Kokeile kuukausi maksutta

”Jokaisen pitää kyseenalaistaa nykytilanne”, sanoo suunnittelujätin toimitusjohtaja

Viime vuonna konsulttikonserni sai käännettyä operatiivisen tuloksensa positiiviseksi takana olleiden seitsemän vaikean vuoden jälkeen. Seuraavaksi tavoitteena on kasvu.

Martin à Porta otti Pöyryllä uudestaan käyttöön ajatuksen sisäisestä yrittäjyydestä. Kuva: Tomi Parkkonen

Pöyry-konsernin toimitusjohtaja Martin à Porta kertoo, millaisen muutoksen konserni on tehnyt päästäkseen kuiville.

”Istuimme alas miettimään, mitkä ovat tärkeitä elementtejä liiketoiminnassamme. Huomasimme, ettei kokeneilla ja taitavilla asiantuntijoillamme ollut riittävästi työhön liittyviä vaikutusmahdollisuuksia, sillä olimme liian byrokraattisia. Globaalisti katsottuna meillä oli liian monta johtotasoa. Vaikeat vuodet olivat saaneet Pöyryn hengen ja toivon työntymään taka-alalle. Meidän täytyi motivoida asiantuntijoitamme ja antaa heille enemmän vaikutusmahdollisuuksia. Energisoimme ja voimaannutimme heitä ja otimme käyttöön ajatuksen sisäisestä yrittäjyydestä.”

Sveitsiläinen à Porta aloitti yhtiön toimitusjohtajana vuonna 2016, ja muutoksen tekeminen alkoi heti. Hän on pöyryläinen paluumuuttaja. Pöyrylle hän tuli Siemensiltä, Euroopan Building Technologies -yksikön johtajan paikalta. Uransa hän aloitti Electrowatt Engineering -yhtiössä, jonka Pöyry osti vuonna 1997.

Sisäinen yrittäjyys peliin

”Sisäinen yrittäjyys oli täällä olemassa hyvinä vuosina. Huonoina vuosina, alaskirjausten ja organisaatiomuutosten aikana, se jotenkin menetettiin”, à Porta sanoo.

Muutos merkitsi sitä, että yhtiö vähensi johtajien määrää ja tarkensi samalla johtajuutta. Taloushallinnon tukitoiminnot otettiin takaisin osaksi Pöyryä Suomeen muodostettuun palvelukeskukseen, lähemmäksi tiimejä.

Brasiliassa ja Lähi-idässä konserni vähensi työntekijöiden määrää huonojen suhdanteiden vuoksi. Vuonna 2016 oli yt-neuvotteluja myös Suomessa.

Suunta kotimaassa on kääntynyt. Viime vuoden lopulla pöyryläisiä oli Suomessa noin 100 enemmän kuin vuonna 2016. Koko konsernissa oli viime vuoden lopulla 5 326 työntekijää.

Pöyry tekee puolen vuoden välein henkilöstökyselyn, kuinka hyvin työntekijät ovat motivoituneet ja sitoutuneet. Toimitusjohtaja pitää sitä hyvänä työkaluna mitata tavoitteiden saavuttamista.

”Kyselystä näemme, ovatko johtajat olleet selkeitä johtamisessaan ja tavoitteiden asetannassa. Olemme myös alkaneet antaa enemmän palautetta onnistumisista. Meillä on monia sankareita työntekijöidemme joukossa.”

Nyt johtamisen keskiössä ovat tulokset projekteissa.

”Usein kova työ johtaa hyviin tuloksiin, muttei aina. On hyvä kysyä, miten työn voi tehdä älykkäämmin tavoitteen saavuttamiseksi. Se voi välillä vaatia jopa vähemmän työtunteja.”

Muutostyö alkoi 2016

Muutostyö alkoi huhtikuussa 2016. Ensin muutos ei näkynyt millään tavalla, mutta vuoden loppupuolella alkoi näkyä merkkejä sen vaikutuksista tulokseen.

”Meidän täytyy olla varmoja, että kaikki muutoselementit säilyvät toiminnassamme jatkossa. Kasvu on pitkän ajan tavoitteena.”
Yhtiö on luvannut sijoittajille parantaa tehokkuuttaan edelleen. Konsernijohtaja arvioi, että tehokkuuden parantaminen tekee tilaa useam pien tarjouksien tekemiseen. Yhdeksi tehokkuutta lisääväksi toimenpiteeksi hän nostaa aiempien projektien kokemusten jakamisen.

”Meidän täytyy ymmärtää, mitä voimme tehdä automaattisesti ja miten voimme oppia ja jakaa osaamista. Tehokkuus on hyvin tärkeä asia. Jos pystymme lisäämään tilauskantaamme, henkilöstömme voi kasvaa.”

Hän pitää orgaanista kasvua parhaana kasvuna, koska se perustuu vahvaan osaamiseen. ”Pitkällä tähtäyksellä keskustelemme hallituksen kanssa yhdestä tai useammasta yritysostosta. Nyt kun olemme kääntäneet suunnan, se on taas mahdollista.”

Hän sanoo, että Suomessa Pöyryllä on aina ollut vahvoja tiimejä, myös seitsemän vaikean vuoden aikana.

Kilpailijoihin vielä matkaa

”En ole vielä tyytyväinen, mutta olen ylpeä tehdyistä parannuksista. Kilpailijamme pärjäävät paremmin globaalisti. On vielä paljon asioita, joita voimme tehdä paremmin.”

Osana muutosprojektia Pöyry on jatkanut strategian kirkastamista. ”Muutostyö jatkuu. Kaikkien, minunkin, pitää kysyä, mitä teen paremmin kuin viime vuonna. Jokaisen täytyy haastaa olemassa oleva tilanne, teollisuusyhtiöissä se on jo tehty.”

Konserni asetti viime vuonna uudet tulostavoitteet. Liikevoittoprosentin täytyy olla 6–9, velkaantumisasteen alle 50 prosenttia ja sijoitetun pääoman tuoton vähintään 20 prosenttia. Tulostavoitteet päivitetään vuonna 2019.

”Liikevoittoprosentti ja velkaantumisaste saatiin oikeille urille vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä.”

Konsernin viime vuoden liikevaihto oli 522 miljoonaa euroa ja tilauskanta vuoden lopussa 448 miljoonaa euroa.

Markkinatilanteessa ei suuria muutoksia

Toimitusjohtaja toteaa tilinpäätöstiedotteessa, että yleisesti ottaen markkinaolosuhteet jatkuvat samankaltaisten trendien saattelemina kuin 2017.

Kasvu euroalueella jatkuu mutta on edelleen herkkää ja altis muuttumaan nopeasti makrotalouden muutosten seurauksena. Aasiassa vahvoina jatkuvat markkinat tarjoavat Pöyrylle mahdollisuuksia erityisesti energia-liiketoiminnassa.

Lähi-idässä korkea kysyntä suolanpoistolle ja energiakapasiteetin lisäykselle jatkuu. Latinalaisen Amerikan näkymät ovat jakautuneet. Pohjois-Amerikan kysyntä jatkuu hyvänä.

Teollisuussektorin kysynnän Pöyry odottaa jatkuvan Euroopassa ainakin ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Infrastruktuuri-investointien konserni odottaa pysyvän vakaina Keski- ja Pohjois-Euroopassa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “”Jokaisen pitää kyseenalaistaa nykytilanne”, sanoo suunnittelujätin toimitusjohtaja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat