Kokeile kuukausi maksutta

Suunnittelu- ja konsulttitoimistoilla todella vauhdikas alkuvuosi

Suunnittelu- ja konsultointialalla uusien tilausten arvo nousi tammi-maaliskuussa edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Myös tilauskanta jatkoi vahvistumistaan.

Kehitettävät kaupunkialueiden suunnittelut työllistävät suunnittelutoimistoja.Kuvassa Espoon Kiviruukin asuinalue. Kuva: Espoon kaupunkisuunnittelukeskus

Teknologiateollisuuden tilauskantatiedustelussa mukana olevat suunnittelu- ja konsultointialan yritykset Suomessa saivat uusia tilauksia tammi-maaliskuussa 14 prosenttia enemmän kuin loka-joulukuussa ja 16 prosenttia enemmän kuin vuoden 2021 vastaavalla ajanjaksolla.

Tilauskannan arvo oli maaliskuun lopussa kolme prosenttia suurempi kuin joulukuun lopussa ja 21 prosenttia suurempi kuin vuoden 2021 maaliskuussa. Loppuvuoden tilauskehityksen perusteella suunnittelu- ja konsultointialan yritysten liikevaihdon arvioidaan olevan kesän aikana arvoltaan suurempi kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Suunnittelu- ja konsultointialan yritysten henkilöstömäärä Suomessa oli maaliskuun lopussa 1,7 prosenttia suurempi kuin joulukuun lopussa. Henkilöstöä oli maaliskuussa noin 56 100.

Tiedot perustuvat suunnittelu- ja konsulttitoimistojen etujärjestö SKOL ry:n ja Teknologiateollisuuden suunnittelu- ja konsultointialan jäseniltä vuoden 2022 ensimmäisellä kvartaalilla kerättyihin tietoihin.

Viime vuonna suunnittelu- ja konsultointialan liikevaihto Suomessa nousi reilu neljä prosenttia verrattuna vuoteen 2020. Vuonna 2021 liikevaihtoa Suomessa kertyi kaikkiaan noin seitsemän miljardia euroa.

Lue tästä Suurimmat 2021-jutusta lisää miten alan viime vuosi sujui ja mitkä tekijät vauhdittivat alan kovaa kasvua.

Teknologiayritysten toimitusjohtajat odottavat jarrutusta

Toukokuun alussa julkaistun ja Teknologiateollisuuden teettämän kyselyn mukaan Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on heikentänyt huomattavasti teknologiayritysten tilannetta ja näkymiä, mutta kasvu jatkunee kuluvana vuonna sodasta huolimatta. Suuri määrä yritysjohtajista ilmoitti kyselyssä, että liikevaihto supistuu, kannattavuus heikkenee, investointeja lykätään ja lomautuksiakin on tulossa.

Kyselyssä tiedusteltiin sodan vaikutuksia vientiyritysten liiketoimintaan ja siihen vastasi 580 teknologiayritysten toimitusjohtajaa.

Yritysten vastausten mukaan sota on kasvattanut dramaattisesti yritysten epävarmuutta ja liiketoiminnan riskejä. Peräti 85 prosenttia teknologiateollisuuden teollisten toimialojen yrityksistä ilmoittaa, että materiaalien ja raaka-aineiden saatavuus on heikentynyt edelleen sodan alkamisen jälkeen. Lähes sama määrä yrityksiä arvioi tilanteen jatkavan heikentymistä lähikuukausina. Erilaiset tuotantohäiriöt ovatkin todennäköisiä vuoden edetessä.

Kustannusten jyrkkä nousu heijastuu yritysten kannattavuuteen. Peräti 53 prosenttia yrityksistä arvioi kannattavuutensa heikentyvän kuluvana vuonna verrattuna viime vuoteen.

Myös monen yrityksen investointisuunnitelmat ovat menneet uusiksi. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 20 prosenttia on laittanut investointisuunnitelmia jäihin, ja viisi prosenttia yrityksistä on perunut investointeja kokonaan.

Tuotantomäärän laskua ennakoi 23 prosenttia vastaajista. Henkilöstövaikutuksiltakaan ei vältytä. Yrityksistä 17 prosenttia kertoo, että henkilöstöä joudutaan lomauttamaan tai irtisanomaan sodan suorien tai epäsuorien vaikutusten takia. Huojentava on kuitenkin tarjouspyyntökyselystä saatu tieto, että kysyntä oli vielä huhtikuussa kohtalaisen hyvällä tasolla.

”Yritysten väliset erot ovat tällä hetkellä valtavia. Osa yrityksistä tekee erinomaista tulosta, ja osa kamppailee kannattavuutensa kanssa. Epävarmuus taloudessa on kaiken kaikkiaan erittäin suurta, mutta onneksi kaikkein pahimmat uhkakuvat eivät ole toistaiseksi toteutuneet”, johtaja, pääekonomisti Petteri Rautaporras Teknologiateollisuudesta kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suunnittelu- ja konsulttitoimistoilla todella vauhdikas alkuvuosi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat