Kymmenet kunnat tekivät yhteisen 82 aurinkovoimalan tilauksen ­– Finlandia-talon katollekin aurinkopaneelit

GreenEnergy Finland Oy (GEF) on voittanut tarjouskilpailun, joka koskee Suomen suurinta valtakunnallista aurinkovoimaloiden yhteishankintaa.

Finlandia-talon katolle asennetaan 150-170 aurinkopaneelia.

Tilaus kattaa tällä hetkellä 82 aurinkovoimalaa, joiden yhteenlaskettu teho on 1,2 MWp. Mukana on tässä vaiheessa 36 kuntaa ja kuntatoimijaa. Suurimmista kaupungeista sitoumuksensa ovat antaneet muun muassa Helsinki, Tampere, Oulu ja Seinäjoki.

Sopimukseen voi sitoutua myös uusia organisaatioita koko nelivuotisen puitesopimuskauden ajan. Yhteishankintaan voi liittyä koko neljäksi vuodeksi tai vaikka vain yhden voimalan hankinnan ajaksi.

Voimaloita asennetaan kuntien omistamien kiinteistöjen, kuten koulujen, päiväkotien, palvelukeskusten ja kaupungintalojen katoille. Helsingissä paneelit asennetaan muun muassa Finlandia-talon katolle ja Tampereella Tampere-taloon. Tilattujen voimaloiden asennukset tehdään ennen kesää 2017. Asennuksissa etusijalla ovat ne, jotka investoivat omalla rahalla ja joilla rahat on varattu tämän vuoden budjettiin.

”Määrä on jo tässä vaiheessa melko iso, kun sitä vertaa koko Suomen noin 30 MWp:n aurinkovoimalakapasiteettiin. Lisäksi hankinta voi hyvinkin kasvaa jopa useaan megawattiin puitesopimuksen neljän vuoden aikana”, projektin käynnistänyt suunnitteluinsinööri Pasi Tainio Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Toimittajan valinnassa ratkaisi toimitusvarmuus

Toimittajan valinnassa tärkeitä kriteerejä olivat toimituskyky ja -varmuus, kokemus aurinkosähkövoimaloiden toimittamisesta sekä tarjottujen ratkaisujen kustannustehokkuus. Toimittajalta edellytettiin kykyä toimittaa erikokoiset voimalakokonaisuudet ympäri Suomen käyttövalmiiksi asennettuina.

”Aurinkopaneelit yhteishankintana on uudenlainen avaus ja tuo merkittäviä säästöjä kunnille. Hanke on mittava, ja tarjouskilpailussa valitulla yrityksellä GreenEnergy Finlandilla on riittävä kokemus ja taloudelliset edellytykset toteuttaa se laadukkaasti”, hankinta-asiantuntija Antti Tuukkanen KL-Kuntahankinnat Oy:stä kertoo.

GreenEnergy Finland tarjoaa aurinkosähkövoimalat yksityisille ja yritysasiakkaille avaimet käteen -periaatteella. Yhtiö toimii edustamiensa aurinkosähköjärjestelmien toimittajana ja järjestelmäsuunnittelijana sekä teknisten integraatio- ja huoltopalvelujen tuottajana.

Rahoitus mahdollista kuukausiveloituksella

Kuntien ei välttämättä tarvitse tehdä kertainvestointia aurinkovoimalaan, vaan ne voivat rahoittaa hankinnan kuukausiveloituksella. Laitteet ja niiden toiminta ovat kuukausiveloitusmallissa laitetoimittajan vastuulla 12 vuoden takaisinmaksuajan ajan. Kuukausiveloitus tekee sijoituksesta kunnan kannalta riskittömän myös siinä tapauksessa, että laitetoimittaja jostain syystä ajautuisi taloudellisiin vaikeuksiin.

Kuukausiveloitusmallissa voimala on lisäksi laskennallisesti kutakuinkin kustannusneutraali 12 vuoden ajan, sillä kuukausiveloituksen kustannukset tulevat takaisin säästönä sähkölaskussa. 12 vuoden takaisinmaksuajan jälkeen voimala tuottaa lähes ilmaista sähköä elinkaarensa loppuun asti.

”Hinnat ovat tilaajille erittäin kilpailukykyiset ja hankinta puitesopimuksen kautta hyvin helppoa. Lisäksi kuukausiveloitus tarjoaa mahdollisuuden tehdä hankinta välittömästi ilman investointibudjettia ja käyttömenojen osalta kustannusneutraalisti. En näe mitään syytä, mikseivät kaikki Suomen kunnat, kuntayhtymät, kuntaomisteiset yritykset ja seurakunnat lähtisi hankkimaan haluamiaan aurinkovoimaloita tämän sopimuksen kautta”, Tainio toteaa.

Keskustelu artikkelista: 4 kommenttia

 • Tämänkin lystin maksaa veronmaksajat. Tariffi on 35€ ja tuki on 85€. Kiitos idiooteille.

  Vastaa
  • Aurinkosähkössä ei ole syöttötariffia.
   Nuo voimalat tuskin koskaan syöttävät sähköä verkkoon vaan vähentävät ko. kiinteistön verkosta ostamaa sähköä ja siten pienentävät verkon kuormitusta.

   Ja tuulivoimankin syöttötariffi on loppunut jo uusien voimaloiden osalta eli uudet tuulivoimalat eivät ole syöttötariffin piirissä.

   Vastaa
  • Joku idiootti yrittää säästää rajallisia luonnonvaroja. Hyi vittu… Lisää nokea piippuun vaan.

   Vastaa
 • Suomessa ei ole tariffia aurinkosähkölle.

  Vastaa

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia