Kokeile kuukausi maksutta

Vuokrien nousu hidastui Helsingin ydinkeskustassa – kipuraja on saavutettu, kysyntää siirtyy nyt yksiöistä suurempiin asuntoihin

Helsingin ydinkeskustassa vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousevat nyt muuta Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua hitaammin.

Helsingin ydinkeskustassa vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousevat nyt muuta Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua hitaammin.

Yliaktuaari Martti Korhonen Tilastokeskuksesta tulkitsee tämän johtuvan siitä, että vuokrat ydinkeskustassa ovat nousseet jo kipurajalle eikä korotusvaraa ole enää samalla tavalla kuin aiemmin.

Tilastokeskuksen mukaan vuokrat nousivat koko maassa tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 2,4 prosenttia. Helsingin ydinkeskustassa vuokrat nousivat muuta Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua hitaammin, noin puolentoista prosentin vauhtia.

Hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola Vuokraturva-yhtiöstä tunnistaa saman ilmiön Helsingin ydinkeskustan vuokratilanteesta.

Hänen mukaansa talouskasvu on johtanut siihen, että kysyntää on siirtynyt nyt myös suurempiin vuokra-asuntoihin, kaksioihin ja kolmioihin ja vielä niitäkin suurempiin.

”Yksiöistä on kysyntää edelleenkin. Joka ikinen, joka tarjolle tulee, vuokrataan nopeasti. Mutta nyt myös parhailla paikoilla olevista hyväkuntoisista kaksioista käydään jonkun verran kilpailua, mitä ei pitkän taantuman vuosina nähty”, Metsola sanoo.

Ensin vuokralle

Metsolan mukaan suurissa vuokra-asunnoissa on nähtävissä, että kasvukeskuksiin töiden perässä muuttavat perheet haluavat asua ensin vuokralla ennen kuin siirtyvät ehkä myöhemmin omistusasuntoon. Tämä koskee pääkaupunkiseudun lisäksi myös muun muassa Turkua ja Tamperetta.

”Tässäkin on selkeä ero aiempiin vuosiin. Nimenomaan perheasunnot olivat sellaisia, joiden kanssa oltiin vuokramarkkinoilla ihmeissään”, Metsola sanoo.

Metsolan mukaan yksiöiden ja perheasuntojen vuokrat lähentyivät toisiaan hitaan talouskasvun vuosina. Nyt hänen mielestään perheasuntojen vuokrien luisu alaspäin on pysähtynyt.

”Vielä ei ole lähdetty vuokrapyyntöjä nostamaan. Muutokset ovat olleet vielä hyvin maltillisia”, Metsola sanoo.

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 2,3 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat muuta Suomea hitaammin: Helsingissä ja sen ympäryskunnissa nousua oli 2,2 prosenttia, muualla Suomessa 2,4 prosenttia.

Ara-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 2,5 prosenttia.

”Vuokrat nousevat, mutta aiempaa maltillisempaa vauhtia”, sanoo Pellervon taloustutkimuksen ekonomisti Lauri Vuori.

Vuokrat laskuun uusissa sopimuksissa?

Vuokrat ovat koko 2010-luvun nousseet nopeammin kuin hinnat ovat yleisesti nousseet. Pellervon taloustutkimus ennusti vuoden alussa, että uusissa vuokrasopimuksissa vuokrat voivat vähitellen kääntyä laskuun, sillä vuokra-asuntotarjonta on vilkkaan rakentamisen ansiosta kasvanut nopeasti.

”Tämä näkyy vasta pidemmällä aikavälillä. Vuokrien nousu on jo hidastunut muutaman vuoden aikana, ei huimasti mutta tasaisesti”, Vuori sanoo.

Vuoren mukaan tämänhetkinen hyvä taloustilanne vaikuttaa vuokramarkkinoihin myös niin, että vuokralta vaihdetaan omistusasuntoon. Talouden epävarmuustekijöiden vähentyessä kiinnostus omistusasumiseen kasvaa, mikä osaltaan hillitsee vuokrien nousua.

Pellervo: Alueelliset erot tasoittuvat

Vuonna 2017 vuokrat nousivat keskimäärin 1,5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat kohosivat koko maassa keskimäärin 1,7 prosenttia.

Pellervon taloustutkimus ennusti tämän vuoden alussa, että vuokrissa alueelliset erot tasoittuvat hieman.

Pellervo ennusti, että uusien ja vanhojen vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousevat 2,1 prosenttia tänä vuonna. Ara-vuokrien nousun arvioidaan olevan vapaarahoitteisten nousua maltillisempaa.

Vapaarahoitteisissa yksiöissä pääkaupunkiseudun ja muun maan ero on revennyt vuokrissa suurimmilleen. Tällaisen yksiön keskimääräinen neliövuokra on pääkaupunkiseudulla noussut yli 23 euroon, muualla maassa vajaaseen 15 euroon.

Ara-yksiöissä keskimääräinen neliövuokra pääkaupunkiseudulla on vajaat 15 euroa ja muualla maassa noin 12 euroa.

Opiskelijat siirtyivät syksyllä 2017 yleisen asumistuen piiriin. Tukirakenne kannustaa nyt asumaan yksiöissä, mikä on yksiöiden kysynnän kasvun lisäksi näkynyt myös soluasuntojen hyljeksintänä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vuokrien nousu hidastui Helsingin ydinkeskustassa – kipuraja on saavutettu, kysyntää siirtyy nyt yksiöistä suurempiin asuntoihin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat