Kokeile kuukausi maksutta

Lujatalo sopi rakentamisen kalvomuovien kierrätyksen tehostamisesta

Lujatalo on tehnyt Rakennusteollisuus RT:n sekä sen kumppaneiden julkistaman green deal -sopimuksen vauhdittamaan rakentamisen muovien kiertotaloutta.

Rakentamisen muovit green deal -sopimuksella tavoitellaan rakentamisen toimitusketjussa ja rakentamisessa käytettyjen kalvomuovien erilliskeräystä ja pyritään parantamaan niiden kierrätyksen valmistelua. Lisäksi sopimuksella pyritään muun muassa tehostamaan kalvomuovien uudelleenkäyttöä sekä lisäämään kierrätysmateriaaleista valmistettujen muovien käyttöä rakentamisen toimitusketjussa ja rakentamisessa niin, että vuoden 2027 loppuun mennessä tuotannossa käytetyistä raaka-aineista 40 prosenttia on kierrätettyjä kalvomuoveja.

”Haluamme olla osaltamme mukana edistämässä kiertotalouden toteutumista suomalaisessa yhteiskunnassa, koska tiedostamme, että nyt tarvitaan puheiden sijaan konkreettisia tekoja ja kokeiluja. Työmaillemme tulee merkittävät määrät muoveja erityisesti suoja- ja pakkausmateriaalin muodoissa. Olemme jo edistäneet niiden kierrätystä, mutta vielä on juoksussa parannettavaa”, Lujatalon kehitysjohtaja Tuija Schmidt kertoo tiedotteessa.

”Yksittäisenä toimena olemme myös luoneet tavan tehdä jätteestä konkreettisen tuotteen, eli työmaillamme kerätyistä kalvomuoveista teetämme roskapussirullia, mikä puolestaan yhdessä kierrätyskassien ja lajittelun mahdollistavan kalusteratkaisun avulla edistää jokaisen Lujakodissa asuvan mahdollisuuksia kiertotaloutta tukevaan elämäntapaan.”

Suomen tavoitellessa hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä sekä kiertotalouden edelläkävijyyttä vuoteen 2025 mennessä nopeat toimet ovat tärkeitä kaikilla sektoreilla. Rakentamisen muovit green deal -sopimuksella tulee olemaan vaikutusta näiden kansallisten tavoitteiden saavuttamisessa, sillä ympäristöministeriön julkaiseman muovitiekartan mukaan jopa viidennes kaikesta muovista käytetään rakentamisessa.

Muoveja käytetään paljon rakentamisen toimitusketjussa ja rakentamisessa esimerkiksi materiaalien suojaamisessa johtuen niiden teknisistä ja toiminnallisista ominaisuuksista.

”Osana työmaidemme jätehuoltoratkaisua muovijätteet lajitellaan erillisiin säkkeihin ja kierrätetään jätehuoltokumppanimme Lassila & Tikanojan toimesta esimerkiksi uusiomuovituotteiksi. Lujatalo myös kompensoi koko työmaidemme jätteiden hiilijalanjäljen, joten jätehuoltomme on hiilineutraalia”, Schmidt sanoo.

Lujatalon kalustopalvelut on myös tehnyt green deal työkoneala -sitoumuksen, jonka tarkoitus on vähentää työkoneiden aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä lisäämällä vähäpäästöisten työkoneiden tarjontaa ja käyttöä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lujatalo sopi rakentamisen kalvomuovien kierrätyksen tehostamisesta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat