Projektiviejien muistot kootaan kirjaksi – olitko mukana, kerro tarinasi

Olitko mukana rakennushankkeissa Neuvostoliitossa? SKS kerää nyt itärajan takana työskennelleiden rakentajien muistoja ja tarinoita.

Kirjoittaja(t) Seppo Mölsä

Suomalaiset rakentajat olivat vuosina 1965–1989 myös Neuvostoliiton rakentajia. Tähän aikakauteen sijoittuivat Saimaan kanavan, Svetogorskin ja Kostamuksen suurhankkeet sekä pienempinä Sovjetskin ja Kamenskin paperitehtaiden uudistaminen, Silmäklinikat ja Norilskin meijeri. Tältä ajalta on kertynyt valtava määrä tarinoita, joita on kerrottu tuttaville ja kavereille. Muistitietokeruu Itärakentajat kokoaa ne kaiken kansan luettavaksi.

Projektivientikohteet päätettiin ylimmällä poliittisella tasolla ja olivat osa yhteistyösuhteiden rakentamista.

Rakentajiksi lasketaan kaikki hankkeissa mukana olleet, alkaen suunnittelijoista aina viimeisten vuosikorjausten tekijöihin saakka. Kertoja on voinut työskennellä työmaalla pitkään, mutta yhtä hyvin hän on voinut vain käydä kohteissa ja havaita asioita, joita jatkuvasti paikalla olleet eivät huomanneet.

Kirjoittaa voi esimerkiksi siitä, mitä, milloin ja minne rakennettiin ja miten hanke onnistui. Mahdollisia aiheita ovat myös hankkeeseen liittyvä viranomaistoiminta, eri maiden työkulttuurien eroavaisuudet tai työturvallisuus.

Suomen Kirjallisuuden seuraa kiinnostaa lisäksi, miten hankkeet näkyivät mediassa rajan molemmin puolin, millainen yhteisö suomalaisten välille syntyi ja millaisia olivat suomalaisten ja paikallisten välille syntyneet yhteydet.

Itärakentajat-muistitietokeruu jatkuu 31.3.2018 saakka. SKS tiedottaa keruun tuloksista keväällä 2018 ja arpoo kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.

”Tavoitteena on , että joku innostuisi kerättyjen tarinoiden pohjalta kirjoittamaan kirjan. Uskoisin tuloksena kertyvän aika värikkäitä kertomuksia, jos liika ujous ei iske päälle”, kertoo hankkeessa mukana oleva rakennusinsinööri Raimo Hovi.

Vastausohjeet: www.finlit.fi/itarakentajat

Lisätietoa: Jukka Timonen, SKS:n arkiston Joensuun toimipiste, 040 730 1739, jukka.timonen@finlit.fi
Raimo Hovi, entinen Rakennusteollisuuden aluepäällikkö, 050 380 7768, raimo.hovi@pp.inet.fi
Kari Lapatto, entinen Rakennusliiton aluepäällikkö, 044 2446004, kari.lapatto@outlook.com

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Projektiviejien muistot kootaan kirjaksi – olitko mukana, kerro tarinasi”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi