Jätkäsaareen nousemassa lähes 40 metriä Clarionia korkeampi tornihotelli

Royal Center -monitoimikeskuksen 24 kerrosta korkeassa kylpylähotellissa on 300 huonetta.

Tornihotellin kaikista 300 huoneesta on merinäköala. Havainnekuva. (Kuva: AW2-arkkitehdit)

Helsingin Jätkäsaareen saattaa lähivuosina kohota 24-kerroksinen kylpylähotelli, jäähallin ja yhdeksän tenniskentän tapahtuma-areena sekä kelluva meriuimala.

Suunnitteilla oleva hotelli voisi olla merenpinnasta mitattuna jopa 116 metriä korkea. Se olisi selvästi korkeampi kuin vuonna 2016 valmistunut Clarion, jonka korkeus on 78 metriä. Monitoimiareenaan suunniteltu tennistorni on melkein Clarion-hotellin korkuinen, lähes 72 metriä merenpinnasta.

Helsingin kaupunki on varannut Länsisatamankadun, Tyynenmerenkadun, Atlantinkadun ja Ahdinallas-merialueen rajaaman tontin massiivista hotelli- ja monitoimiareenakokonaisuutta suunnittelevalle Royal Areena oy:lle.

Vuonna 2017 perustetun Royal Areenan taustalla on tunnettuja tennismiehiä. Hallituksen puheenjohtaja on Jari Hedman ja hallituksen jäseninä A-Insinöörien toimitusjohtaja Jyrki Keinänen, monen rakennusalan yrityksen hallituksessa istuva Petri Olkinuora sekä arkkitehti Matti Anttila.

Royal Areenan toimitusjohtaja Kim Sussmann tunnetaan muun muassa Tapiolan jalkapallostadionhankkeen vetäjänä. Monitoimiareenahanke haudattiin vuonna 2016 Espoon kaupungin päätöksellä. 50 miljoonaa euroa maksava monitoimiareena piti rakentaa yksityisellä rahalla, mutta vuonna 2016 koossa ei ollut edes miljoonaa euroa.

Tarkoituksena on kehittää Jätkäsaaren matkustajasataman aluetta. Helsingin kaupunki toivoo, että keskus parantaa Jätkäsaaren kulttuuri- ja tapahtumatarjontaa.

Tontin kaavamuutos on parhaillaan nähtävillä, ja alueen esirakentaminen on käynnistynyt. Nykyisin tontilla on liikenne- ja pysäköintialuetta sekä matkustajasatamatoimintoja.

Royal Areenan toimitusjohtajan Kim Sussmannin mukaan Royal Center -kompleksin yksityiskohdat ovat auki juhannukseen asti. Ennen ensi viikkoa yritys ei kerro hankkeen aikataulusta, rakennuttajasta tai budjetista.

Kun Jätkäsaaren tontti varattiin vuonna 2017 Royal Areenalle, Sussmann arvioi Helsingin Uutisille hankkeen hinnaksi 110 miljoonaa euroa. Silloin vielä puhuttiin, että rakentaminen alkaisi loppuvuodesta 2019, mutta kaupunkiympäristölautakunta saa asian pohdittavakseen vasta ensi syksyllä.

Sittemmin paikalle suunnitellun hotellin koko on kasvanut.

”Budjetti riippuu hotellikokonaisuuden toteutumasta. Alueen asemakaavan luonnoksessa hotellimme on piirretty 24-kerroksiseksi. Kokonaiskustannusarvioon vaikuttaa, missä koossa se toteutuu”, Sussmann sanoo.

Julkisivumateriaali poikkeaa punatiilestä

Havainnekuvissa ja luonnoksissa Länsisataman kakkosterminaalin viereen suunnitellun tornihotellin kaikista 300 huoneesta on merinäköala. Monitoimiareenan palloiluareenalla voi pelata tennistä seitsemällä sisäkentällä ja kahdella ulkokentällä.

Urheiluareenalle mahtuu tapahtuman mukaan 3 500–5 000 kävijää.

Kokonaisuuteen kuuluu lisäksi 750 autopaikan pysäköintitalo, ravintoloiden reunustama kaupunkibulevardi ja vesibussilaituri, joka on tarkoitus rakentaa Atlantinsillan eteläpuolelle, Melkinlaiturin varteen.

Luonnosten perusteella rakennusmateriaaleissa aiotaan suosia lasia, keraamista tiiltä ja alumiinia.

Rakennukset aiotaan sovittaa valmisteilla olevaan asemakaavaan. Pysäköintirakennuksen julkisivumateriaali poikkeaa kaavan vaatimasta punatiilestä, ja rakennuksen 28 metrin korkeus ylittää kaavan salliman 14 metrin korkeuden.

Suunnitelmista kertoi ensin Helsingin Uutiset.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Jätkäsaareen nousemassa lähes 40 metriä Clarionia korkeampi tornihotelli”

 1. Aika ironista, että Clarionin yksittäinen korkea torni hylättiin kaupunkikuvaan sopimattomana. Paljon parempi olisi tullut niin.

  Tämä on tätä Suomen poliittista riskiä, joka ajaa ulkomaalaiset sijottajat pois.

 2. Clarion oli ensimmäisessä ehdotuksessa karmea rumilus joka pitikin hylätä

 3. Hiilikasojen paikalle tuli Salmisaaren liikuntakeskus, eli melko lähellä tätä, mutta metron naapurissa se on kuitenkin.
  Mitenkä tässä jatkossa jaetaan markkinoita vai olisko ollut yhteistyön paikka tai sauma paikallaan
  Vieläkö vironlaivojen naapuriin bunkkeriin ollaan sitä kaupungin urheiluhallia tai uimahallia rakentamassa tai sovittamassa?

  Kaikki vaikuttaa kaikkeen, joten odotellaan.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat