Senaatti myi viime vuonna ennätysmäärän kiinteistöjä

Senaatti-kiinteistöt myi vuonna 2015 ennätysmäärän kiinteistöjä ja tuloutti satoja miljoonia valtion kassaan.

Senaatti myi arvokiinteistön Helsingin Erottajalta

Kiinteistöjä ja osakeomistuksia myytiin 325 miljoonalla eurolla. Valtion kanssaan Senaatti tuloutti yhteensä 370 miljoonaa euroa.

Kiinteistömyynneistä 217 miljoonaa euroa muodostui yliopistokiinteistöyhtiöiden osakkeiden myynneistä. Muita kiinteistö- ja osakekauppoja tehtiin yhteensä 83 kappaletta.

Euromääräisesti suurimmat yksittäiset toteutuneet kaupat yliopistokiinteistöosakkeiden lisäksi olivat Helsingissä Antinkatu 1 ja Albertinkatu 25 toimistotalot sekä Suitian kartanolinna.

17 miljoonan euron säästöt

Valtion tavoittelemat toimitilasäästöt etenivät myös suunniteltua nopeammin. Senaatti sai sovittua asiakkaidensa kanssa yhteensä yli 17 miljoonan euron edestä vuotuisia säästöjä. Erityisesti työympäristöjen kehittämisprojekteissa saavutettiin hyviä tuloksia.

Yhtiön luoma uusi vuokrajärjestelmä toi tämän vuoden alusta 15 prosentin alennuksen valtion vuokriin. Lisäksi luotiin muutostilanteisiin paremmin soveltuvat joustavat sopimukset.

Tulos koheni

Senaatin vuoden 2015 tulos oli tavoitteita parempi.Tilikauden tulos oli 198,8 miljoonaa euroa. Tulos muodostui vuokraustoiminnan tuloksesta 85,2 miljoonaa, kiinteistöjen myyntitoiminnan tuloksesta 105,2 miljoonaa, palvelutoiminnan tuloksesta -0,5 miljoonaa sekä yliopistokiinteistöyhtiöiltä saaduista osinkotuotoista 8,9 miljoonaa euroa. Budjetoitu tulos oli 161,6 milj. euroa. Budjetoitu tulos ylitettiin 37,2 miljoonalla eurolla. Keskeisin syy merkittävään tulosbudjetin ylitykseen oli yliopistokiinteistöyhtiöiden osakkeiden kauppahinnoista saatu myyntivoitto.

Vuokraustoiminnan tuloksen osalta jäätiin hieman budjetista. Tämä johtui kiinteistöomaisuuteen tehdyistä arvonalentumista. Senaatti-kiinteistöjen vuokraustoiminnan liikevaihto oli 606,0 miljoonaa euroa. Liikevaihto pieneni 0,6 prosenttia vuodesta 2014.

Senaatti-kiinteistöllä on vuokrattavia tiloja 6,2 miljoonaa neliömetriä ja rakennuksia lähes 10 000. Taseen loppusumma on 4,6 miljardia euroa.

Senaatti-kiinteistöjen investoinnit ovat viime vuosina painottuneet kiinteistöjen peruskorjauksiin ja valtionhallinnon työympäristöjen kehittämiseen. Viime vuonna se investoi toimitiloihin 268 miljoonaa euroa, mikä oli 43 prosenttia liikevaihdosta.

Peruskorjausten osuus investoinneista on noin 2/3. Valmistuneita uudisrakennuksia olivat muun muassa puolustusvoimien Santahamina-talo, THL:n uusi toimitalo Tilkanmäellä Helsingissä ja Oppimiskeskus Valteri Jyväskylässä.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Senaatti myi viime vuonna ennätysmäärän kiinteistöjä”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi