Kokeile kuukausi maksutta

Vaarallisten hissivikojen määrä kasvussa

Hissien määräaikaistarkastuksissa havaittujen vikojen määrä on Kiinteistöliiton mukaan kasvussa.

Hissien määräaikaistarkastuksissa havaittujen vikojen määrä on Kiinteistöliiton mukaan kasvussa.

”Määräaikaistarkastuksissa havaittujen niin sanottujen välittömän vaaran vikojen määrä on kasvussa. Esimerkiksi hälytysjärjestelmän toimintaa ei testata huolloissa niin kuin pitäisi”, sanoo johtava asiantuntija Antti Savola Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes).

Hissin haltijan eli asuinkerrostaloissa taloyhtiön velvollisuuksiin kuuluu huolehtia hissin huoltamisesta, korjaamisesta ja tarkastamisesta. Lisäksi taloyhtiön tulee varmistaa, että hissistä pelastaminen tapahtuu turvallisesti.

”Hissin turvallisuuden ja toimintavarmuuden kannalta olennaisinta on huolto, eli esimerkiksi parin kuukauden välein tehtävät huoltokäynnit ja erilliset vikojen korjaamiset. Määräaikaistarkastuksilla varmistetaan joka toinen vuosi, että hissi on turvallinen ja että huolto on ollut asianmukaista”, kuvailee lakimies Kaisu Terkki Kiinteistöliitosta.

Jotta taloyhtiön arki sujuisi huolettomasti, kannattaa taloyhtiön kiinnittää huomiota erityisesti huoltosopimukseen ja hissin huoltoliikkeen valintaan.

”Halvin vaihtoehto ei välttämättä takaa perusteellisinta huoltoa eikä pitkällä tähtäimellä tule edes edullisimmaksi, kun puutteellisen huollon takia joudutaan korjaustoimenpiteisiin. Huoltoliikkeellä pitää olla aikaa ja resursseja tehdä jokaisella huoltokäynnillä huolto-ohjelman mukaiset toimenpiteet”, Savola painottaa.

Lainsäädäntö uudistuu

Hissiturvallisuuslainsäädäntö on parhaillaan muuttumassa. Nykyisin sähköturvallisuuslaissa oleva hissejä koskeva sääntely on tarkoitus erottaa omaksi hissiturvallisuuslaikseen ja nostaa asetustasolla oleva sääntely lain tasolle.

”Varsinaisia sisällöllisiä muutoksia uuteen lakiin, joka on myöhästynyt alkuperäisestä aikataulusta ja näillä näkymillä astumassa voimaan vuodenvaihteen tienoilla, on tulossa hyvin vähän. Taloyhtiön kannalta suurin muutos lienee käytössä olevan hissin ensimmäisen määräaikaistarkastuksen aikaistuminen neljästä vuodesta kahteen. Ensimmäisen määräaikaistarkastuksen jälkeen tarkastukset jatkuisivat kahden vuoden välein kuten nykyisinkin” kertoo neuvontainsinööri Kaisa Kettunen Kiinteistöliitto Pirkanmaalta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vaarallisten hissivikojen määrä kasvussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat