Kokeile kuukausi maksutta

Skanska tekee tutkintapyynnön ja jatkoselvityksen Olympiastadionin epäasiallisesta kohtelusta ja palkkaepäselvyyksistä

Skanska käynnistää jatkoselvityksen maanantaina Ylen kanavalla nähdyn MOT-ohjelman johdosta. Ohjelma käsitteli Olympiastadionin hanketta ja siellä esiintyneitä ongelmia esimerkiksi palkkojen maksuissa. Skanska toimii hankkeessa pääurakoitsijana.

Olympiastadionin työmaalla on ollut epäselvyyksiä palkkojen maksussa. Kuvassa työmaa kesällä 2018. Kuva Mika Ranta / HS

Ohjelmassa Skanskan alihankkijoiden työntekijät kertoivat siitä, että heille ei ole maksettu työehtosopimusten mukaista palkkaa. Osa alihankkijoiden työntekijöistä kertoi myös kokeneensa uhkailua ja muuta epäasiallista kohtelua.

Skanska lähetti tiistaina asiasta tiedotteen, jonka mukaan Skanskan työmailla ei suvaita syrjintää tai häirintää missään muodossa. Yhtiön työmaaperehdytyksessä rohkaistaan työntekijöitä kertomaan havaitsemistaan epäkohdista työnjohdolle.

Uhkailuepäilyjen osalta Skanska tekee poliisille pyynnön tutkia asia, ja Skanska pyrkii selvittämään sitä myös itse.

Uusi selvitys

Skanska on jo aiemmin selvittänyt yhdessä Rakennusliiton kanssa tietoonsa tulleet palkkaepäselvyydet, kuten MOT-ohjelmassa kerrottiin. Silloin kaikki avonaiset asiat saatiin selvitettyä. Viime vuoden syyskuussa Skanska kertoi ettei sillä ole avonaisia epäselviä asioita Olympiastadionilla.

Nyt Skanska tekee vielä jatkoselvityksen asiasta.

”Käymme palkka-asiat uudelleen läpi. Selvityksemme kohdistuu niihin yrityksiin, joilla palkkaepäselvyyksiä on ollut. Ohjelmasta saadut tiedot auttavat meitä kohdistamaan selvitystämme”, Skanskan työsuhdepäällikkö Anu Aspiala kertoo.

Selvityksen jälkeen Skanska päättää mahdollisista jatkotoimista.

”Olemme pahoillamme siitä, että alihankkijoidemme työntekijöitä on kohdeltu epäasiallisesti Skanskan työmaalla, ja otamme tämän erittäin vakavasti. Edellytämme alihankkijoitamme, että ne noudattavat lakia ja Skanskan eettistä ohjetta alihankkijoille. Emme jatka yhteistyötä yritysten kanssa, jotka eivät näitä vaatimuksia noudata”, Aspiala sanoo.

Jopa 300 alihankkijaa ja tavarantoimittajaa

Skanska pitää hankkeen tilaajan eli Helsingin kaupungin ja Olympiastadionin hallinnoijan Stadion-säätiön ajan tasalla selvityksen etenemisestä ja tuloksista.

Olympiastadionin työmaalle on perehdytetty noin 5 500 työntekijää vuosina 2017–2020. Hankkeessa on toiminut Skanskaan nähden suorassa sopimussuhteessa noin 280–300 alihankkijaa ja tavarantoimittajaa.

Lisäksi hankkeella on tilaajaan sopimussuhteessa olevia sivu-urakoitsijoita, joilla on omia aliurakoitsijoitaan. Skanskalla on erilaiset velvoitteet suhteessa omiin aliurakoitsijoihinsa ja sivu-urakoitsijoihin.

Olympiastadionin urakka on projektinjohtourakka, mikä tarkoittaa myös sitä, että kaikki hankinnat käsitellään yhdessä tilaajan eli Helsingin kaupungin edustajien kanssa ja tilaaja hyväksyy ne.

Skanska edellyttää alihankkijoidensa kuuluvan tilaajavastuujärjestelmään tai toimittavan Skanskalle kolmen kuukauden välein vastaavat tiedot, joita järjestelmässä vaaditaan.

Skanskan alihankkijat saavat käyttää alihankkijoita oman suorituksensa tekemiseen, mutta tämän pidemmälle töitä ei saa ketjuttaa ilman nimenomaista lupaa. Tilaajavastuutiedot on toimitettava myös alihankkijoiden alihankkijoista.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Skanska tekee tutkintapyynnön ja jatkoselvityksen Olympiastadionin epäasiallisesta kohtelusta ja palkkaepäselvyyksistä”

  1. No Skanskahan se taas. HOK elannon juttu taitaa olla paketissa, uutta pukkaa. Nämähän ovat aina totaalisia yllätyksiä pääurakoitsijalle.

    1. Kyllä ne aika yllätyksenä aina tulee. Pääurakoitsijalla kun ei ole minkäänlaista oikeutta aliurakoitsijoiden taloudelliseen kirjanpitoon.

  2. Skanskasta tulisi tehdä tutkintapyyntö. Yhteiskunnan rahoilla halpatyövoiman hyväksikäyttö tulee loppua. Kokonaisvastuu Skanskalla eikä sitä voi vyöryttää alaspäin.

  3. Jep. Yrittävät nyt palauttaa mainettaan tällä myöhässä tehtävällä tutkinnalla. Tuloksetkin tulevat jäämään aika valjuiksi.

  4. Skanska on firma jossa kaikki on hyvin A4:sella, käytäntö on taas toinen juttu. Lisäksi Skanskan ongelmana ovat ammattitaidottomat esimiehet sekä heidän alaisuudessaan työskentelevät untuvikot. Skanska on nuorten ihmisten suosiossa koska siellä tehtävä työ on niin ”hienoa ja modermia”, ettei edes tieto-taidolla ole niinkään suurta merkitystä. Ja työnantaja kiittää koska palkkakulut näiden nuorten silkkihansikkaiden kohdalla ovat varsin maltilliset, ammattipäällystöön verrattuna. Ja firman julkisivu kiiltää, A4:sella.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat