Kokeile kuukausi maksutta

Nämä ovat rakentamisen 10 yleisintä virhettä – katso lista!

Rakentamisen kymmenen yleisimmän laatuvirheen joukkoon kuuluvat esimerkiksi ongelmat kylpyhuoneiden kaatovaluissa ja halkeamat seinä- ja kattorakenteissa.

Pohjola Rakennuksen konsernijohtaja Juha Metsälällä malli yhtiön virhelistauksesta.

Pohjola Rakennus on listannut oman tuotantonsa kymmenen yleisintä syytä vuosikorjauksiin. Yhtiön konsernijohtaja Juha Metsälä esitteli listan ensimmäisen kerran Rakennuslehden laatuseminaarissa joulukuun alussa. Hän haluaa listan avulla kannustaa työntekijöitään olemaan ylpeitä virheettömästä työstään.

”Laitan virhelistauksen näkyville jokaiselle työmaallemme ja tytäryhtiöiden toimistoille, jotta jokaisella työntekijällä olisi mielekäs työpäivä joka päivä”, Metsälä sanoo.

Kymmenen yleisintä rakennusvirhettä Pohjola Rakennus -konsernissa ovat:

 • paikalla tehtyjen kylpyhuoneiden kaatovalujen ongelmat
 • putkivuodot
 • autokansien vuodot
 • halkeamat seinä- ja kattorakenteissa
 • pintojen sotkut, kolhut ja naarmut
 • parveke- ja porrasovien säädöt
 • ikkunoiden säädöt ja huurtuminen
 • ilmanvaihdon säädöt
 • laatoitussaumausten virheet

Rakennusvirheiden lista ei ole järjestetty sen mukaan, miten usein virhe esiintyy tai miten paljon sen korjaaminen maksaa.

Sadan rakennusliikkeen lupaus

Rakennuslehti uutisoi viime kesäkuussa Rakentamisen Laatu Ralan kyselystä, jonka mukaan rakentamisen laatu ei synny laatujärjestelmillä vaan tarvitaan myös kulttuurin muutosta. Kyselyaineiston analysoineet Jukka Pekkanen ja Juha-Matti Junnonen totesivat vastausten mukaan, että rakennusliikkeiden käyttämät laatumittarit ovat kirjavat ja asiakas on laatuajattelussa vasta kolmannella sijalla.

Rakennuslehden laatuseminaarin paneelikeskustelussa Peabin työmaamestari Mika Kuukkanen peräänkuulutti sanoista tekoihin -kulttuuria. ”Työt on tehtävä huolellisesti ja rauhallisesti. Työntekijän pitää aina tietää mitä hän tekee. Liian usein työmaakommunikaatio ei toimi ja tieto tulee liian myöhään”, Kuukkanen muistutti.

Rakennusteollisuus RT:n puheenjohtaja, YIT:n Tero Kiviniemi kehotti alkuvuodesta jokaisen yritysjohtajan miettimään, mikä asia tänä vuonna 2015 paranee laadun tekemisessä.

Ralan kyselyssä rakennustuoteteollisuuden laatulupauksissa pääpaino on tuotteiden ja prosessin kehittämisessä, valvonnon ja testaamisen lisäämisessä sekä koulutuksessa. Rakennusliikkeillä korostuu prosessin kehittäminen. Seuraavaksi eniten huomiota kiinnitetään koulutukseen, ammattitaitoon ja osin sitä kautta arvoihinkin, kuten ammattiylpeyteen. Valvontaa ja työnjohtoa lisätään.

Bonusta asiakastyytyväisyydestä

Pohjola Rakennus yrittää päästä eroon virheitään kouluttamalla ja viestinnällä. Yhtiön edellinen Top 10 -virhelistaus tehtiin vuonna 2012. Listaa päivitetään tarpeen mukaan.

”Vuositakuu- ja 10-vuotistakuutöistä vastaava mestari esittelee virhetilastot säännöllisesti kokouksissamme. Käymme listaa läpi ja pohdimme virheiden vähentämis- ja korjaustapoja. Lisäksi annamme asukkaille neuvontaa laitteiden ja varusteiden ominaisuuksista ja oikeista käyttötavoista”, Metsälä kertoo.

Konsernijohtaja Metsälän mukaan yhtiö hakee myös teknisiä ratkaisuja virheiden poistamiseksi erityisesti esimerkiksi valmisosarakentamisen kautta. Esimerkkeinä hän mainitsee valmiit kylpyhuone-elementit. Putkivahingot eivät jää piiloon, kun putket jätetään näkyville eikä niitä asenneta rakenteisiin. Myös uusia ratkaisuja autotallikansien rakenteiksi haetaan.

”Meillä on parhaillaan koekäytössä muutamilla työmailla mobiilisovellus esimerkiksi työmaan laadun tarkastuksiin. Havainnot lähetetään suoraan eri osapuolille sähköpostitse.”

Työntekijät hyötyvät vähentyneistä virheistä asiakastyytyväisyyden kautta.

”Asiakastyytyväisyys on työntekijöiden tulospalkkion osana”, Metsälä sanoo.

Juttua päivitetty 13.30.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Nämä ovat rakentamisen 10 yleisintä virhettä – katso lista!”

 1. Asuntorakentamisen asiakkaiden/ostajien laatuMIELIKUVAN parantamisen näkökulmasta Pohjola Rakennuksen TOP 10 virhettä ovat varmaankin toimivat. Mutta asuntorakentamisen virheissä ne ovat vain jäävuoren huippu. Tässä TOP 10 listassahan on kyse vain niistä helposti korjattavista virheistä, jotka näkyvät helposti muuttotarkastuksessa ja vuositarkastuksessa.

  Vaikutuksiltaan merkittävimmät virheet ovat kuitenkin pintojen alla piilossa. Pientaloyhtiöissä esimerkiksi seuraavat: Salaojat liian kaukana sokkeleista (helpompi kaivaa ja asentaa). Salaojatäytöt epämääräisiä maalajeja. Pohjalaatan alla orgaanisia rakennusjätteitä ja maatäytöt epämääräisiä. Rakennusmateriaalit ja osat ”varastoituna” sateen alle ja suoraan maaperää vasten ympäri työmaata, kuivaketjusta ei tietoakaan. Paikoilleen asennetut puuseinäelementit jätetään viikonlopuiksi sateen alle, kun ”ei ehditä” peittää pressuilla tai asentaa kattoristikoita ja aluskatteita/pressuja. Seinäelementtien höyrynsulkujen saumat sekä läpivientien höyrynsulkujen tiivistämiset miten sattuu. Yläpohjan höyrynsulkumuovin saumat ja läpiviennit vielä kelvottomampia kuin ulkoseinien. Lattiakaivojen ja lattian vesieristeiden saumat miten sattuu saumalaastin alla piilossa. Pesutilojen siveltävät vesieristeet liian ohuita (yhdelläkin sivelykerralla saa näyttävän pinnan, mutta riittävä paksuus vaatii usein jopa kolme sivelykertaa).

  Asuntorakentamisen rakentamisvaiheen aikana laatua valvovia ”juoksumestareita” ei ole riittävästi ja/tai he eivät osaa asiaansa ja/tai eivät halua puuttua havaitsemiinsa virheisiin esim. kireän aikataulun tai auktoriteetin puutteen vuoksi. Virheisiin ei puutu myöskään rakentamisvaiheen aikainen ”tilaajaa” edustava perustajaurakoitsijan palkkaama ”valvoja”, koska perustajaurakoitsijaa kohtaan mukava valvoja saa pestejä myös jatkossa.

  Jos osakkeenostajat yrittävät palkata heidän etujaan aidosti valvovan asuntokauppalain mukaisen rakentamisvaiheen aikaisen rakennustyön tarkkailijan, perustajaurakoitsijat tekevät kaikkensa ja jopa laittomuuksia, jotta näin ei käy. Eräässäkin kohteessa perustajaurakoitsija ilmoitti lakisääteisessä osakkeenostajien kokouksessa, että perustajaurakoitsijalla on hallussaan yli 50 % osakkeista ja näiden äänien voimalla rakennustyön tarkkailijaa ei missään nimessä valita. Osa ostajista hiljeni tämän ”tosiasian” edessä, vaikka kyse oli nimenomaan lakisääteisestä OSAKKEENOSTAJIEN keskinäisestä kokouksesta ja HEIDÄN keskinäisestä äänestämisestä ja päätöksistä. Lisäksi suuri osa osakkeenostajista on osakkeenostajien lakisääteisen kokouksen aikoihin vielä uuden ihanan kodin odottamisen lumoissa eikä halua uskoa sitä, että lopputuloksessa olisi virheitä. Tätä lumousta perustajaurakoitsija yrittää tietysti vahvistaa kaikin keinoin.

  Useat pintojen alla olevat rakennusvirheet tulevat esimerkiksi kosteus ja homevaikutuksiltaan esiin vasta 10 vuoden jälkeen. Silloin on mennyt ohi perustajaurakoitsijan 10-vastuukin.

 2. Metsälä ei ole keksinyt mitään uutta vaan toistaa alan kliseitä.

 3. Kyllä on laatu laskenut Hakan ajoista, kymmenkohtainen lista. Silloin Haka kertoi, että vastaanottotarkastuksessa todetaan niin harvoin virheitä, että varatoimitusjohtaja voi käydä ne toteamassa.

 4. pitää paikkansa uudessa -,löytyy valitettan paljon virheitä ja rakentajan vitkuttelu korjausten kanssa ei ole moraalista ja korjausten tekeminen kyseenalaista,luulisi virmalla olevan kunnian himo maineen säilyttämiseksi,tämä uusi tapaus vuosi rakennettu 2011 ja virheet nousee esiin 2017-2019.

 5. tämä edellinen on nimeenomaan POHJOLAN RAKENNUSLIIKKEEN VIRHEITÄ

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat