Kokeile kuukausi maksutta

Kone aloittaa yt-neuvottelut Suomen tuotekehityksessä – 90 työpaikkaa vaakalaudalla Hyvinkäällä

Hissiyhtiö haluaa parantaa kannattavuutta ja suuntaa tuotekehityspanoksia uusiin teknologioihin.

Hissiyhtiö haluaa parantaa kannattavuutta ja suuntaa tuotekehityspanoksia uusiin teknologioihin.

Koneella on Suomessa 2 300 työntekijää.

Hissiyhtiö Kone aloitti maanantaina yt-neuvottelut enintään 90 työpaikan vähentämisestä. Neuvottelujen piirissä on 520 työntekijää, joista suurin osa työskentelee Hyvinkäällä sijaitsevassa tuotekehitysyksikössä.

Joukossa on myös globaaleissa tukitoiminnoissa kuten henkilöstöhallinnossa ja varaosayksiköissä toimivia työntekijöitä. Koneella on yhteensä 55 000 työntekijää, joista Suomessa on enää 2 300.

”Suunnittelemme tutkimus- ja tuotekehitysyksikön uudelleenorganisointia ja harmonisointia. Haluamme kehittää uusia tuotteita ja palveluita nopeammin ja tehokkaammin ja tuoda niitä asiakkaiden käyttöön aiempaa nopeammin”, services and solutions -tuotekehitysyksikön johtaja Samu Salmelin sanoo.

Koneella on suurimmat tuotekehitysyksiköt Suomessa, Kiinassa ja Intiassa. Salmelinin mukaan Suomen-yksikkö on yhä suurin. Myös Yhdysvalloissa ja Italiassa on merkittävät tuotekehitystä tekevät yksiköt.

”Haluamme lähestyä asiakkaita uusilla tuotteilla”

Koneen tarkoituksena on vähentää tuotekehityksen tukea joillekin vanhemmille tuotteille ja laittaa panokset uusien innovaatioiden tuottamiseen.

Salmelinin mukaan teknologiamurros on kiihtynyt hisseissäkin, ja alan kilpailussa mukana pysyminen vaatii jatkuvaa osaamisen kehittämistä ja uudistamista.

”Haluamme lähestyä asiakkaita uusilla tuotteilla ja lisätä niihin vaadittavaa osaamista. Suomen yksikössä on kehitetty monia Koneelle hyvin tärkeitä innovaatioita, kuten ultrarope-hiilikuituköysi”, Salmelin sanoo.

”Suunnittelemme tutkimus- ja tuotekehitysyksikön uudelleenorganisointia ja harmonisointia.”

Viisi vuotta sitten markkinoille tuodun hiilikuituköyden keveys mahdollisti entistä korkeammat jopa kilometrin korkuiset hissit.

Salmelinin mukaan tulevaisuuden innovaatiot liittyvät esimerkiksi uusien teknologioiden hyödyntämiseen hisseihin liittyvissä palveluissa.

Kehitystyötä tehdään muun muassa liittyen vuorokauden ympäri toimivaan kunnossapidon palveluun, jolla pystytään etänä paremmin ennakoimaan hissien vikaantumista ja parantamaan näin niiden toimintavarmuutta.

”Ulkopuolisen työvoima merkittävä osa Suomen tuotekehitystä”

Koneen tuotekehitystyötä tekevät Suomessa myös monet alihankkijat. Salmelinin mukaan alihankkijoilta on hankitty tyypillisesti jonkin tietyn alueen erityisosaamista.

”Ulkopuolisen työvoiman käyttö on merkittävä osa Suomen tuotekehitystä. Alihankintatyön rooli tullaan arvioimaan osana tätä prosessia”, Salmelin sanoo.

Jo aiemmin syksyllä Kone kertoi alihankkijoille, että tuotekehitystöissä pidetään vuoden lopulla tauko. Salmelinin mukaan se ei kuitenkaan liity nyt käynnistettyyn prosessiin.

Erinomaisesti maailman hissimarkkinoilla menestyneen Koneen kannattavuus on heikentynyt tänä vuonna, mutta on yhä hyvällä tasolla.

Tammi–syyskuussa liikevaihto kasvoi 2,1 prosenttia viime vuoteen verrattuna 6,6 miljardiin euroon. Liikevoitto oli 750 miljoonaa euroa eli noin 11 prosenttia suhteessa liikevaihtoon.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kone aloittaa yt-neuvottelut Suomen tuotekehityksessä – 90 työpaikkaa vaakalaudalla Hyvinkäällä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat