidän innovatiivinen tavoitteemme on toteuttaa synergiaa arkkitehtuurista, ekologisuudesta ja rakennuksen käyttöarvosta sen asukkaille ja muille käyttäjille. Lisäksi puu tarjoaa tärkeän visuaalisen ja kosketuksellisen vaikutuksen”, Lainer sanoo.

”Lähtökohtana on toteuttaa rakennus mahdollisimman tehokkaasti. Yhdistämme puurakentamisen betonirakentamiseen ja haemme tällä synergialla rakennussäädösten, laadun, kustannustehokkuuden, paloturvallisuuden ja joustavuuden kannalta parhaan mahdollisen ratkaisun.”

Kustannustehokkuuden varmistaakseen RLP-arkkitehtitoimisto halusi Lainerin mukaan käyttää puurakenteita lähtökohdiltaan mahdollisimman tehokkaassa pohjaratkaisussa. Tornit ovat hybridirakenteiset. Niiden jäykistävinä ytiminä ovat betoniset porrastornit, joissa sijaitsevat myös hissi- ja installaatiokuilut. Porrastornia ympäröivät toimisto- ja muut tilat ovat puurakenteiset kantaen omat kuormansa.

Materiaaleja on pyritty Lainerin mukaan  käyttämään siten, että kustakin hyödynnetään niiden parhaat ominaisuudet kantavuuden, paloturvallisuuden, talouden ja tilojen viihtyisyyden mukaan. Tällä tavoin on voitu täyttää korkealle rakennukselle asetetut olennaiset toiminnalliset vaatimukset mukaan lukien tiukat rakentamismääräykset. Perustusten yläpuolisista rakenteista noin 74 prosenttia on puuta.

Lainerin mukaan massiiviset esivalmistetut moduulit mahdollistavat julkisivun designin, joka on hyvin moni-ilmeinen. Julkisivun ulkonäkö muistuttaa puun kuorta ja sopii hyvin Wienin Seestadt Asperiin.

Pohjapiirrosjako on joustava

Lainer painottaa, että rakennuksen monipuolinen käyttötarkoitus ja rakenteiden joustavuus palvelevat toisiaan. Rakennukseen tulee asuntojen lisäksi kylpylä, toimistoja ja ravintoloita.

”Koottavista rakenteista ja huonetilojen monipuolisuudesta syntyy rakennuksen korkea käyttöarvo. Voimme tehdä myöhemmin muutoksia rakennuksen käyttöön riippuen markkinatilanteesta ja käyttäjien tarpeista.”

”Joustava ja käyttäjäystävällinen pohjapiirrosjako mahdollistavat rakennukselle pitkän käyttöiän. Pitkä elinkaari on olennainen tekijä tehokkaassa kestävyydessä, jossa haetaan taloudellisuuden ja ekologisuuden tasapainoa. Yleensä huonetilojen käyttö ei ole joustavaa seinien kiinteydestä ja massiivisuudesta johtuen. Me haluamme joustavan rakentamisen järjestelmän ja passiivitalon statuksen.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Maailman korkein puukerrostalo sai rakennusluvan”

  1. Meillä olisi ollut vuosikausia mahdollisuus ottaa puusta rakentaminen mukaan muuhunkin kuin hirsimökkituotantoon, mutta täällä luotettiin enemmän itärajan takaa tulleista vaikutteista betonirakentamisesta kuin omien metsien tuotteista.
    Nyt tehdään kyllä isoa numeroa muutamasta kerrostalosta, mutta maailmalla ollaan taas monta askelta edempänä.
    Me, metsien ja puuosaamisen luvattu maa, olemme pudonneet kelkasta, taas kerran!

  2. Mielenkiintoista! Taitaa olla ensimmäinen todellinen hybridikohde, jossa yhdistetään merkittävässä laajuudessa betoni- ja puurunkoa rinnakkain. Olisi kiinnostavaa tietää, miten itävaltalaiset ottavat hallintaan puun ja betonin melko erilaiset muodonmuutosominaisuudet noin korkeassa rakennuksessa.

  3. Mitenköhän rakennusmiesten osaaminen. Ja kosteudenhallinta. Puutaloilla on ihan eri vaatimukset rakentamisen suhteen kuin betonilla. Onko tuolla kahdet työntekijät vai uskotaanko puurakentajien hanskaavan betonin tai toisinpäin.

    Voi olla kosteusvaurioitunut talo aika nopeasti.

  4. ”Perustusten yläpuolisista rakenteista noin 74 prosenttia on puuta.” kiloina, neliöinä vai kuutioina mitattuna.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat