Töölön uimahalli peruskorjataan betonin ehdoilla – ”Tässä asiassa ei voi oikoa”

Töölön uimahalliremontissa Helsingissä odotetaan maltilla ennen kuin edetään vedeneristysvaiheeseen.

Töölön urheilutalo on arkkitehti Einari Teräsvirran suunnittelema. Kuva: Matti Vuohelainen
Betoniset uima-altaat rapautuvat nopeasti, jos vedeneristeet pettävät. Jotta uudistettavasta rakenteesta saadaan mahdollisimman pitkäikäinen, tiiviyskokeiden jälkeen on maltettava odottaa lähes puoli vuotta. Töölön uimahalliremontissa tämä tosiasia on ollut yhtenä keskeisenä ohjenuorana aikataulua laadittaessa.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Olen jo tilaaja

Rekisteröidy

Tätä artikkelia on kommentoitu 13 kertaa

13 vastausta artikkeliin “Töölön uimahalli peruskorjataan betonin ehdoilla – ”Tässä asiassa ei voi oikoa””

 1. Käsittämätöntä tietämättömyyttä ja asiantuntemuksen puutetta. Betoni ei todellakaan normaalsiti rapaudu veden vaikutuksesta uima-altaissa, vaikka vesieristys puuttuisi. Mitenkä tuo rakennuttaja selittää sen, että Suomessa on vesieristämättömällä betonipinnalla mm. vedenpuhdistuslaitosten altaat, laiturit, sillat, jäteveden puhdistamoiden altaat yms.Lisäksi kaikki pohjoisen jokiin rakennetut vesivoimalaitokset. Missään edellä mainituista ei ole merkittävää pelkästään veden aiheuttamaa rapautumista. Voidaan mielenkiinnolla seurata miten tuo korjausprojekti etenee tuolla asiantuntemuksella.

 2. Mietippä hetken aikaa, että mitä aineita mahtaa sisältää uimahallien vesi ja miten nämä aineet reagoivat betonin kanssa. Tule sitten korjaamaan tuota lausuntoasi.

 3. Uima-altaiden vesi on tavallista vesijohtovettä, johon lisätään hieman klooriyhdisteitä desinfiointiin. Kloorista muodostuu veteen klorideja, mutta niitä syntyy minimaalinen määrä esim. normaaliin meriveteen verrattuna. Ja kloriditkin ovat haitallisia vain teräkselle, ei betonille, siis jos ei ole pakkasta. Juuri muuta haitallista uima-altaiden vesi ei sisällä.

  1. Ja mitäpä mahtaa tapahtua teräkselle, joka alkaa ruostumaan? Onko ruoste teräksissä hyväksi betonille, joka on päässyt neutralisoitumaan.

   1. Betonihan ei noissa oloissa pääse neutralisoitumaan. Kloridia on allavedessä niin vähän, että se on haitaksi teräksille vain altaan suotovuotokohdissa. Ja niitähän hyvin hoidetussa betonialtaassa ei pitäisi olla ollenkaan. Ko kohdat pitää injektoida tiiviiksi, jos sellaisia pääsee syntymään.

 4. Olisikohan ratkaisu ulkopuolen kosteuseristeeksi diffuusiavoin salaojittava hengittävä eriste, joka kuivaisi betonirakennetta ulospäin. Rapautumiseen kun yleensä liittyy myös kosteus.
  Massiivinen betonirakenne kuivuu erittäin hitaasti ja altaassa se on myös hyvin tiivis, itse itsensä kuivaava rakenne ei kuitenkaan luulisi olevan haitaksi.

 5. Yleensä altaan seinän takana on huoltotilaa, eli betoni kyllä pääsee kuivumaan ulospäin esteettä.

  1. Onneksi kaikkien altaiden kaikkien pintojen takana on hyvin ilmatilaa ja kaikki uimahallit ovat todellisuudessa priimaa kamaa. Jussi Mattila olisi selvästi säästänyt kaupungit monelta kalliilta korjaukselta, kun pystyy tutkimatta sanomaan, että jokaisen vanhan uima-altaan betoni ja raudoitteet ovat priimakunnossa eivätkä ollenkaan rapautuneita… Alakatotkin varmaan kiinnittelet sähkösinkityillä nauloilla kun kyllähän se kosteus poistuu ilmanvaihdon mukana, niin ei tarvita rst:tä eikä ainakaan haponkestävää kiinnikettä…

   1. Olen näihin betonin käyttöikäasioihin paneutunut jo edellisissäkin töissä tutkijana jossain määrin. En tiedä, mistä tuo kimmastuksesi kumpuaa. Mielestäni aloitin sanalla yleensä ja otin kantaa vain altaan seinän kuivumiseen ulospäin (hengittävä salaojitustarve) ja raudoitteiden korroosioon, joita kommentoijat olivat nähneet ongelmiksi. Korjaustarpeet johtuvat yleensä aivan muista syistä. Jussi Mattila

 6. Betonialtaat ovat erittäin kalliita korjata ja ne vaativat oman erillisen ilmanvaihdon altaan alle..

Vastaa